sl Slovenščina

V AmCham Slovenija smo v sklopu AmCham Business Leaders Cluba, na predlog mladih iz platforme AmCham Young, pred enim letom pilotno predstavili novo iniciativo – Poslovni lider in poslovna liderka leta. Priznanje je svojevrstna inovacija, saj vedno predstavlja žensko in moškega, ne vzpodbuja tekmovalnosti, temveč odličnost in išče odgovore o poslovnem voditeljstvu.

Priznanje podeljujemo tistim, ki so s svojim vodenjem dober primer vzorništva in kulture dialoga ter prek svojega odličnega delovanja spodbujajo nujne spremembe v poslovnem voditeljstvu in družbi. Mladi so se odločili, da si naslov izjemnih poslovnih liderk in liderjev za leto 2022 zaslužijo Ana Roš, Aleksander Čeferin, Maja Mikek, Jadran Lenarčič, Lucija Živa Sajevec in Jure Knez.

Vse smo imeli priložnost spoznati na treh navdihujočih dogodkih. S svojimi razmišljanji so na nas kot skupnost, ki stremi k boljši prihodnosti, resnično pustili pečat. Zapise o njih, izpod peresa novinarke Melite Meršol, lahko najdete v prilogi. Tukaj pa delimo nekaj njihovih močnih misli:

 

“Svet se bo moral zbuditi.” – Ana Roš

“Ko bo dovolj ljudi, ki imajo vpliv spregovorilo, se bo kaj premaknilo. Jaz to povem, ker se mi zdi prav.” – Aleksander Čeferin

“Treba se je spraševati predvsem o iskrah, kdaj zažarimo.” – Maja Mikek

“Vsi morajo imeti enake priložnosti. Ravnotežje možnosti je bil moj način vodenja inštituta.” – Jadran Lenarčič

“Danes zmagaš, če tekmuješ skupaj”. – Lucija Sajavec

“Več kot daješ drugim, bogatejši si.” – Jure Knez

 

Njihovo izjemnost smo se odločili upodobiti na grafičnem »platnu«. Prav v zahvalo za vzor voditeljstva v slovenskem prostoru so poslovne liderke in liderji prejeli portret, upodobila jih je mlada umetnica Vida Igličar. Odločili smo se, da v sklopu iniciative, Poslovni lider in poslovna liderka leta, tudi v prihodnjih letih nadaljujemo sodelovanje in damo priložnost mladim umetnikom, ki so še na začetkih utiranja svoje umetniške poti.

Iniciativa Poslovni lider in poslovna liderka leta je vsem prinesla neizmeren navdih, izkušnje in nova znanja. Zato smo se odločili, da z njo nadaljujemo tudi v letošnjem letu, ko bomo poudarili intenziteto radovednosti mladih nad tem, kaj prinaša prihajajoče poletje in kdo bodo poslovni liderji in liderke leta 2023. Naslednje vzornike in vzornice kulture dialoga, AmCham poslovne liderje in liderke leta 2023, vam predstavimo 21. junija 2022, na prvi dan poletja.