sl Slovenščina

V okviru iniciative “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, v kateri izpostavljamo odlične zgodbe slovenskih učiteljev, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo učencem in odgovornostjo pišejo izjemne zgodbe, se bo zmagovalec slovenskega izbora udeležil svetovnega izbora za najboljšega učitelja Global Teacher Prize. Danes vam predstavljamo superfinaliste, med katerimi bomo na zaključnem dogodku 22. marca 2022 izbrali predstavnika za izbor Global Teacher Prize.

Superfinalisti izbora Global Teacher Prize so postali Hedvika Lopatič, OŠ Brežice, Vera Granfol, OŠ Gornja Radgona, Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka, Simon Purger, OŠ Polhov Gradec  in Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

Navdihujoče zgodbe superfinalistov si lahko v celoti preberete na spletni strani www.uciteljsem.si, tukaj pa vam jih na kratko predstavljamo.

VEČ O PROJEKTU

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstva za spremembe in AmCham Slovenija je februarja 2019 nastala iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah. Cilj iniciative je dati glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki bodočim generacijam učiteljev. Verjamemo, da je v odličnih ljudeh ključ, da se lahko začnejo dogajati majhne in velike spremembe, in da bodo pravi ti učitelji s pravo podporo lahko glasniki izboljšav šolskega sistema. V treh letih je projekt v sodelovanju z medijsko hišo Delo v slovenski prostor razširil že preko 100 izjemnih zgodb učiteljev, ki so postali navdih in vir novega zaupanja v učiteljski poklic med širšo javnostjo. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

V letu 2020 se je projekt povezal tudi s Fundacijo Varkey, ki z enakim poslanstvom deluje na globalni ravni in vsako leto v sklopu foruma ‘Global Education and Skills’ organizira izbor za najboljšega učitelja na svetu – Global Teacher Prize. S podpisom sporazuma je iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!” postala tudi National Teacher Prize Slovenia in tako so med najboljšimi učitelji sveta prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice. Lansko leto smo orali ledino in izvedli prvi nacionalni izbor National Teacher Prize Slovenia, kjer smo dobili prvih pet superfinalistov in prvo predstavnico, ki  je Slovenijo zastopala za izbor Global Teacher Prize, Nino Jelen iz OŠ Ivana Škvarče.

Letos se je na slovenski izbor za Global Teacher Prize prijavilo 11 učiteljic in učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi »Učitelj sem! Učiteljica sem!«. Vse njihove prijave je pregledala 11-članska komisija, ki jo sestavljajo mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, Nataša Luša, glavna direktorica Dela,  Matej Potokar, direktor podjetja Emma, Nevenka Kržan, partnerka v podjetju KPMG, Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Klara Skubic Ermenc, izredna profesorica na oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Žan Dapčevič, direktor Višje strokovne šole Academia, Deana Jezeršek, direktorica jezikovne šole LanguageSitter in pobudnica projekta “Učitelj sem! Učiteljica sem!”,  Izr. prof. dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, Metka Svetlin, marketing manager programa Think v Googlu za CEE regijo in vodja Brand & Reputation za Adriatik in Baltik regijo, Google, in Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče, finalistka za svetovni izbor Global Teacher Prize 2021, ki je izbrala pet superfinalistov.