sl Slovenščina

Dogajanja v svetu in tudi doma nas navdajajo z zaskrbljenostjo in sprašujemo se, kje se konča pravica svobode govora enega posameznika in kje začne pravica drugega? Kakšna raven komuniciranja se dopušča in kje je meja? Kaj je cenzura in kdo, če sploh, jo lahko izvaja?

O teh in vseh ostalih perečih vprašanjih se bomo pogovarjali z našimi gosti, dr. Dejanom Verčičem, Anuško Delić in Tjašo Slokar Kos.

 

Dr. Dejan Verčič,
profesor, predstojnik Oddelka za komunikologijo, vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani, ter partner v družbi Herman & partnerji d.o.o.

Doktoriral je na London School of Economics and Political Science v Veliki Britaniji in kot Fulbrightov štipendist gostoval na San Diego State University v ZDA. Je prejemnik najvišjih priznanj ameriškega Inštituta za odnose z javnostmi (IPR) in Evropskega združenja za poučevanje in raziskovanje odnosov z javnostmi (EUPRERA). Tretjo izdajo The Global Public Relations Handbook (2020) je Ameriško združenje komunikologov (NCA) nagradilo kot najboljše delo na svojem področju v tekočem letu, po bibliografski analizi pa je drugi najbolj citiran raziskovalec globalnih odnosov z javnostmi na svetu. Dejan Verčič je leta 1991 vodil ustanavljanje Slovenske tiskovne agencije (STA), nato je zgradil komunikacijsko agencijo Pristop, za njo Stratkom, zdaj pa razvija novo svetovalno in komunikacijsko skupino – Herman & partnerji.

Anuška Delić,
ustanoviteljica, odgovorna urednica, Oštro

V preiskovalno novinarstvo je Anuško Delić odneslo leta 2006 še kot novinarko časnika Delo, s katerim se je razšla konec marca 2018. Do danes je v preiskovalnem in podatkovnem novinarstvu nabrala široke izkušnje in specialistična znanja, ki jih nadgrajuje tudi kot ustanoviteljica Oštra, Centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji. Kot regionalna urednica dela za OCCRP, novinarsko organizacijo, ki razkriva organizirani kriminal in korupcijo. Je članica Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in mreže novinarjev za projektom Forbidden Stories. Za svoje delo je z ekipo kolegov prejela nagrado Websi v kategoriji medijev in nagrado Čuvaj za izjemne dosežke, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. Evropski spletni medij Politico Europe jo je zaradi njenega dela pri projektu Evroposlanci, v okviru katerega novinarji, ki zastopajo vseh 28 članic Evropske unije, od evropskega parlamenta zahtevajo podatke o porabi profesionalnih dodatkov evroposlancev, uvrstil na šesto mesto med 28 najvplivnejšimi Evropejci v letu 2018.

Tjaša Slokar Kos,
odgovorna urednica in direktorica informativnega programa POP TV

Tjaša Slokar Kos je diplomirala na Fakulteti za družbene vede (magistrski študijski program Novinarstvo). Od leta 1995 je zavezana največji slovenski komercialni TV postaji POP TV in je del informativnega programa in oddaje 24UR že od vsega začetka. Sprva je delala kot novinarka in reporterka, kasneje pa kot dnevna urednica in vodja najbolj zahtevnih projektov informativnega programa. Novembra 2014 je postala direktorica informativnega programa, kjer ustvarjajo najbolj gledano dnevno informativno oddajo v državi – 24 ur in najbolj obiskano spletno mesto z novicami – 24ur.com. Tjaša Slokar Kos svoje bogato znanje predaja tudi naprej. Med drugim na “POP Academy”, ki izobražuje mlade novinarje, predava o osnovah televizijskega novinarstva.

 

Pogovor bosta vodila Tonja Avsenik, vodja platforme Young, in Aljoša Krdžić, predsednik Young Leaders AmChampions in odvetnik, Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

*Vabilo velja za člane AmCham Young Leaders Cluba.