sl Slovenščina

AmCham Slovenija je v sklopu podpredsedovanja in sedeža evropske organizacije AmChams in Europe, krovne organizacije 45 AmChamov in 43 držav, organizirala letno konferenco v ZDA, ki so se je udeležili predstavniki 29 evropskih in evrazijskih AmChamov. Delegacijo so udeleženci ocenili kot izjemno uspešno, saj so imeli priložnost spoznati trende in dogajanje tako na političnem kot gospodarskem parketu, eno ključnih sporočil, ki so jih prinesli iz ZDA, pa je, da so sodelovanje, medsebojno spoštovanje in zavedanje vrednot izjemnega pomena, ter da mora Evropa, če želi držati korak z ostalimi državami, ostati povezana.

AmChams in Europe letna konferenca v ZDA je med 12. in 17. majem 2019 potekala v Washingtonu, D.C., in Seattlu. 35-članska delegacija iz 29 držav se je v Washingtonu, D.C., srečala z vidnimi predstavniki ameriške politike. O trenutnem stanju globalnega gospodarstva in o stališčih so se v odprtem dialogu pogovarjali s predstavniki Ministrstva za gospodarstvo ZDA (U.S. Department of Commerce), kjer se so se med drugim srečali s Karen Dunn Kelley, namestnico ameriškega ministra za gospodarstvo, s predstavniki Ministrstva za obrambo ZDA (Pentagona), Ministrstva zunanje zadeve ZDA (U.S. Department of State), na Ameriški gospodarski zbornici (U.S. Chamber of Commerce) in Atlantskem svetu (Atlantic Council). Sprejel jih je tudi podžupan mesta Washington, D.C.

Delegacija je svojo pot nato nadaljevala v zvezno državo Washington na zahodni obali ZDA. Najprej so se ustavili v Everettu in obiskali največjo tovarno na svetu Boeing, ki razvija presežke v letalski industriji. Ime Joe Sutter (po slovensko Suhadolnik) je z zlatimi črkami vpisano v zgodovino, saj je ravno pod vodstvom inženirja slovenskih korenin nastal za tiste čase največji avion na svetu Boeing 747. Obisk so nadaljevali v Seattlu, mestu, ki je znano po tem, da imata tam sedež kar dve od treh trilijon dolarjev vrednih podjetij. Najprej so obiskali podjetje Accenture, ki zaposluje pol milijona ljudi po svetu. Eden izmed vodilnih v podjetju je Slovenec Miha Kralj, ki je s svojo ekipo naslovil najpomembnejša področja razvoja, ki nas čakajo. Glavno sporočilo srečanja je bilo, da Evropa v digitalnem razvoju v povprečju zaostaja za obema velikanoma, ZDA in Kitajsko, ter da je pomembno, kako in kdo bo razvijal vrednote za tehnologijo, saj le-ta ni ne dobra ne slaba, ljudje pa se moramo odločiti, kako jo bomo uporabili.

V podjetju BCG so delegaciji predstavili odličen primer javno-zasebnega partnerstva in pokazali, da so za razvoj družbe še kako odgovorni vodilni v gospodarstvu, ki morajo skrbeti za razvoj svojih podjetji, a brez razvoja skupnosti in družbe to nima več pomena. Podjetje Amazon, ki s svojim kampusom dominira mestu, tam dela kar 45.000 od 680.000 zaposlenih v podjetju, jim je odprlo vrata v enega najbolj nenavadnih korporativnih prostorov na svetu, v Amazon Speheres, kjer so postavili kar tropski vrt. Obiskali so tudi Washington University, ki je znana po tem, da odlično povezuje znanost in posel. Med drugimi sta jih sprejela profesor Gašper Beguš in profesor Biggins, ki se trudita, da bi po vzoru nordijskih in baltskih kolegov v okviru univerze vzpostavila slovensko katedro. Svoj uradni delovni obisk pa so sklenili z obiskom sedeža podjetja Microsoft v Redmondu, kjer so razpravljali o pomenu etične uporabe umetne inteligence in pomena kibernetske varnosti. Spoznali so tudi najnovejše trende pri tehnološkem razvoju trgovine, kmetijstva, javne uprave, energetike in drugih relevantnih področij.

Po uspešno izpeljani konferenci v ZDA, ki jo je prvič organiziral in vodil AmCham Slovenija, je mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, povedala: “Po tokratni uspešni poti sem še bolj kot prej prepričana o pomenu spoštljive komunikacije in sodelovanja. O tem, da mora biti evropski kontinent povezan, pa tudi nekoliko bolj agilen. Da potrebujemo vizionarske voditelje, če bomo hoteli še naprej biti del razvoja, hkrati pa tudi poudarjati naše evropske vrednote. Zadovoljna pa sem tudi, da ima Slovenija zdaj prostor za glavno mizo, saj verjetno res velja rek, ki ga naši ameriški kolegi pogosto izrečejo: “Če nisi za mizo, si na meniju”. In Slovenija s tem, ko smo prevzeli sedež organizacije za 43 držav, k mizi prinaša predvsem pozive k sodelovanju, spoštovanju in zavedanju vrednot“.