sl Slovenščina

1. oktober 2015

Drevo rasti, ki je 1. oktobra 2015, s predajo iz podjetja Danfoss Trata v poslovne prostore Petrola postalo vseslovenski projekt trajnostnega ravnanja in osveščanja o pomembnosti humanitarnega delovanja, recikliranja in ohranjanja čiste narave, je v torek, 12. januarja 2016, štafetno odpotovalo v prostore ptujskega podjetje Intera.

Drevo rasti s predajo nadaljuje kroženje med podjetji in organizacijami, ki so članice AmCham Slovenija. Podjetja, ki se projektu priključijo, v svojih poslovnih prostorih gostijo skulpturo drevesa za zbiranje plastičnih pokrovčkov za obdobje treh mesecev in tako soprispevajo h krepitvi sporočila trajnostnega ravnanja in osveščanja o pomembnosti humanitarnega delovanja, recikliranja in ohranjanja čiste narave.

V Petrolu so zaposleni v treh mesecih gostovanja skulpture zbrali in humanitarni organizaciji Never Give Up, ki je prejemnik vseh v projektu zbranih pokrovčkov, predali tono plastičnih pokrovčkov. Never Give Up trenutno zbira plastične pokrovčke za fizioterapijo za prezgodaj rojeno Nejo in za Alexa s cerebralno paralizo ter za Sašota s cerebralno paralizo, ki v svojem domu za lažje gibanje nujno potrebuje dvigalo.

Predstavnika podjetja Intera Denisa Glogovčana je v Petrolovi poslovni stavbi v Ljubljani sprejela dr. Marta Svoljšak Jerman, direktorica Petrolovega Tehničnega razvoja, kakovosti in varnosti. štafetni predaji je prisostvovala tudi Katja Čenčur, predstavnica AmCham Slovenija ter pobudnica projekta štafetnega kroženja skulpture med podjetji in organizacijami širom Slovenije mag. Alenka Ott šaponia, vodja projekta Prima ideja – Petrolovega sistema zbiranja in uresničevanja inovativnih predlogov zaposlenih za izboljšave na delovnem mestu, ki je z gostovanjem Danfoss Tratine skulpture Drevo rasti obenem tudi zagnala realizacijo predloga zaposlenih v Petrolu za dolgoročno namensko zbiranje plastičnih pokrovčkov v podjetju.

Svoljšak Jermanova je ob štafetni predaji dejala: »V Petrolu smo prejeli že več iniciativ zaposlenih po organiziranem zbiranju plastičnih pokrovčkov na delovnem mestu. Pa vendar vstop v organizirano zbiranje ni tako enostaven zalogaj, zahteva premišljeno logistiko in odjemnika. V deljenju znanja kako so se tega lotili v podjetju Danfoss Trata pa smo skupaj prišli do ideje, da lahko z njihovo skulpturo drevesa osveščanje o trajnostnem ravnanju prelijemo preko zidov in meja naših podjetij. Z današnjo simbolno predajo skulpture Drevo rasti želimo ekipi podjetja Intera uspešno zbiranje in osveščanje ožje in širše okolice o njegovem poslanstvu.«

Denis Glogovčan iz podjetja Intera je dejal: »V imenu ekipe Intere se Petrolu zahvaljujem za te lepe popotne želje. Predvsem pa čestitke celotni ekipi projekta Drevo rasti, od Danfoss Trate in Petrola, do AmChama, Slovenske filantropije in humanitarne organizacije Never Give Up, za idejo, ki je na pot v kroženje poslala več kot skulpturo. Poslala je sporočilo trajnostnega ravnanja in osveščanja o pomembnosti humanitarnega delovanja, recikliranja in ohranjanja čiste narave, kar se nas je v Interi tako zelo dotaknilo, da smo se na poziv AmChama odzvali takoj, ko smo za projekt izvedeli in posebej prosili, da želimo biti prvi naslednji gostitelj skulpture in ambasador projekta.«

Katja Čenčur iz AmCham je ob tem povedala: »Seznam podjetij in organizacij, ki so izrazile željo, da se projektu pridružijo se lepo polni. Verjamem tudi, da se bo z dobrimi sporočili naših članic, ki bodo skulpturo gostile, seznam neprekinjeno dopolnjeval še vrsto let.«

Skulptura Drevo rasti je plod projektne ideje podjetja Danfoss Trata, je nastalo ob njihovi 20. obletnici priključitve skupini Danfoss, zasnoval ga je Uroš Volk. Drevo je narejeno iz reciklabilnega poliakrilnega (pleksi) stekla in s svojo obliko intuitivno sporoča, da z oddajo plastičnih pokrovčkov v drevo vračamo ne samo družbi in se s tem obnašamo družbeno odgovorno in humanitarno, temveč vračamo tudi naravi in ohranjanju čistega okolja.