sl Slovenščina

AmCham Slovenija je v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija organizirala 4. Investicijsko in razvojno konferenco Slovenia Business BridgeTM: Priložnosti v središču sprememb, kjer smo v ospredje postavili investicijske priložnosti v Sloveniji. Udeleženci konference so se strinjali, da ima Slovenija z dobro izobraženo delovno silo, prebojnimi idejami in odlično geografsko lego izjemen potencial, ki pa ga mora še bolje izkoristiti.


Kot je v svojem govoru povedal predsednik vlade Republike Slovenije Miro Cerar, je v zadnjem času vse več podjetij prepoznalo Slovenijo kot partnerja, ki ponuja stabilno, konkurenčno in zanesljivo poslovno okolje z izobraženo in kvalitetno delovno silo. Kot okolje, kamor je vredno vlagati, ustvarjati nove poslovne projekte in nove poslovne priložnosti. »Imamo znanje, talente, nenehno razvijamo nove ideje, nove produkte, imamo odlično geografsko pozicijo za mednarodno poslovanje in se zavedamo, kako pomembna so vlaganja v raziskave in razvoj – vse to naši državi daje značaj centra za raziskave in razvoj, centra za zeleno gospodarstvo ter logističnega centra,« je povedal Cerar in dodal, da se vlada zaveda, kako pomemben dejavnik gospodarskega razvoja so investicije.


Cerar je izpostavil, da je vlada v tem mandatu sprejela številne sistemske spremembe in ukrepe, ki so namenjeni izboljšanju poslovnega okolja ter povečanju konkurenčnosti gospodarstva, saj želi na ta način spodbujati tuje in domače investitorje, da bodo v Sloveniji ustvarjali delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. »S tovrstnim pristopom, ki pomeni postopno izboljšanje poslovnega ter podpornega okolja, želimo ohraniti v Sloveniji že prisotna podjetja in jih spodbuditi k nadaljnji širitvi svojega poslovanja, ter ob tem privabiti nove investitorje,« je povedal Cerar.



Kot eno izmed uspešnih in kreativnih idej, povezanih z vrhunskim slovenskim znanjem, je Cerar izpostavil iniciativo »Slovenija – zelena referenčna država v digitalni Evropi«, preko katere postajamo pomemben zgled za številne države. »Imamo znanje, talente, nenehno razvijamo nove ideje, nove produkte, imamo odlično geografsko pozicijo za mednarodno poslovanje in ne nazadnje, zavedamo se, kako pomembna so vlaganja v raziskave in razvoj – vse to naši državi daje značaj centra za raziskave in razvoj, centra za zeleno gospodarstvo ter logističnega centra,« je dejal Cerar, ki je svoj govor zaključil s citatom Benjamina Franklina, ki je dejal, da je najboljša investicija, investicija v znanje, ter da je to danes eno ključnih sporočil.

Le sodelovanje gospodarstva, države in civilne družbe lahko prinese pozitivne rezultate

»Priložnosti v središču sprememb je bila ključna tema 4. razvojno-investicijske konference Slovenia Business BridgeTM. Ponovno se je izkazalo, da ima Slovenija neverjeten potencial, pomembno pa je, da se odpremo, bolj zaupamo sebi in investitorjem, domačim in tujim, in se naučimo sodelovati. Koncept konference je bil tokrat tak, da so bili vsi udeleženci aktivni in so prispevali z idejami in znanjem, saj smo prepričani, da lahko ob hitrih spremembah 4. industrijske revolucije le sodelovanje gospodarstva, države in civilne družbe prinese pozitivne učinke za ljudi. V delu »Pripravljeni na prihodnost« so slovenske prebojne zgodbe utrdile zavedanje, da smo lahko zelena referenčna država v digitalni Evropi. Znanje in srčnost imamo, čas je, da se naučimo povedati zgodbo,« je ob koncu konference povedala Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija.



Podpredsednik vlade Boris Koprivnikar je v hitrih odgovorih na asociacije povedal, da je danes dan, ko je začutil nekaj, česar po navadi ne zazna pri Slovencih, to pa je, da smo ponosni. »Smo ena najbolj inovativnih držav na svetu, a moramo spremeniti svoje mišljenje in postati ponosni nase,« je povedal Koprivnikar in dejal, da se spremembe ne zgodijo čez noč: »Spremembe so kot bungee jumping. Najprej rabiš norega človeka, ki bo skočil, ostali le gledajo. Potem rabiš nekaj ljudi, ki jih privežeš in porineš, na koncu pa to postane množični šport. In imamo spremembo«. Koprivnikar je dodal še, da je Slovenija resnično »zelena referenčna država v digitalni Evropi«, a da se moramo vprašati, kako uporabiti to prednost Slovenije, da bo postala sistemska rešitev za boljše življenje.


Preberite še:


AmCham Poslovni zajtrk: Ali Slovenija čuti investitorje?


Prepustite se navdihu s Slovenijo: Pripravljeni na prihodnost