sl Slovenščina

Prvi del dogodka je organizirala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija

Dr. Alexander Dibelius, predsedujoči izvršnega odbora Goldman Sachs AG, se je odzval na povabilo Ameriške godspodarske zbornice – AmCham Slovenija, ki je v Hotelu Slon organizirala AmCham Poslovno kosilo s tem posebnim svetovno znanim gostom, ki vodi Goldman Sachs Nemčija, Avstrija, Srednja in Vzhodna Evropa in je na globalni ravni so-predsedujoči za Goldman Sachs Industrial Group.

Okroglo mizo je vodil Peter Frankl, direktor in odgovorni urednik Časnika Finance.

Dr. Dibelius : »Slovenci imate v svojih rokah možnosti za spremembe«

Med drugim je Dr. Dibelius slovenskim gospodarstvenikom in bančnikom iskreno povedal, da mu je Slovenija sicer neizmerno ljuba dežela in se rad vrača, vendar je za Goldman Sachs premajhen trg, da bi tukaj odprli svoje pisarno, preživijo pa njegovi ljudje veliko časa tukaj in želijo pomagati. Ključna sporočila dr. Dibeliusa za Slovenijo so bila:

»Slovenija mora prodati državno premoženje in privabiti tuji kapital. Kot majhna država imate to prednost, da ste lahko prilagodljivi in hitri v spremembah.«

»Slovenija ima dobra podjetja, odlične ljudi, geostrateško imate dostope do vseh delov Evrope. Slovenci imate v svojih rokah možnosti za spremembe na dobro ali na boljše – jaz vam želim spremembe na boljše,« je bil optimističen Dr. Dibelius.

3 ključne točke, ki jih imajo v mislih investitorji

»Nisem politični svetovalec, vendar vem katere 3 ključne točke imajo v mislih investitorji:

  1. Spreminjanje leadershipa na globalnem nivoju – predvsem se kažejo dobri znaki v ZDA in na Kitajskem.
  2. Energetsko pozicioniranje: kar za ZDA pomeni, da so v fazi, ko se odloča, ali bodo postali samozadostni – hitro se lahko spremeni njihova odvisnost in geostrateško zanimanje za države Bližnjega Vzhoda. Na drugi strani pa je za Kitajsko pomembno dejstvo, da je hitro rastoča industrija v celoti odvisna od energetskih virov.
  3. BDP posamezne države, ki potencialno zanima investitorja, je ključnega pomena za odločitev,« je strnil Dr. Dibelius.

Po oceni Dr. Dibeliusa primer Grčije ni tako kritičen in pomemben kot velja večinsko mnenje. Vendar pa je primer Grčije pomemben z vidika sposobnosti Evrope, kako se bo tudi v bodoče soočala s takšnimi in podobnimi primeri in težavami.

Na Franklovo vprašanje o poslanstvu zdravnika in poslanstvu investicijskega bančnika, je Dr. Dibelius odgovoril, da kot zdravnik direktno pomagaš ljudem – kar stori še danes, če je to potrebno, saj ima še vedno licenco zdravnika, vendar imaš svoje poslanstvo tudi v drugih poklicih. »Tvoja obligacija je, da daješ od sebe vse svoje potenciale družbi – ali kot zdravnik, ali pa kot investicijski bančnik.«

Na Franklov komentar, da so ga nekoč citirali, da banke ne nosijo odgovornosti na javno dobro, je Dr. Dibelius poudaril, da so ga citirali napačno in da je dejal, »Menim pa, da banke vseeno IMAJO obligacijo do javnega dobra, vendar pa nimajo obligacije, da dajejo svojo denarnico komurkoli.«

Dr. Dibelius: “Vsako krizo povzročijo napačne kreditne odločitve”

Na zelo neposredno Franklovo vprašanje koga kriviti za globalno krizo, je Dr. Dibelius zelo konkretno odgovoril: “Vsako krizo povzročijo napačne kreditne odločitve.”

Dr. Dibelius: »Vsaka politična akcija ima vpliv na gospodarstvo«

»Vsaka politična akcija ima vpliv na gospodarstvo,« je bil odločen Dr. Dibelius. »Manj ste privlačni, če ste počasni v administrativnih procesih,« je komentiral Dr. Dibelius. »Svetujem preprostost namesto kompliciranih administrativnih sistemov.«

Slabe banke – da ali ne?

Na Franklovo vprašanje – slabe banke – da ali ne, je Dr. Dibelius na primeru Nemčije in strategije slabih bank v Nemčiji, zagovarjal uvedbo “slabe banke” , ki osvobodi banke obremenjene s slabimi krediti , da lahko ponovno kreditirajo gospodarstvo.

V organizaciji CEED udeleženci seminarja “Ali smo zainteresirani za tuje investitorje?«, poslušali tuje vlagatelje v Sloveniji. Bala Kamallakharan, Tomáš Němec in Boštjan Bregar so spregovorili o svojih izkušnjah v Sloveniji.

Naslednji del konference »Investor’s day« se je nadaljeval v organizaciji podjetniškega centra CEED Slovenije, ki preko usposabljanja in mreženja pomaga podjetnikom pri rasti njihovih podjetij ter hkrati promovira podjetništvo kot pozitivno vrednoto, ki ustvarja inovativno in odprto družbo. V prvem delu smo lahko spremljali zanimiv primer Islandije, države, ki je doživela finančni zlom, ki ga je vzela kot priložnost za razmislek. Islandija je namreč prepoznala, da je ravno zagon podjetništva tisti, ki lahko državo in družbo ponovno postavi na noge. »Kriza je bila pozitivna za Islandijo, saj je poskrbela, da so se ljudje združili, premislili kakšno prihodnost želijo in z zagonom podjetništva se je Islandija ponovno postavila na globalni zemljevid in postala zanimiva za tuje investitorje,« je predstavil islandsko zgodbo Bala Kamallakharan, direktor podjetja Greencloud, investitor in ustanovitelj Startup Iceland.

Predstavili sta se tudi dve zgodbi investicije v slovenski podjetji obe sklenjeni v oktobru 2012. Tomáš Němec, eden najuspešnejših managerjev na Češkem, solastnik in predsednik uprave češkega ČGS holdinga, ki je pred kratkim kupil slovensko podjetje Savatech, je predstavil, kaj jih je pripeljalo do nakupa podjetja v Sloveniji. Poudaril je, da so za vsakega investitorja pri odločanju o investiciji pomembno zdravo podjetje, ki uspešno deluje in ljudje z odlično vodstveno ekipo na čelu. Država ne igra najpomembnejše vloge. Predvsem za mlada podjetja, ki iščejo kapital skladov tveganega kapitala, pa je bila zanimiva zgodba Boštjana Bregarja iz podjetja Marg, ki je prejel investicijo britanskega sklada tveganega kapitala Notion Capital s katerim bo financiral širitev produkta BCSocial na mednarodne trge. »Ključno, da prideš do tujega investitorja je, da podjetniki verjamejo v svojo zgodbo in v tej zgodbi vztrajajo. Na tuje sklade tveganega kapitala, se obrneš, predvsem ko želiš delati mednarodno zgodbo, saj se ti s tujim investitorjem odprejo vrata na te trge.«

JAPTI je »Investor’s day« zaključil s podelitvijo nagrad najuspešnejšim tujim vlagateljem na prireditvi INVEST SLOVENIA FDI AWARD CEREMONY 2012

Sedma letna podelitev nagrad INVEST SLOVENIA FDI AWARD CEREMONY 2012 .

Razglasitev in podelitev nagrad je pripomogla prepoznavnosti in promociji uspešnih tujih podjetij, ki investirajo v Sloveniji.

Narodna galerija Ljubljana

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) je letos že sedmič po vrsti podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike. Nagrado FDI Award Slovenia so na večerni prireditvi v Narodni galeriji prejela podjetja Boxmark Leather, d. o. o. , Belimed, d. o. o. in Yaskawa Slovenija, d. o. o. posebno priznanje pa še IBM Slovenija, d. o. o.

Strokovna komisija, ki je izbrala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award, je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo več kot 10 odstotkov kapitala iz tujine, so v letu 2011 poslovala pozitivno in so imela več kot 50 zaposlenih. Na večerni podelitvi v Narodni galeriji je nagrado v kategoriji velikega podjetja, ki je zaposlovalo in ohranjalo zaposlitve tudi med krizo prejelo podjetje Boxmark Leather, d. o. o. Podjetje iz Kidričevega predstavlja pomembnega zaposlovalca v Podravski regiji, saj število zaposlenih konstantno povečuje in z njim že močno presega predkrizne številke. Investitor je švicarsko podjetje Unicut.

Podjetje Belimed d. o. o. je prejemnik nagrade v kategoriji uspešnih poslovnih rezultatov – tehnološko-kompetenčni center v Sloveniji. Grosupeljsko podjetje je letos odprlo novo tovarno v Grosupljem za proizvodnjo transportnih sistemov za avtomatizacijo proizvodnje farmacevtskih podjetij, v kateri nameravajo zaposliti dodatnih 22 ljudi. Investitor je švicarsko podjetje Belimed. Matjaž Zupančič je izpostavil, da je skupna investicija projekta znašala 12,8 milijonov EUR, ima pa Belimed v prihodnjih letih velike razvojne načrte, tako doma kot v tujini, kar je tudi razlog, da se je koncern podjetja odločil za investicijo takšnega obsega. v naslednjih letih namreč načrtujejo vsaj še 25% povečanje števila zaposlenih ter rast poslovanja in sicer na farmacevtsko medicinskem področju.

V kategoriji novih začetnih investicij, izvedenih v okviru razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij, ki ga izvaja JAPTI, pa je nagrajenec podjetje Yaskawa Slovenija, d. o. o. Japonska Yaskawa, ki je investitor, je največja proizvajalka industrijskih robotov na svetu. Na slovenskem trgu je prisotna z dvema podjetjema – Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Podjetji za letos načrtujeta 15-odstotno rast prodaje, dodatno pa nameravajo zaposliti vsaj 15 do 20 visoko usposobljenih sodelavcev, predvsem inženirjev. Hubert Kosler je ob tem dejal, »Nismo se ustavili v preteklosti in tudi v prihodnosti se ne bomo. Zahvaljujoč zaupanju Yaskawe v našo proizvodnjo in tim inženirjev smo izkoristili dani trenutek in rezultat je Yaskawin evropski robotski center.«

Posebno priznanje za dolgoletno prisotnost v Sloveniji pa je prejelo podjetje IBM Slovenija, d. o. o.,ki letos praznuje 20-letnico svoje ustanovitve. Slovenska podružnica ameriškega tehnološkega velikana IBM ima v Sloveniji razvejano mrežo poslovnih partnerjev, ki snujejo in vpeljujejo rešitve skupaj s strokovnjaki družbe IBM. Prvi mož IBM Slovenija, Roman Koritnik, je nagrado označil kot veliko čast in motivacijo za naprej:« »V prvi vrsti je to priznanje vsem IBM-ovcem, našim sodelavcem, ki s strankami in poslovnimi partnerji soustvarjajo izjemne poslovne zgodbe v slovenskem, pa tudi regijskem prostoru. Ta nagrada pomeni tudi zunanjo neodvisno oceno našega dela in potrjuje strateški položaj, ki ga IBM Slovenija zaseda v slovenskem gospodarstvu in nam daje potrditev, da smo na pravi poti. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnje z našimi poslovno-informacijskimi rešitvami pripomogli k razvoju in vzponu domačega gospodarstva.«