sl Slovenščina

Vrhunski študentje dobili priložnost in dragoceno mentorsko podporo

V svojem pozdravnem govoru je vodja programa SEI Katarina Makovec povedala, da je bil mesec julij za skupino izjemnih študentov, ki so udeležili programa Summer Economics Institute 2013, pod okriljem programa US Alumni, posebno delovno vroč. »Mesec mreženja in prijateljevanja, dragocenih delovnih izkušenj v podjetjih članih AmCham Slovenija, super ponedeljkov v družbi priznanega ameriškega profesorja Ebena z razvijanjem poslovnih modelov, izleti v realne gospodarske zgodbe in vrhunski (so)govorniki.« Zahvalila se je članom Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija, da so sprejeli vrhunske študente v svoja podjetja in jih vpeljali v realni svet gospodarstva, jim dali priložnost in dragoceno mentorsko podporo. Katarina je povedala, da je mentorstvo pomembno, prav tako pa je pomembno, da je lani od 20 študentov v podjetjih kjer so opravljali poletno prakso, kar 4 dobili redno zaposlitev, očitno pa trend celo narašča in je letos 5 študentov že dobilo ponudbe za podaljšanje sodelovanja, projektno delo in celo redne zaposlitve.

Vrhunske študente pod mentorsko okrilje vzeli njihovi starejši kolegi iz programa AmCham Young ProfessionalsTM

Tudi Ajša Vodnik, izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice je izrazila hvaležnost podjetjem, ki prepoznavajo nujne potrebe po povezovanju izobraževalnega sistema z potrebami slovenskega gospodarstva in po njenih besedah so prav programi kot je SEI korak od teorije k praksi, korak do implementacije slovenskega vrhunskega znanja v realna podjetja in družbe. študentom je za njihov trud in vloženo energijo predala novo presenečenje in nagrado, da jih bodo pod svoje mentorsko okrilje vzeli njihovi starejši kolegi iz programa AmCham Young Leaders, ki že imajo delovne izkušnje in so v kadrovski karieri že korak ali več pred njimi.

Tomaž Lanišek, direktor, Knauf Insulation in Top Potential of the Year 2011 programa AmCham Young Professionals, ki je sprejel tudi mentorstvo za enega od študentov: »Mentorstvo je priložnost biti del tima, ki ni del tvojega tima, kar pomeni, da imate priložnost za večji osebni in poslovi razvoj. Formula za uspeh mentorskega programa je: več kot investiraš kot mentor ali menti, več se naučiš.«

Praktični poligon za pridobivanje dragocenih delovnih izkušenj

Nj. Eksc. Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji, je v svojem navdihujočem in mestoma hudomušnem nagovoru podal svojo izpoved, da najprej ni videl možnosti za takšen uspeh tega programa, vendar je po drugem letu izvajanja programa ugotovil, da slovenska podjetja so dovolj fleksibilna, da so se odzvala na takšno pobudo ter sprejela študente v svoj praktični poligon za pridobivanje dragocenih delovnih izkušenj pod budnim očesom njihovih mentorjev. . »Ste prihodnost Slovenije in od vas je odvisno, kako boste vplivali na slovensko gospodarstvo in blagostanje,« se je obrnil na odlične mlade potencialne ljudi. Navdušen je bil nad njihovo pripravljenostjo, da delajo med poletnimi počitnicami, kar se mu za slovensko mladino zdi osvežujoče.

PODJETNOST kot odnos do življenja vpeljati po celotni izobraževalni vertikali

Častni gost govornik je bil dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je podprl takšno obliko povezovanja med visokim šolstvom in potrebami gospodarstva v Sloveniji. Minister dr.Pikalo ni skrival svojega navdušenja in zadovoljstva nad predstavitvami študentov in je v motivacijskem govoru povzel bistvo programa Summer Economic Institute SEI in ga strnil v zanj pet pomembnih točk oziroma glavna sporočila programa, ki jih je naslovil direktno na prisotne študente in njihove mentorje iz podjetij, ki so člani Ameriške gospodarske zbornice:

»1. Zelo pomembno v tem programu je medgeneracijsko sodelovanje dveh generacij – tistih, ki rastejo na eni strani in tistih, ki isto znanje že imajo, poleg tega pa še ogromno življenjskih izkušenj. Mentorji ste mladim z vzorom pokazali poleg formalnih kompetenc tdu neformalne, pokazali ste jim nenazadnje kaj je etika. Tako se ustvarja družbena kohezija.

2. Ta program je pokazal tudi na učinkovito kadrovsko politiko – kako priti v stik z bodočimi delodajalci, kako splesti kvalitetno socialno mrežo. Delodajalci pa točno vedo, da raje in lažje zaposlijo nekoga, ki ga že poznajo, ki je že izkazal svoje vrednote, pripadnost, zagnanost in znanje.

3. Ta program je izjemno pozitiven primer, ko se kompetence in znanje srečajo z izkušnjami iz gospodarstva, saj povezuje gospodarstvo in izobraževanje, ki ga mi skušamo doseči, vendar ima gospodarstvo vse pogoje, da je lahko uspešnejše od nas. Republika Slovenija na nek način v tem smislu zaostaja, vendar se trudimo, da podjetništvo vpeljemo v formalno izobraževanje – ne le kot predmet, temveč in predvsem želimo PODJETNOST kot odnos do življenja vpeljati po celotni izobraževalni vertikali.

4. Ta program prinaša pomembno medkulturno izkušnjo. Sodelovanje v ameriških in drugih tujih podjetjih in predavanja ameriškega profesorja prav gotovo širijo vaša obzorja. Ameriški način razmišljanja in delovanja je drugačen od slovenskega – je bolj odprt, bolj inovativen, Američani nimajo toliko miselnih pregrad. Zato so to dragocene izkušnje.

5. in hvala vsem, ki ste sodelovali v tem programu, ki ste vse organizirali, združili, povezali. Hvala za vaš vložen trud, ki bo obradil sadove v vaših nadaljnih projektih in na vaši poslovni poti. Hvala.«

Minister je svoje misli sklenil s podporo programu Summer Economic Institute SEI in poudaril, da morajo takšni programi v Sloveniji postati stalna in običajna praksa in ne da je to redkost: »Tak program je odlična priložnost za širjenje dobrih idej na vseh področjih. Kar ste počeli to poletje s svojimi mentorji, se mi zdi izjemna stvar.«

Minister dr. Pikalo je naknadno na svoji Facebook strani objavil fotografijo z dogodka in zapisal:

“Na zaključni prireditvi letošnjega programa Summer Economics Institute v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice in veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Ustvarjalni, vedoželjni, prodorni mladi, ki so to poletje spoznavali podjetništvo, podjetniške kompetence, vrednote ter črpali nova znanja in izkušnje za prihodnost. Tudi v okviru MIZš aktivno vključujemo to dimenzijo v proces izobraževanja. Pri tem ne gre zgolj za posamičen predmet, temveč za to, da mladi spoznavajo podjetniške kompetence in vrednote ter skušajo doumeti podjetnost kot del odnosa do življenja. In gre za sistem medgeneracijskega sodelovanja, s čimer se ustvarja prepotrebna družbena kohezija med generacijami.”

Urjenje v zmagovalnem “pitchu”

Znotraj programa so študentje ob ponedeljkih obiskovali predavanja gostujočega profesorja iz Minnesote dr. Jamesa Ebben-a ter pridobivali dragocene izkušnje pod vodstvom mentorjev v slovenskih in tujih podjetjih, ki so člani Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija.

V kratkih “pitch” predstavitvah so študentje Jakob Gašperin, Nina Slovenc, Živa šušmelj, Marko Srebot, Luka Preglj, Žiga Perovič, Žiga Urankar, Jure Podkrižnik predstavili svoje poslovne modele, ki so jih razvijali mesec dni ob pomoči prof. Jay Ebben-a v okvirih programa, za katerega AmCham Slovenija in US Embassy upata, da bo tudi naslednje leto dobil svojo nadgradnjo in še večje razsežnosti ter tako postal običajna praksa povezovanja med visokim šolstvom ter potrebami slovenskih in tujih podjetij v Sloveniji.

Med najbolj zanimive t.i.«Elevator Pitches« so se uvrstili celovita rešitev za zelene prevoze turistov (»zeleni rent-a-car) in custom made turistično ponudbo “Green Slovenia, Green Car”, celovita rešitev za starejše, ki želijo jesen življenja preživeti v udobju Fidji-ja “Just Go!” in tretji – celovita podjetniška rešitev za ponudnike in uporabnike drobnih mojstrskih del in popravil, imenovana »Get it done«.

Zahvaljujemo se za sodelovanje podjetjem Ald Automotive d.o.o., Antiq Hotel Spa d.o.o., AmCham Sloveniaja, Bisnode d.o.o., CEED SLOVENIJA, Zavod mreža podjetništva, Competo d.o.o., Droga Kolinska d.d., FMC d.o.o., Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., Hewlett-Packard d.o.o., IBM Slovenija d.o.o., Medex d.o.o., Microsoft d.o.o., Ljubljana, Petrol d.d., SGS Slovenija d.o.o., Studio Moderna d.o.o., špica International d.o.o., Virtua IT d.o.o. in Zavod Ypsilon. Letos so gostili 19 študentov.

Nj.Eksc. Joseph A. Mussomeli je študentom podelil diplome o opravljenem programu in jim zaželel veliko uspehov na nadaljnji študentski in bodoči poslovni poti.

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija se je posebej zahvalila mentorjem, podjetjem, študentom za njihovo pozitivno energijo in inspiracijo, prav tako pa tudi vodji programa Katarini Makovec iz AmCham Slovenija in ekipi iz ameriškega veleposlaništva za vso podporo in odlično sodelovanje.


Oglejte si SEI 2013 VIDEO KLIP TUKAJ

Več fotografij na AmCham Slovenia FACEBOOK strani