sl Slovenščina

»Ključno vprašanje ni ali sem z napredkom Slovenije zadovoljen dr. István P. Székely, temveč ali ste zadovoljni državljani. To je vaša dežela, dežela priložnosti za vaše otroke. Odgovor prepuščam v celoti vam.« dr. István P. Székely



AmCham Poslovni zajtrk je bil tokrat posvečen priporočilom Evropske komisije Sloveniji, ki jih je podal dr. István P. Székely, Country Director, zadolžen za Slovenijo in osem drugih držav: Italija, Malta, Romunija, Bolgarija, Finska, Irska, Poljska in Litva v kvalitetni debati s strokovnjakinjo Nevenka Črešnar Pergar, direktorico NP Consulting.

Dejstvo je, da je Slovenija suverena in samostojna država. Dejstvo pa je tudi, da smo del Evropske unije in da smo dali kot država zaveze, ki jih moramo spoštovati. 2. junija so bila objavljena priporočila Evropske komisije za posamezno državo članico, ki so oblikovana v okviru Generalnega direktorata za gospodarske in finančne zadeve, Evropske komisije.



Sveži kapital daje priložnost mladim potencialom

»Premaknimo Slovenijo iz pesimizma v realistični optimizem in spremenimo Slovenijo v deželo priložnosti za vse«

Matej Potokar, predsednik AmCham Slovenija, je prisotnim članom AmCham Slovenija – prvim sporočil, da je Ameriška gospodarska zbornica v tesnem sodelovanju z Ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji, pripravila odprto pismo novi vladi, ki bo že ob svojem prihodu naletela na obilico izzivov, ki čakajo Slovenijo. V odprtem pismu želijo gospodarstveniki podati priporočila, ki jih vsaka vlada že takoj lahko vključi v svoj program. Pri odpiranju Slovenije za tuji kapital je poudaril, da ni vse v pritekanju denarja, temveč je pri tujem kapitalu zgodba veliko širša in sicer da je dodana vrednost svežega kapitala v tem, da dajemo priložnost mladim potencialom ter da pripelje družbeno odgovornost v vse pore naše družbe na višji nivo kot je danes.

»Premaknimo Slovenijo iz pesimizma v realistični optimizem in spremenimo Slovenijo v deželo priložnosti za vse,« vztraja Matej Potokar.

Gospod Székely je bil gost govornik AmCham Poslovnega zajtrka in je v uvodnem nagovoru podal svoj pogled na ključne gospodarske in reformne izzive za Slovenijo (kratek CV v priponki).

Država lahko izpolni priporočila Bruslja tudi brez vlade

Istvan Pal Szekely, ki je v okviru generalnega direktorata za ekonomske in finančne zadeve Evropske komisije pristojen za Slovenijo, meni, da država lahko izpolni priporočila Bruslja tudi brez vlade. Povedal je, da je zanj pomembno, da se lahko, podobno kot prek AmCham Slovenija, obrne na slovensko gospodarstvo in dobi povratne informacije, ki lahko pomagajo pri odločitvah Evropske komisije.

Slovenijo, ki se je znašla v krizi, je komentiral: »Na dan so prišli problemi, ki so se akumulirali v preteklosti in zdaj silovito odmevajo.«

Prav tako je komentiral počasnost in neodzivnost Slovenije na nastalo situacijo:

»Slovenija glede na izkušnje v ostalih evropskih držav ni nič posebno kritičnega, saj se te države soočajo s podobnimi težavami. Slovenija je le prepočasna v odzivih. Daljše je vaše odlašanje, hujše so posledice. V letu 2012 so problemi glede dojemanja rizika potencialnih investitorjev postali še bolj obširni – glede tega ste žal presegli konkurenčne države. Potencialni investitorji tako vidijo dramatične ovire in prevelik rizik, da bi investirali v vaši državi. Tako država ne more naprej. Spremeniti morate celotno mentaliteto.«



Priporočila Sloveniji niso nastala v Bruslju, ampak na terenu v Sloveniji

»Morate hitro odreagirati – reforme dejansko prinašajo koristi vsem in so v interesu države. Država, ki ni sposobna izpeljati potrebnih reform, bo izgubila vlagatelje. Priporočila, ki jih dajemo Sloveniji niso nastala v Bruslju, ampak na terenu v Sloveniji,« pravi Istvan Pal Szekely.

Gost zajtrka dr. Szekely pravi, da so priporočila Evropske komisije usmerjena predvsem na tri področja:

Osnovni cilj priporočil je zagotovitev makroekonomske stabilnosti – tako fiskalne, kot tudi stabilnost finančnega trga. Pri tem je poudaril, da bo trg zelo cenil stabilizacijo bank. Drugi cilj je umiritev in predvidljivost domačih političnih odločitev. Tu je predvsem pozval, da moramo poskrbeti, da bodo banke dejansko – banke. Tretja vrsta priporočil pa je usmerjenih v povrnitev potenciala rasti, kjer je konkretno pokazal poznavanje zgodovine samostojne Slovenije: » Vi sami ste bili vzor drugim državam pri tranziciji in to iz dobrih razlogov – zaradi mladega izobraženega in zelo usposobljenega kadra – zdaj je čas, da se naslonite in zanesete nanj in tako obdržite mednarodno konkurenčnost. Be head not hunt! (op.p. Bodite lovci, ne plen!)« je bil nazoren dr. Szekely.


Imam veliko spoštovanje do tistih, ki sami rešujejo svoje probleme, vendar naredite naslednji korak

Szekely je poudaril, da se je država Slovenija odločila, da bo sama rešila finančne težave in se zadolžila. To je vaša odločitev, ki jo komisija razume. »Imam veliko spoštovanje do tistih, ki sami rešujejo svoje probleme. Vem, da vlade to ni naredilo preveč popularne. Toda še veliko dražje bo, če tega dejanja ne bo nadgradila, če se bo ustavila na pol poti. Ko se enkrat odločiš za določeno pot, moraš to izpeljati do konca,« opozarja. Od prihodnje vlade zato pričakuje nadaljevanje ukrepov: »Vlada mora narediti kar je prav – ne glede ali je leva ali desna, ne glede na strankarska in druga prepričanja. Slovenija je krasna dežela – uporabite ves svoj potencial!« je odločen.

Cilj so stabilni temelji za rast

Szekely pravi, da so se v priporočilih zavedali nestabilnosti slovenske vlade in so zato ukrepi, ki so jih predlagali večinoma taki, da neposredne vladne odločitve niso potrebne.

»Pomembno je, da se zdrava podjetja ne dušijo več v domačem okolju, tistim slabšim pa ločeno od tega pripravljamo rešitev,« Szekely komentira cilje sanacije bank. Opozarja tudi: »Če stranka ni zdrava, tudi banka ne more biti. Banke na EU področju niso čakale, da problemi pridejo do njih. Trg je pač trg, kjer veljajo tržne zakonitosti in narava trga vam narekuje, da morate narediti in oddati dobre ponudbe. « Prav tako poudarja: »Večina prezadolženih podjetij rabi svež kapital. Najbolj logičen vir je denarni tok podjetij in zadržani dobički. Cilj prestrukturiranja podjetij ni v razvrednotenju kapitala, kot se dogaja v Sloveniji, ampak predvsem, da se podjetju postavi stabilne temelje za rast.«

DUTB ima po njegovi oceni nekatere običajne začetne težave: »Pomembno je, da začne reševati zadeve v svojem portfelju. Subvencije so primerne, če je podjetje perspektivno in je v težave zašlo zaradi izrednih razmer. Torej gre za enkratni dogodek. Druga vrsta subvencij so sicer javne službe, a to je druga zgodba in bi morala biti omejena na majhno število zadev,« kot meni dr. Szekely. Prav tako je opozoril, da je kredibilnost izjemnega pomena, saj poslovni ljudje vedno sprejemajo racionalne odločitve.

Zdravstvo ne zna z denarjem

»Ko je Evropska komisija predlagala krčenje stroškov v zdravstvu nikakor ni bilo mišljeno zmanjšanje storitev, ampak želimo le, da se ugotovi ali je vsak evro porabljen skrbno in da je dosežena večja kvaliteta storitev z manjšimi stroški. Treba se je vprašati zakaj v Sloveniji posamezna stvar stane tudi trikrat več kot drugje, zakaj se plačuje toliko dodatkov in podobno.«

Kapital je redka dobrina

V izjemno kvalitetni debati, je strokovnjakinja Nevenka Črešnar Pergar izpostavila dejstvo, da državljani in celo del slovenske politike verjamejo, da ne bi smeli privatizirati državnih podjetij, ker potrebujemo državna podjetja v svojih rokah. Svojemu sogovorniku je postavila pomembno vprašanje zakaj nam Evropska komisija tako priporoča privatizacijo in jo postavlja na lestvico prioritet v sam vrh te lestvice.

Dr. Szekely je podal konkretno razlago: »Cilj privatizacije je učinkovita uporaba kapitala, ki ni le neka imaginarna zadeva in nimate ga na razpolago v neomejenih količinah, prav obratno. Kapital je redka dobrina. Zato je toliko bolj pomembno, da vsak evro dobro izkoristite. Če bi bila državna podjetja učinkovita, tega ne bi predlagali.«

Čufer in Jazbec trda, a v Bruslju zelo cenjena pogajalca za slovenske interese

Črešnar Pergarjeva je povzela nekatera mnenja in dvome, ki se pojavljajo v javnosti, da se finančni minister Čufer in guverner banke Slovenije Jazbec nista dovolj »borila« za slovenske interes v Bruslju in za komentar prosila dr. Szekelyja. »Oba postavljata interese države in državljanov na prvo mesto, sta trda pogajalca, vsaka država bi morala biti ponosna na take predstavnike. Prav tako oba uživata velik ugled v Bruslju,« je sporočil predstavnikom politike in gospodarstva na AmCham Poslovnem zajtrku.

Na povabilo predstavnikom političnih strank, ki bodo sodelovali na parlamentarnih volitvah v Sloveniji, so se odzvali Franc Bogovič – Slovenska ljudska stranka, Milan Matos – Nova Slovenija, Marko Pavlišič – Državljanska lista.



Ali smo dovolj pogumni, da vidimo realno sliko in nato – ukrepamo?

Tako je Franc Bogovič, SLS, podal svoj komentar na priporočila evropske komisije:

»Pričakoval sem takšna priporočila, ki smo jih ta teden dobili iz Bruslja. Zavedati se moramo, da je za Slovenijo prišel čas, da po 25 letih stopi pred ogledalo in si pogleda v obraz. Čas je, da sami sebe uzremo takšne kot smo. Zame je najpomebneje, da padejo vse maske iz vseh obrazov – predvsem na političnem odru, seveda! Vidim pa zgodovinsko dejstvo, da smo Slovenci že iz časa stare Jugoslavije vedno potrebovali »sovražnika od zunaj« in to spet ponavljamo v samostojni Sloveniji. Spregledati moramo vse svoje napake, ki smo jih v teh 25. letih naredili v politiki kot tudi v gospodarstvu, kjer so bile s strani managerjev prav tako sprejete številne napačne odločitve. Prav tako smo naredili veliko napak v izobraževanju ter v uravnoteženju ljudi, ki delujejo…

Tako priporočila ocenjujem kot rezultate našega delovanja v zadnjih 25 letih. Slovenci preveč pričakujemo, da bo nekdo drug rešil naše probleme. Prihajam iz gospodarstva in povem vam, da je politika na nacionalnem nivoju izgubila realno predstavo o življenju. Danes se je pred nami pomemben izziv – ali smo dovolj pogumni, da vidimo realno sliko in nato – ukrepamo?« se sprašuje Bogovič.


Ne moremo doseči nemške rasti gospodarstva s francoskimi reformami

Lojze Peterle, evropski poslanec, je ocenil: »Dr. Szekely nam je spregovoril v mehkem a zelo jasnem jeziku. Že nekaj let vse vemo in imamo dokumente pred seboj na mizi. Ne ukvarjamo se dovolj z razlogi za krizo, temveč poskušamo okriviti politike za vse kar je slabega v teh letih samostojne Slovenije. Res je, da ne maram slogana: We need time!« (op.p. Potrebujemo čas!), ker dejansko we need action! (op.p. potrebujemo akcijo. V priporočilih AmCham Slovenije vladi vidim, da sporočajo novi vladi naj se ne vmešava v gospodarstvo. S tem se načeloma zelo strinjam, vendar se moramo vsi skupaj zavedati in videti vlogo politike v tem, da mora biti sposobna zagotoviti zdrave temelje za gospodarstvo in postaviti »rule of role« (op.p. vladavina prava) in načela vodenja naše države.

Prepričan sem, da lahko sledimo priporočilom v za-to določenih rokih. Vendar je tu bistveno vprašanje kdo bo to naredil bolje. Politiki se morajo spraševati kako bodo rešili krizo in kako bomo bodo izpeljali reforme in ne kaj si mislijo eden o drugem. Slovenija je dobila domačo nalogo – izboljšati številke. Rad pa bi povedal, da ne moremo doseči nemške rasti gospodarstva s francoskimi reformami.«


Slovenija potrebuje takojšnje akcije na celotni fronti

Marko Pavlišič, DL, je povedal, da prihaja namesto dr.Gregorja Viranta, ki je odstopil iz mesta predsednika stranke. Njegov komentar na priporočila: » V stranki nismo komentirali priporočil, ker ocenjujemo, da ni nič novega. Skoraj nič – pojavila pa se je nova tema, ki je namenjena protikorupciji. S korupcijo sta se srečevali obe koaliciji in moram še enkrat poudariti, da si je naša lista že ves čas vztrajno prizadevala izkoreniniti korupcijo. Moram tudi povedati, da imamo vseh 5 točk, ki so bile danes tu omenjene, v svojem programu.

Ko sem srečal dr. Szekelyja v Bruslju, mi je rekel, da Slovenija potrebuje takojšnje akcije na celotni fronti. Ali ste zadovoljni z našimi akcijami, dr. Szekely?«

Ključno vprašanje ni ali sem z napredkom Slovenije zadovoljen dr. István P. Székely, temveč ali ste zadovoljni državljani!

dr. István P. Székely je obrnil vprašanje: »Če sem jaz zadovoljen? Ključno vprašanje ni ali sem z napredkom Slovenije zadovoljen dr. István P. Székely, temveč ali ste zadovoljni državljani! To je vaša dežela, dežela priložnosti za vaše otroke. Odgovor prepuščam v celoti vam.«



AmCham Slovenija: Pripravljeni delovati z roko v roki s katerokoli vlado, koalicijo ali politično stranko, ki je pripravljena ustvarjati boljše poslovno okolje

mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija je na koncu poudarila, da je AmCham Slovenija kot poslovna skupnost s svojim znanjem, izkušnjami in povezavami s tujim kapitalom pripravljeni delovati z roko v roki s katerokoli vlado, koalicijo ali politično stranko, ki je pripravljena ustvarjati boljše poslovno okolje, kar bo prineslo tudi boljši standard za vse slovenske državljane. Dodala je, da upa, da je čas zajtrka simbolno pomenil tudi, da smo končno kot družba prebujeni in se bomo nehali spraševati, ampak bomo začeli delovati.

Priloga:

AmCham-US Embassy Advocacy Open Letter – Odprto pismo AmCham Slovenija.docx

VIDEO AmCham Business Breakfast, 6. junij 2014

Pokrovitelj: