sl Slovenščina

Konferenca Slovenia Business BridgeTM: Priložnosti v središču sprememb, kjer smo v osredje postavili investicijske priložnosti v Sloveniji, se je začela z AmCham Poslovnim zajtrkom "Ali Slovenija čuti investitorje?", ki je prinesel izkušnje vodilnih v mednarodnih podjetjih, ki so v zadnjih letih investirali v Sloveniji. 


Kot je v uvodnem nagovoru povedala Nevenka Črešnar Pergar, sopredsedujoča AmCham Komisiji za spodbujanje investicij, in s tem povzela mišljenje vseh govorcev, so glavne ovire za investitorje v Sloveniji neučinkovitost trga dela, nefleksibilnost finančnega trga, preobsežna birokracija, neprijazen davčni sistem in velikost trga.


"Da bi lahko vodili, potrebujemo drugačen pristop, in s predstavitvijo resničnih primerov lahko vladi pomagamo razumeti, kje so težave in kako jih rešiti. Slovenija ima ogromno neizkoriščenega potenciala, a moramo najti načine, kako ga izkoristiti," je še povedala Črešnar Pergarjeva, ki je na odru gostila Dragana Šolaka, ustanovitelja, solastnika in predsednika uprave United Groupa, Andrzeja Bartosa, izvršnega partnerja v podjetju Innova Capital, Gerta Waltenbauerja, izvršnega direktorja podjetja KGAL GmpH & Co. KG in Ahmeda El Sewedyja, predsednika in glavnega izvršnega direktorja Elsewedy Electric S.A.E.

Govorniki so se strinjali, da Slovenija nudi številne priložnosti in bi lahko postala inkubator v regiji. Andrzej Bartos je omenil, da so v Sloveniji našli velik izvozni potencial v industrijskem sektorju, ki ga je potrebno spodbujati in razvijati. Izvozni potencial je izpostavil tudi Ed Macnamara (PwC), ki je dejal še, da investitorji vidijo Slovenijo kot privlačno zaradi bank, močnega poslovnega okolja in stabilne rasti BDP-ja. Gert Waltenbauer je kot pozitivno izpostavil kvaliteto ljudi, saj je zaradi majhnosti tukaj lažje vzpostaviti kontakte, dobre pa so tudi povezave z ostalimi državami v regiji.


Potrebno je iskati strateške investicije, ne le finančnih

Da bi Slovenija postala bolj privlačna za investitorje, mora po Šolakovem mnenju čim prej privatizirati državna podjetja, ter ustanoviti sklad, ki bi pomagal malim in srednje velikim podjetjem. "To je velik potencial Slovenije, ki bi lahko privabil številne investitorje. Ljudje so delavni, produktivnost je večja, ker ljudje delajo za svoja podjetja, rezultati njihovega dela pa so neverjetni," je povedal Šolak. Waltenbauer je dejal, da je potrebno iskati strateške investitorje, ne pa finančnih. "Imate izobražene ljudi in dobra podjetja, izkoristite to, ne glejte le na finančne priložnosti," je povedal nemški investitor.


Bartos je izpostavil talente in izobraženo delovno silo, ki zapušča Slovenijo, vladi pa je na srce položil, naj vlaga v izobrazbo in naj medse sprejme tuje strokovnjake, saj se bodo od njih učili vsi. Ob tem je izpostavil še potrebo po ustvarjanju novih delovnih mest, kjer se mu je pridružil tudi El Sewedy. "Če ne bo služb, bodo ljudje odšli," je dejal El Sewedy in dodal, naj se država osredotoči na talente, saj bo le tako bolj privlačna za investitorje.



AmCham Poslovni zajtrk je bil del konference Slovenia Business BridgeTM: Priložnosti v središču sprememb.