sl Slovenščina


AmCham Komisija za korporativno etiko in transparentnost se je imela priložnost srečati s Petrom J. Ainsworthom, višjim svetovalcem za preprečevanje korupcije na kazenskem oddelku ameriškega Ministrstva za pravosodje (U.S. Department of Justice).  Pogovor je bil osredotočen na pregon korupcije, vlogo podjetij in države ter primerjavo trenutnih razmer v ZDA in Sloveniji. Moderiral ga je Aleš Avbreht iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji.


Ainsworth je poudaril pomembno vlogo podjetij pri odkrivanju koruptivnih dejanj in njihovem preprečevanju, rešitev pa vidi predvsem v večjem samo nadzoru znotraj podjetij: “Če odgovorno podjetje odkrije, da se je pod njihovim vodstvom zgodilo neprimerno oz. kaznivo dejanje, ali pa se želijo združiti z drugim podjetjem in ugotovijo, da je pri tem prišlo do korupcije, pranja denarja in podobno, potem se lahko sami prijavijo. Zakaj? Ker se bo tako ali tako slej ko prej izvedelo za kaznivo dejanje. V naslednjem koraku najamejo nekoga, ki stvar razišče in sproži interno preiskavo. To ne bo nadomestilo policije ali tožilstva, ki morajo še vedno opraviti svoje delo, lahko pa jih vodi v pravo smer.”


»Dobil sem že vprašanja zakaj s tem obremenjujemo podjetja. Če nimamo okolja, kjer bi bila vlada pripravljena opravljati nadzor in očistiti okolje, da bi le to postalo zanimivo za investicije, se bo to odrazilo v nezaposlenosti, kar lahko škodi gospodarstvu. Kot državljani bi si morali želeti, da je naša država ena izmed tistih, kjer se pravo spoštuje, saj želimo otroke vzgajati v čistem in etičnem okolju,« je dodal Ainsworth.


Omenil je tudi, da lahko ZDA preganjajo podjetja ali posameznike, ki jih sumijo korupcije in ki imajo vezi z ZDA (lastništvo, poslovanje na ameriških borzah in podobno) in v zadnjih letih je vse več takih primerov. Poleg tega je v zadnjem času tudi OECD postal zelo aktiven na tem področju z ocenjevanjem izvajanja aktivnosti preprečevanja korupcije v državah članicah. “Dejstvo je, da  države združujemo moči, in to je zmagovalna situacija za vse vpletene. Dokazi, ki so zbrani s strani razvite države pomagajo manj razvitim pri procesih in jih motivirajo,” je pojasnil Ainsworth.


En najbolj znanih primerov sodelovanja je nekdanji predsednik vlade v Ukrajini, ki je z denarjem od podkupnin vlagal v nepremičninski trg v San Franciscu. Ukrajina je začela preiskavo, ker so njihove oblasti o tem obvestile oblasti ZDA in prosile za dokaze, so ga začele preiskovati še ZDA in ob prihodu na letališče v New Yorku so ga uspešno aretirali, medtem ko je imel v Ukrajini imuniteto.


Ainsworth je komentiral tudi živžgaštvo in dejstvo, da ljudje niti niso pripravljeni dati informacij, ker krivci niso kaznovani: “Na vladi je da to reši, ustvariti morajo mehanizem, ki bo nagrajeval živižgače. Na obeh straneh bo kdaj prišlo do občutka krivice, ampak tu moramo narediti vse kar lahko in sodelovati.