sl Slovenščina

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), Združenja Manager, AmCham Slovenija ter SBC – Klub slovenskih podjetnikov (SBC) so na današnji novinarski konferenci opozorili, da Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ne rešuje osnovnega problema gospodarskih družb, in sicer visokih ponudb za zakup električne energije za leto 2023, ki jih prejemajo.

Veliki odjemalci so v tem trenutku edini v državi, ki še vedno ne vedo, pod kakšnimi pogoji bodo poslovali prihodnje leto. Zanje tudi ne velja regulirana cena kot v primeru gospodinjstev in malih porabnikov, ki plačujejo celo nižjo ceno za električno energijo kot pred krizo.

Ob tem izpostavljamo, da Uredba o zamejitvi cen električne energije ni prinesla rezultatov, ki smo jih v gospodarstvu pričakovali ob napovedi vlade, da naj bi se cene gibale v koridorju med 150 in 200 evri na MWh. V resnici podjetja še danes prejemajo ponudbe, ki presegajo celo 500 evrov, kar pomeni, da model subvencioniranja, predviden v predlogu zakona, ne bo imel pravega učinka. Tudi subvencionirana cena bo namreč še vedno tudi do 5-krat višja kot jo plačujejo konkurenti v tujini, s čimer naša podjetja zgubljajo svoj konkurenčni položaj. Če bodo podjetja prisiljena v krčenje poslovanja, bo to pomenilo trganje dobavnih verig, izgubo naročil in kupcev, posledično pa izgubo številnih delovnih mest.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate TUKAJ, spodaj pa tudi izjavo Blaža Brodnjaka, Predsednika AmCham Slovenija.