sl Slovenščina

Prepoznati in obdržati talente v gospodarstvu, očistiti Slovenijo papirnatih računov in z ambicijo »Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi« navdušiti 300.000 Slovencev so trije izzivi, ki so bili izglasovani na današnjem uvodnem dogodku 4. kroga Partnerstvo za spremembe.


Za prva tri mesta se je potegovalo pet superfinalistov, ki jih je izmed 31 prispelih prijav predhodno izbrala komisija »navdiha« za Partnerstvo, ki so jo sestavljali Boris Koprivnikar, podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za javno upravo, Nevenka Kržan, predsednica AmCham Slovenija in senior partnerka KPMG, Boštjan Gorjup, predsednik GZS in direktor BSH Hišni aparati, in Tina Divjak, vodja zagovorništva CNVOS. Kot so v uvodu poudarili člani komisije, si niso predstavljali, da bodo imeli tako težko delo, saj so bili vsi predlogi dobri. Tudi ob izboru treh izzivov so dejali, da bi najraje videli, da bi reševali vseh pet, saj so vsak zase izpostavili pomemben vidik družbe, na katerem bi bilo potrebno delati, in da se veselijo rezultatov dela vseh skupin. Končni izbor izzivov je bil seštevek glasovanja preko Facebooka (v anketi smo prejeli 543 glasov), glasov prisotnega občinstva in glasov komisije.


Izbrali smo tri izzive

Največ glasov je prejel izziv "Talenti v gospodarstvu – kdo so, kako jih razvijati, privabiti in obdržati v slovenskem poslovnem okolju?", ki ga je prijavila Snežna kepa – središče optimizma v okviru AmCham Young Leaders Cluba. Nana Šumrada Slavnič, ki je izziv predstavila, je po zmagi povedala, da je pred Snežno kepo zelo zanimiv izziv, ki odpira zelo veliko vprašanj, od državnih struktur do izobraževalnega sistema, sistema obdavčitve in tudi sistema vrednot. "Veseli me, da se lahko na naš izziv navežejo tudi ostali štirje izzivi, tako da se je potrebno začeti pogovarjati, saj je veliko projektov, ki se vežejo na ta problem. Izzivov, ki smo jih zaznali, je veliko, spekter je zelo širok, in veseli me, da bomo začeli delati na tem," je še dodala.


Drugo mesto je pripadlo Združenju Manager z izzivom "Slovenija 4.0: Očistimo Slovenijo papirnatih računov!". Primož Zupan in Enej Kirn sta povedala, da sta hvaležna za priložnost, da so lahko naslovili mešano populacijo, od javne uprave do gospodarstva, in da je tema enako pereča v očeh vsem. "Hvaležni smo tudi, ker nam to daje motivacijo, da bomo na tem področju končno nekaj spremenili, in s prihrankom, ki ga bomo imeli na račun očiščenja papirnatih računov, ustvarili veliko novih priložnosti," sta še dodala.


Projekt "Inženirke in inženirji bomo" pa je s svojim izzivom "Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi: kako s to ambicijo navdušiti 300.000 Slovencev?" osvojil tretje mesto. "V takšni izjemni družbi prijavljenih projektov smo nad končno uvrstitvijo med 3 izbrane izzive predvsem počaščeni za priložnost, hkrati pa ponosni, da je bil naš projekt tudi v širših krogih prepoznan kot prava stvar, ki lahko doprinese k pozitivni spremembi v družbi. Verjamemo v moč sodelovanja, zato smo prepričani, da bomo v Partnerstvu za spremembe skupaj dosegli, da bo izziv prerastel v gibanje, ki bo ozaveščal o izjemnih dosežkih Slovencev," je povedala pobudnica projekta Edita Krajnovič.



"Slovenija je pripravljena na sodelovanje"

"Veseli me, da smo pokazali, da lahko vsak posameznik, če ima dobro idejo in pozitivno energijo, naredi spremembo v prostoru. Tudi Partnerstvo za spremembe raste, končno smo se odprli in k sodelovanju povabili vse, ki si tega želijo. In 31 prijavljenih izzivov je dokaz, da je Slovenija pripravljena na sodelovanje. Nobene druge take države ni, kjer lahko sodelujemo in spreminjamo na tak način. In ker vsak problem, ki se spremeni v izziv, najde tudi rešitve, se neizmerno veselim reševanja vseh izbranih izzivov," pa je ob koncu uvodnega dogodka 4. kroga Partnerstva za spremembe povedala mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija.


Nevenka Kržan, predsednica AmCham Slovenija je povedala, da je vseh pet izzivov izjemno zanimivih, in da upa, da se bodo vsi skupaj povezali v reševanju zadanih nalog. Ob predstavitvi rezultatov komisije je še dodala, da so talenti nekaj, na čemer mora Slovenija graditi, in da ta izziv zaokrožuje vse ideje, ki smo jih dobili v vseh 31 izzivih in na današnjih predstavitvah. Boštjan Gorjup, predsednik GZS-ja, je povedal, da si želi, da bi se v duhu Partnerstva povezalo kar čim več deležnikov, saj Slovenija potrebuje sodelovanje in dobre rešitve. "V komisiji se vidi nova podoba partnerstva, ki je raznolika, in tudi komisija je raznolika, zato se ta nit heterogenosti kaže skozi celoten projekt. In upam, da se bodo tudi vsi trije izzivi prepletali v svoji različnosti," pa je dodala še Tina Divjak, vodja zagovorništva pri CNVOS.


Slike z dogodka si lahko pogledate TUKAJ