sl Slovenščina


Gremo na pot implementacije. Sodelovanje in izmenjave zaposlenih med ministrstvi in podjetji se nadaljujejo, tokrat še v večjem številu.


Začenjamo 3. krog Partnerstva za spremembe, katerega glavni cilj bo oživiti rešitve, ki so jih skupine zasnovale v 2. krogu. Torej, če je bilo lani zastavljenih 5 izzivov, na katere so sodelujoči v programu poiskali rešitve, bo letos izziv le eden: te predlagane rešitve implementirati. Tako kot lani, pa se bodo za sodelujoče v programu med letom zvrstile štiri delavnice, v juniju 2017 pa zdaj že tradicionalne izmenjave med zaposlenimi.


Zbrane partnerje sta na uvodnem dogodku v Moderni galeriji v Ljubljani danes nagovorila častni pokrovitelj programa, podpredsednik Vlade RS in minister za javno upravo Boris Koprivnikar ter izvršna direktorica AmCham Slovenija mag. Ajša Vodnik.


Boris Koprivnikar je zbrane nagovoril z besedami: »Če želimo spremeniti javno upravo, moramo najprej spremeniti miselnost – to pa lahko storimo le v sodelovanju in z dialogom, zato z veseljem sodelujemo z vami. Vse, kar ljudje ustvarimo, ima značilnosti nekega živega bitja, ki mora rasti, se razvijati, mi pa ga moramo negovati, usmerjati, opogumljati. Vse to se odraža v našem projektu, ki odrašča in se razvija. Svet se spreminja prehitro, da bi imeli čas vse natančno splanirati ter pričakovati 100-odstotno garancijo, da bo vse uspelo. Danes je to nerealno pričakovati, vedno bodo napake. Partnerstvo nas spodbuja, da se drug od drugega učimo in skupaj najdemo te napake, da jih lahko odpravimo. Projekt, ki ga delate, je velika stvar.«


Mag. Ajša Vodnik je izpostavila, da kljub razvoju tehnologije človek še vedno ostaja v središču: »Današnji trendi so usmerjeni v digitalizacijo, govorimo o 4. industrijski revoluciji. Moje  spoznanje pa je, da brez ljudi, sodelovanja, dialoga in spoznavanja ne bo šlo. Zato tudi govorimo o Partnerstvu za spremembe. Gospodarstvo bi sicer lahko obstajalo v svojem balonu, ampak brez komuniciranja, sodelovanja z odločevalci in javno upravo ne naredimo ničesar. Prav tako ne, če pozabimo na znanost ali kulturo. Le v sodelovanju in z dialogom vseh nas so možne spremembe. In ne pozabimo na zaupanje, le to pa se ustvari tako, da se spoznamo ter si izmenjamo ideje, ki jih lahko uresničimo.«


Izkušnje iz športne psihologije je z nami delil posebni gost dogodka, prof. dr. Matej Tušak, ki je številne športnike vodil do vrhunskih rezultatov, danes pa izkušnje iz športne psihologije prenaša tudi na področje managementa.


Tušak je opozoril na glavne sestavine uspeha: »Če želimo biti uspešni, moramo biti v Sloveniji manj nevoščljivi, bolj pogumni, več moramo delati. To se lepo odraža v športu in ravno iz športa se lahko veliko naučimo. Potrebujemo cilje in motivacijo. Pa kompetence, znanja in samozavest. Pot do odličnosti sta tudi kakovost in samodisciplina. V procesu do uspeha večkrat padeš, kot zmagaš ampak ključno je, da se znamo iz napak česa naučiti. Pomembno je, da ne obupamo. Formula za uspeh je preprosta: seštevek želja, znanja in akcije.«  


V 3. krogu Partnerstva za spremembe bodo skupine skušale rešitve, ki so jih oblikovale v 2. krogu, tudi uresničiti. In sicer na spodnjih področjih.


Kako:

•    doseči večjo učinkovitost medresorskega sodelovanja,

•    dvigniti motiviranost zaposlenih v javni upravi,

•    kompleksno e-javno storitev narediti prijazno in učinkovito za uporabnike in upravo,

•    okrepiti nacionalno blagovno znamko I feel Slovenia,

•    prilagoditi učni program veščina 21. stoletja.


O PARTNERSTVU


V juliju 2016 smo program Partnerstvo za spremembe prijavili na razpis OECD za inovacije v javnem sektorju. Z razpisom iščejo globalno zanimive zgodbe. Med več kot 150 prispelimi prijavami smo se uspeli uvrstiti v ožji izbor. Izbrani projekti bodo predstavljeni na eni največjih letnih vladnih konferenc, ki bo v Dubaju konec februarja prihodnje leto. 

 

Gre za inovativen pristop k povezovanju javnega in zasebnega sektorja, izmenjavi dobrih praks, s ciljem premostiti razkorak med »tema dvema svetovoma«, preseči usidrane stereotipe o leni javni upravi, razumeti eden drugega in zgraditi trdno partnerstvo za premagovanje skupnih izzivov. Program je bil zasnovan v letu 2015 v sodelovanju Ministrstva za javno upravo in AmCham Slovenija. Od pilotne zamisli z nekaj sodelujočimi je do tretjega kroga prerastel v projekt s 6 sodelujočimi ministrstvi in več kot 30 podjetji. 


Ob uvodu v 3. krog je zaživela tudi spletna stran www.partnerstvozaspremembe.si, kjer lahko podrobneje spoznate vsebino in sodelujoče v programu, hkrati pa spremljate števec sprememb, ki bo sledil dogajanju pri uresničevanju predstavljenih rešitev.