sl Slovenščina

Predstavniki evropskih in evrazijskih AmChamov so glasno izrazili veliko zaskrbljenost zaradi morebitne uvedbe tarif na avtomobilsko industrijo, o katerih se bo ameriški predsednik Donald Trump odločal 18. maja 2019. Pozvali so k zavedanju, da je za globalno gospodarstvo ključnega pomena uravnoteženo in močno partnerstvo med kontinentoma. Z velikim odobravanjem pa so pozdravili nova pogajanja Evropske komisije in ameriške administracije o dveh sporazumih, in sicer o ugotavljanju skladnosti ter odpravi tarif za industrijsko blago ter o tesnejšem sodelovanju pri regulaciji in standardih.

Organizacija AmChams in Europe, ki predstavlja glas 45 AmChamov iz 43 držav, je pod okriljem AmCham Slovenija zaključila prvi del svoje poti v ZDA. V Washingtonu, D.C., so se imeli priložnost srečati z vidnimi predstavniki ameriške politike. 35-članska delegacija iz 29 držav se je o trenutnem stanju globalnega gospodarstva in o stališčih v odprtem dialogu pogovarjala na Ministrstvu za gospodarstvo ZDA (U.S. Department of Commerce), kjer se so se med drugim srečali s Karen Dunn Kelley, namestnico ameriškega ministra za gospodarstvo, na Ministrstvu za obrambo ZDA (Pentagonu), Ministrstvu zunanje zadeve ZDA (U.S. Department of State), na Ameriški gospodarski zbornici (U.S. Chamber of Commerce) in Atlantskem svetu (Atlantic Council). Sprejel jih je tudi podžupan mesta Washington, D.C.

Podpredsednica AmChams in Europe, mag. Ajša Vodnik, je v imenu delegacije tako na ministrstvu za gospodarstvo kot tudi na ministrstvu za zunanje zadeve odločevalcem povedala: »Odnosi med Evropo in ZDA so preveč pomembni, da bi lahko s pretrdimi pogajanji, kot je  primer uvedba tarif na avtomobilsko industrijo, povzročili poslabšanje odnosov. Spoštovanje in sodelovanje je ključno, če želimo tudi vnaprej blaginjo za ljudi na obeh straneh Atlantika, če želimo spoštovanje skupnih vrednot, ki omogočajo mir, varnost in spoštovanje človekovih pravic«.

Če je na eni strani uradni Washington pozitiven glede razvoja globalnega gospodarstva, pa je na drugi strani moč med nekaterimi gospodarskimi analitiki slišati zaskrbljujoče napovedi, da gledamo šele prvo dejanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Prepričani so, da sledi fragmentacija globalnega gospodarstva, in da lahko 18. maja žal pričakujemo tudi uvedbo dodatnih dajatev na evropsko avtomobilsko industrijo. Bart Osterveld iz Atlantic Council-a je med drugim dejal: »Kitajci želijo teči maraton, ZDA šprint, Evropa pa bi igrala nogomet. To je stanje globalnega gospodarstva, ki ne prinaša nič dobrega

Tudi visoki predstavniki U.S. Chamber of Commerce so podprli pogled evropskih kolegov in poudarili, da je uvedba tarif napačen pristop, ter da je pomik k protekcionizmu  in odmik od proste trgovine velika napaka.

Organizacija AmChams in Europe, katere člani ustvarjajo kar 16 milijonov delovnih mest, poudarja pomen transatlantskega gospodarstva, saj le ta predstavlja kar eno tretjino celotnega svetovnega BDP-ja, polovico celotne svetovne osebne potrošnje, trgovinska izmenjava pa znaša 5,5 bilijonov dolarjev letno. Evropa in Amerika sta lahko močni skupaj in to je bil tudi končni poziv udeležencev delegacije političnim predstavnikom.

 

Obiski največjih svetovnih podjetij in pestro nadaljevanje programa

Delegacija bo sicer svoj program nadaljevala v Seattlu, kjer bodo pridobili vpogled v trende in delovanje nekaterih največjih svetovnih podjetij, tudi s seznama Fortune 500. Na njihovih sedežih se bodo srečali s predstavniki Amazona, Boeinga, Microsofta, Accentureja, kjer bodo spoznali tudi Slovenca Miho Kralja, direktorja Cloud Strategy, Architecture and Delivery in BCGja. Delegacija bo obiskala tudi Univerzo v Washingonu, kjer se bo med drugim srečala s slovenskim profesorjem Gašperjem Begušem.

 

Letna konferenca AmChams in Europe v ZDA

AmCham Slovenija v sklopu podpredsedovanja in sedeža evropske organizacije AmChams in Europe vodi letno konferenco članov organizacije v ZDA. Namen konference je ozaveščanje o pomembni vlogi transatlantskih odnosov, krepitev že obstoječih partnerstev, promocija organizacije ter vpogled v trende in dogajanje tako na političnem kot gospodarskem parketu. Konferenca poteka od 12. do 17. maja 2019, v Washington D.C. in Seattlu. V ZDA je odpotovalo 36 predstavnikov iz 29 evropskih in evrazijskih držav. Delegacije se udeležujejo Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Gibraltar, Grčija, Izrael, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Črna gora, Norveška, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Nizozemska, Turčija, Ukrajina in Velika Britanija.