sl Slovenščina


Vse od oktobra 2015, ko je nastopil funkcijo veleposlanika Irske v Sloveniji, si je nj. eksc. Seán Ó 'Regan prizadeval za širitev in spodbujanje trgovine med Slovenijo in Irsko, kjer ostaja še veliko neizkoriščenih potencialov. Gospodarsko sodelovanje med državama poskuša spodbuditi tudi s pomočjo irskim podjetjem pri vstopu na slovenski trg, kar vidi kot priložnost in izhodišče za celotno balkansko regijo. Možnosti za nadaljnje in globlje sodelovanje prepoznava v živilski industriji, turizmu, start-upih iz IT področja, itd.


Neformalna razprava veleposlanika in izbranih sogovornikov, predstavnikov slovenskega gospodarstva iz podjetij članov AmCham Slovenija, se je dotaknila tudi teme Brexita, ki prinaša veliko izzivov, ne le za irsko gospodarstvo, temveč tudi za vsakdanje življenje Ircev in delovanje države nasploh. Velika Britanija namreč takoj za ZDA irska največja izvozna partnerica.


Slovenija in Irska sta si podobni po velikosti trga, izobraženosti delovne sile, infrastrukturi, itd. in se zato lahko veliko naučita ena od druge. Udeleženci srečanja so ponovno prišli do zaključka, da bi Slovenija lahko in morala še veliko narediti za izboljšanje naložbenega okolja (davki, fleksibilnost trga dela, birokracije), s čimer bi postala bolj privlačna za tuje neposredne naložbe.