sl Slovenščina

AmCham Slovenija v okviru programa Best of the Best znova išče in nagrajuje najboljše poslovne prakse v podjetjih, članih AmCham Slovenija. V sklopu Povezovanje so se predstavili izjemni posamezniki in skupine, ki s svojo kreativnostjo in energijo povezujejo celotno poslovno skupnost. Letošnji zmagovalec v sklopu Povezovanje sta podjetji Danfoss Trata in Petrol.

V okviru projekta Best of the Best AmCham Slovenija že peto leto zapored izpostavlja, predstavlja in nagrajuje najboljše poslovne prakse. Izjemni projekti in najboljše poslovne prakse v slovenski poslovni prostor vnašajo nova znanja, pristope, izdelke, procese in poslovne modele na inovativen način. Vsi trije finalisti s povezovanjem, sodelovanjem in zaupanjem širijo znanje, izkušnje in optimizem.

V sklopu Povezovanje so se predstavili:

    • Competo: Competo HR hekaton in skupnost “Future of work”,
    • Danfoss Trata in Petrol: Slovenija, povezana v energetiki: izložba globalnih trendov,
    • Lek, član skupine Sandoz: Znanost za Lek.

Naziv najboljšega v sklopu Povezovanje in s tem uvrstitev v finale za najboljšo prakso leta 2019 je po izboru občinstva, komisije Best Practice Academy in aktivnega poslušalca, ki je bil tokrat Iztok Renčelj iz podjetja Pošta Slovenije, pripadel podjetjema Danfoss Trata in Petrol s projektom Slovenija, povezana v energetiki: izložba globalnih trendov.

Tonja Avsenik, vodja projekta Best of the Best pri AmCham Slovenija, je povedala, da tudi AmCham Slovenija povezuje – povezuje ljudi, organizacije, podjetja in dobre ideje. “Tudi program Best of the Best je povezovalen in ker je eden izmed kriterijev izbora ta, da so ideje prenosljive, spodbujamo povezovanje podjetij in prenos dobrih praks med njimi,” je še povedala Tonja Avsenik.

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pa je dodala, da se AmCham Slovenija trudi biti tisti povezovalni člen, ki v evropski prostor vnaša optimizem in priložnosti. “Ker smo za dve leti prevzeli sedež organizacije AmChams in Europe, imamo to priložnost, da širimo optimizem in priložnosti tudi izven meja Slovenije, v druge evropske države. To nas motivira in lahko se pohvalimo, da nam v prvega pol leta to zelo dobro uspeva,” je še povedala.

 

Zmagovalni projekt:

 

Danfoss Trata in Petrol: Slovenija, povezana v energetiki: izložba globalnih trendov

Vizija brezogljične družbe je dosegljiva z usklajenim delovanjem. Danfoss Trata in Petrol dokazujeta, da moč sodelovanja prekaša samostojne nastope. Postavljata zgled celotni družbi, saj potrjujeta, da je strokovno povezovanje za iskanje energetsko učinkovitih rešitev za naš planet izvedljivo. S skupnim nastopom zasledujeta tri cilje: a) izvedbo DHC+ mednarodne poletne šole o daljinski energetiki za izobraževanje že izdelanih strokovnjakov in talentov, bodočih ustvarjalcev novih tehnologij; b) informirati o pametnih rešitvah v daljinski energetiki in s tem ozaveščati o zmanjševanju emisij in vplivati na javnost ter družbo; c) na mednarodni ravni povezovati stroko na področju daljinske energetike, ki ustvarja energetsko učinkovite rešitve. V letu 2018 se je mednarodne poletne šole udeležilo preko 40 različnih strokovnjakov za energetiko (od študentov, profesorjev do zaposlenih) iz 10 evropskih držav, ki so v Sloveniji razvijali inovativne tehnološke rešitve s tega področja.

 

Druga dva finalista:

 

Lek: Znanost za Lek

Namen projekta Znanost za Lek je bil vzpostavitev in vzdrževanje trajnih partnerskih odnosov z izobraževalnimi in raziskovalnimi organizacijami, ki so osnova poklicne rasti vseh udeležencev, spodbujanje inovacij ter razvoj zdravil z dodano vrednostjo za pacienta. Projekt spodbuja akademska partnerstva in proaktivno pristopa k razvoju podjetniškega duha na vseh institucijah. Projekt obsega sodelovanje v dveh oblikah, najprej gre za izobraževalne delavnice s strokovnjaki (akademiki, ki imajo uveljavljene ekspertize za področja) in diskusije. Skozi izobraževalne delavnice se udeleženci seznanijo  z novimi pristopi za uspešen razvoj zdravil ali reševanje kompleksih problemov na že obstoječih izdelkih. Program je prilagojen na obstoječe trende v razvoju zdravil ali področje v znanosti, ki potrebuje dodatna znanja in veščine. V drugi fazi pa gre za ekosisteme za razvoj generičnih zdravil v zgodnji fazi. Raziskovalne dejavnosti v tej fazi obsegajo študije izvedljivosti razvoja zdravila, razvoj analitskih metod za t.i. obratni inženiring inovativnih zdravil itd. Aktivnosti so projektno vodene s strani Leka v sodelovanju z raziskovalnimi inkubatorji (Kemijski inštitut, Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za farmacijo in drugi).

 

Gompeto: HR hekaton in skupnost Future of Work

Competo HR hekaton in skupnost »Future of Work« je povezovanje podjetij pri inoviranju kadrovanja v najširšem pomenu in odgovor na izzive prihodnosti dela. Z vpeljevanjem povezovalne in agilne miselnosti na HR področje želi Competo razvoj panoge postaviti ob bok hitremu tehnološkemu in družbenemu razvoju. Skrb za zaposlene, odkrivanje potencialov in njihov razvoj so dejavniki, ki ne le bežno, ampak konkretno  določajo uspešnost podjetja. Oblikovanje kadrovskih strategij in orodij, ki bodo omogočali, da prihajajočim generacijam pokažemo smisel dela, da jih opremimo z veščinami in jim omogočimo tako osebni kot karierni razvoj, je skupna misija družbe. Metodo hekatona so v Competu iz programerskega prevedli v kadrovski jezik in zasnovali enodnevni dogodek, na katerem s strukturirano metodo razmišljanja rešujejo izzive prihodnosti dela. HR Hekatona se udeležijo skupine zaposlenih iz različnih podjetij (različne panoge, velikosti). Medpodjetniški timi rešujejo izzive prihodnosti dela. Po hekatonu vsi udeleženci postanejo člani skupnosti ‘Future of Work’. Članstvo omogoča, da izkušnje delijo na ‘Future of Work’ zajtrkih, se učijo od stanovskih kolegov, ideje prenašajo v prakso ter v medpodjetniških timih razvijajo rešitve za inovativno prihodnost dela.