sl Slovenščina

Kam gre svet in človeštvo, kaj so rezultati našega obstoja, zakaj smo sploh tu in kaj je naše poslanstvo? "Vse skupaj se dogaja prehitro in premalokrat si vzamemo čas za razumevanje," je prepričan Matej Čer, podjetnik in ustanovitelj podjetja Avantcar. 


Čer je z nami delil svojo dolgoletno strast in konjiček, pogled na globalne trende in predvidevanje prihodnosti, ter poudaril, da je za razumevanje posla danes zelo pomembno imeti širšo sliko sveta in globalne ekonomije. Sam investira vase tako, da pogosto obiskuje globalne dogodke, se uči od svetovnih futuristov in pridobljeno znanje vključuje v prakso. Pravi, da se to, kar se dogaja danes, še nikoli ni.


"Edina varnost danes je hitrost učenja." Matej Čer


Zase pravi, da je strasten mentor mladim start-up podjetnikom, saj meni, da je danes največji primanjkljaj širše razumevanje sveta, saj se mladi s tem ne ukvarjajo. Čer nas je tudi odkrito vprašal ali se zavedamo zakaj smo tukaj, zakaj obstajamo? Pravi, da zato, da ohranimo človeški rod, se reproduciramo in zaščitimo pred zunanjimi pojavi. Da sodelujemo in kreiramo evolucijo. Moramo se učiti in napredovati, zato se ljudje družimo, saj je evolucija povezana z inovacijo.


"Imamo priložnost za novo renesanso človeštva." Matej Čer


Karizmatični predavatelj nam je pojasnil, da živimo po določenih pravilih in danes je to pravilo kapitalizem. Žene nas želja po ustvarjanju profita in to je postal naš edini kompas. Povsem novo obdobje se bo začelo, ko bomo vsi skupaj začeli osmišljati svoj obstoj. Če ne boš širše koristen družbi, ne bo razloga za tvoj obstanek. Enako velja, če bo nekdo rušil ravnovesje.


Čer pravi, da moramo danes razumeti svet, da bi lahko razumeli, kje bomo čez nekaj let. Razumeti moramo svetovno ekonomijo, panoge, konkurenco in šele potem pride na vrsto naš posel. Danes gre hitrost učenja in sprememb v družbi v eksponento. Z manj uporabe virov dvigujemo kvaliteto. Nova ekonomija nas sili k temu, da okolje ostane večno – to je pravi pomen besede trajnost in enakost. Zmagovalci so in bodo tisti, ki bodo znali to ravnovesje obdržati.



Menjuje se celotna infrastruktura, sodelovati moramo v spremembah. Slovenija se lahko hitro preobleče in to je lastnost, ki je veliki nimajo, mi pa se je niti dobro ne zavedamo. Slovenija bi lahko postala samozadostna v svojih potrebah, če bi postavila solarne panele 9*9 km2 in na ta način naslednjih 40 let ne bi več skrbela za elektriko. Na ta način bi lahko vzpostavili socialni mir za vse prebivalce in dvignili kvaliteto življenja. Kot narod in država si moramo zastaviti visoke cilje.


Matej Čer


Čer je nadaljeval z zanimivim podatkom, da po napovedih ameriških ekonomistov vsako tretje podjetje kmalu ne bo več obstajalo, saj smo vsi zasuti s preveč stvarmi, časi masivne potrošnje pa so počasi v zatonu. Dogaja se prehod iz lastniške v najemniško ekonomijo, zelo pomembno pa je izobraževanje ljudi. V svojem predavanju je orisal še nove priložnosti v industriji Big data, umetni inteligenci, ihealth platformi, megastavbah, avtonomnih prevoznih sredstvih, Visual reality, … Pojasnil je, da samozadostne stavbe, hyperloop prevoz in samovozeči avtomobili niso več stvar znanstvene fantastike, saj je zakonodaja za samovozeča vozila v EU že v pripravi in se bo udejanila do leta 2019.



In kje je pri tem njegovo podjetje? Avant2 Go želi biti vzor na področju nove mobilnosti in pomagati drugim z ozaveščanjem pri prehodu na nove paradigme. Je eno prvih podjetij in pilotni projekt, po katerem se zgledujejo druga mesta v Evropi, saj je Slovenija prva izmed držav, kjer uslužbenci javne uprave uporabljajo električno "carsharing" platformo.


Avtomobil bo sčasoma le še dobrina, blagovne znamke ne bodo več pomembne.


Matej Čer