sl Slovenščina

V okviru iniciative “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki izpostavlja odlične zgodbe slovenskih učiteljev, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo učencem in odgovornostjo pišejo izjemne zgodbe, izbiramo slovenskega predstavnika ali predstavnico, ki se bo udeležil izbora za najboljšega učitelja Global Teacher Prize.

Superfinalisti, ki se potegujejo za mesto slovenskega predstavnika, so:

Hedvika Lopatič, OŠ Brežice

Vera Granfol, OŠ Gornja Radgona

Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka

Simon Purger, OŠ Polhov Gradec

Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

→ → → Svoj glas lahko oddate TUKAJ.← ← ←
Glasovanje poteka do 17. marca 2022.


 


Pravila glasovanja:
Glasovanje za slovenskega predstavnika ali predstavnico za izbor Global Teacher Prize je sestavljeno iz treh delov.

Prvi del predstavlja glas strokovne komisije*.
Drugi del predstavlja glasovanje javnosti. Glasovanje bo objavljeno v reviji Ona, časopisu Delo in na spletni strani Onaplus, poleg tega pa tudi na spletni strani amcham.si, uciteljsem.si in na AmChamovih družbenih omrežjih. Glasovanja bodo potekala ločeno, na koncu pa bomo glasove združili.
Tretji del glasovanja predstavljajo medsebojne ocene učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi Učitelj sem! Učiteljica sem!. V primeru izenačenih glasov bo prevladala ocena strokovne komisije (oziroma predsednika komisije). V primeru izenačenih glasov, prevlada ocena predsednika strokovne komisije.

*Komisijo sestavljajo:
Ajša Vodnik, generalna direktorica, AmCham Slovenija
Deana Jezeršek, predsednica sveta Učitelj sem! Učiteljica sem! in direktorica, Languagesitter
Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade
Klara Skubic Ermenc, izredna profesorica na oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Matej Potokar, direktor, Emma
Metka Svetlin, marketing manager programa Think v Googlu za CEE regijo in vodja Brand & Reputation za Adriatik in Baltik regijo Google
Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani
Nataša Luša, glavna direktorica, Delo
Nevenka Kržan, partnerka, KPMG
Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče, finalistka za svetovni izbor Global Teacher Prize 2021
in Žan Dapčevič, direktor Višje strokovne šole Academia


VEČ O PROJEKTU

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstva za spremembe in AmCham Slovenija je februarja 2019 nastala iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah. Cilj iniciative je dati glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki bodočim generacijam učiteljev. Verjamemo, da je v odličnih ljudeh ključ, da se lahko začnejo dogajati majhne in velike spremembe, in da bodo pravi ti učitelji s pravo podporo lahko glasniki izboljšav šolskega sistema. V treh letih je projekt v sodelovanju z medijsko hišo Delo v slovenski prostor razširil že preko 100 izjemnih zgodb učiteljev, ki so postali navdih in vir novega zaupanja v učiteljski poklic med širšo javnostjo. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

V letu 2020 se je projekt povezal tudi s Fundacijo Varkey, ki z enakim poslanstvom deluje na globalni ravni in vsako leto v sklopu foruma ‘Global Education and Skills’ organizira izbor za najboljšega učitelja na svetu – Global Teacher Prize. S podpisom sporazuma je iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!” postala tudi National Teacher Prize Slovenia in tako so med najboljšimi učitelji sveta prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice. Lansko leto smo orali ledino in izvedli prvi nacionalni izbor National Teacher Prize Slovenia, kjer smo dobili prvih pet superfinalistov in prvo predstavnico, ki  je Slovenijo zastopala za izbor Global Teacher Prize, Nino Jelen iz OŠ Ivana Škvarče.

Letos se je na slovenski izbor za Global Teacher Prize prijavilo 11 učiteljic in učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi »Učitelj sem! Učiteljica sem!«. Vse njihove prijave je pregledala 11-članska komisija, ki jo sestavljajo mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, Nataša Luša, glavna direktorica Dela,  Matej Potokar, direktor podjetja Emma, Nevenka Kržan, partnerka v podjetju KPMG, Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Klara Skubic Ermenc, izredna profesorica na oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Žan Dapčevič, direktor Višje strokovne šole Academia, Deana Jezeršek, direktorica jezikovne šole LanguageSitter in pobudnica projekta “Učitelj sem! Učiteljica sem!”,  Izr. prof. dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, Metka Svetlin, marketing manager programa Think v Googlu za CEE regijo in vodja Brand & Reputation za Adriatik in Baltik regijo, Google, in Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče, finalistka za svetovni izbor Global Teacher Prize 2021, ki je izbrala pet superfinalistov.