sl Slovenščina

Glavna tema sestanka Finančne komisije so bili novi napovedani davki – obvezno zdravstveno nadomestilo in davek za dolgotrajno oskrbo. Člani komisije so razočarani, ker se v predlogih Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ponovno pojavlja nova progresivna obdavčitev, kar naše gospodarstvo dela manj konkurenčno.


Člani Finančne komisije, ki se med drugim zavzemajo za bolj konkurenčno okolje in uvedbo razvojne kapice, kar bi pospešilo privabljanje in priložnosti obdržati talente in hkrati obdržati delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, so razočarani, ker se v predlogih Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ponovno pojavlja nova progresivna obdavčitev. S predlagano ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se bo namreč prostovoljno zavarovanje spremenilo v obvezen davek. Že tisti, ki imajo povprečno plačo, bodo po novem predlogu plačevali več, še dodatno pa bodo obremenjeni zaposleni, ki so v panogah z višjo dodano vrednostjo, torej tudi inženirji, razvojniki… Nov prispevek naj bi pobirala država, kar uvaja monopol in ukinja konkurenco. Ministrstvo za finance in Ministrstvo za zdravje še nimata usklajenega predloga, se pa za pojavlja razpon do 150 EUR mesečno za tiste z maksimalno višino nadomestila. Naše gospodarstvo bo spet manj konkurenčno in bo nemogoče pridobiti investicije v razvojne centre in tiste z visoko dodano vrednostjo.


Člani Finančne komisije so se pogovarjali tudi o problematiki staranja prebivalstva in možnih predlogih ukrepov. Razpravljali so o demografskem skladu, pokojninski reformi in konkurenčnosti našega poslovnega okolja.