sl Slovenščina

Letošnja AmCham Poslovno-razvojna delegacija, ki so se je udeležili predstavniki 13 podjetij, je bila usmerjena v prihodnost in v odkrivanje najnovejših razvojnih trendov. Udeleženci delegacije so obiskali Boston, globalno središče inovacij in robotike, kjer ima sedež več kot 2.000 razvojno usmerjenih podjetij, in Pittsburgh, nekdanji center jeklarske industrije, ki je danes tehnološko središče z več kot 1.600 izjemno uspešnimi tehnološkimi podjetji.


Udeleženci AmCham Poslovno-razvojne delegacije so v Bostonu in Pittsburghu obiskali univerze MIT, Harvard, Boston University in Carnegie Mellon University, ki so središča razvoja, in  napredna podjetja, kjer so spoznali razvoj in zadnje novosti na področju umetne inteligence, robotike, avtonomne vožnje, razvoja mest in novih tehnologij. Dobili so vpogled v razmišljanje in delovanje vodilnih razvojnih centrov, ki vzpostavljajo ključne platforme digitalne transformacije.



Boston

Udeleženci tokratne delegacije so v Bostonu najprej obiskali IBM Watson Health Client Experience Center. Poslanstvo centra je opolnomočenje voditeljev in drugih deležnikov na področju zdravja, saj bodo lahko le-ti z njihovo pomočjo dosegli izjemne rezultate, prišli do ključnih dognanj in pridobili zaupanje na svoji poti reševanja največjih svetovnih zdravstvenih izzivov. V okviru centra deluje tudi IBM Cybersecurity Center, kjer so iz prve roke, s strani t.i. »belega« hekerja, izvedeli, da je eno najbolj zahtevnih področij tako za podjetja kakor za posameznika v prihodnosti prav kibernetska varnost.


Obiskali so podjetje Celtra, eno izmed najhitreje rastočih podjetij v svetu mobilnega oglaševanja, ki so ga ustanovili Miha Mikek, Maja Mikek in Matevž Klanjšek. Delovati je začelo leta 2006, njihov večkrat nagrajeni in vodilni produkt AdCreator, namenjen izdelavi, serviranju in analizi mobilnih oglasov, pa uporablja več kot 5.000 blagovnih znamk po vsem svetu. Udeležence delegacije sta sprejela Maja in Miha Mikek, jim predstavila navdihujočo zgodbo o uspehu, katere ključni sestavini sta trdo delo in vizionarstvo, in trende na področju mobilnega oglaševanja.


Na obisku pri Boston Consulting Group, ki ima 90 pisarn v 50 državah in zaposluje več kot 14.000 ljudi, so imeli udeleženci priložnost spoznati pobudo BCG in Svetovnega gospodarskega foruma, ki že več let sodelujeta pri oblikovanju prihodnosti mobilnosti v mestih z avtonomnimi vozili. BCG v sodelovanju z mestom Boston izvaja pilotne projekte mobilnosti avtonomnih vozil


Podjetje MassRobotics je iniciativa inženirjev, raketnih znanstvenikov in podjetnikov, ki izvaja programe spodbujanja podjetništva in podjetnega udejstvovanja, namenjene podjetjem, ki se ukvarjajo z robotiko. MassRobotics deluje z namenom priskrbeti prej omenjeni skupini podjetnikov delovne prostore in sredstva, ki jih potrebujejo za razvoj, izdelavo prototipov, testiranja ter komercializacijo svojih produktov in rešitev. Masschallenge pa je neprofitna organizacija, ki spodbuja in pospešuje razvoj start-up podjetij brez lastniškega kapitala. Masschallengovo poslanstvo je pomoč podjetnikom iz različnih industrij, od leta 2010 pa je omogočil prve korake v podjetniški svet 1.211 start-up podjetjem, ki so preko financiranj skupno zbrala 1,8 milijard dolarjev, ter ustvarila 700 milijonov dolarjev prihodkov in 60.000 delovnih mest na petih trgih (ZDA, Izrael, Mehika, Švica in Velika Britanija).


Zadnji del obiska v Bostonu je bil namenjen univerzam. Udeleženci AmCham Poslovno-razvojne delegacije so obiskali MIT (Massachusetts Institute of Technology), eno izmed vodilnih tehnoloških ustanov na svetu, še posebej na področju naravoslovja in tehnologije, katere poslanstvo je izboljšanje znanja ter izobraževanje študentov v znanosti, tehnologiji, ter drugih področjih, ki bodo najbolje služila ljudem v 21. stoletju. Univerza v Bostonu deluje od leta 1839 kot ena izmed največjih neodvisnih in neprofitnih univerz v Ameriki. Prestižna Univerza Harvard je bila ustanovljena leta 1636 in je najstarejša institucija univerzitetnega izobraževanja v ZDA. Ponaša se z velikim uspehom svojih diplomantov, saj je v njihovih vrstah kar 47 Nobelovih nagrajencev, več kot 30 voditeljev držav in 48 dobitnikov Pulitzerjeve nagrade.


Torkov večer je bil namenjen srečanju udeležencev delegacije z izjemnimi Slovenci, ki so v ZDA našli svoj drugi dom, med njimi so bili prof. dr. Lidija Polutnik, doktorica ekonomije, ki svetuje številnim multinacionalkam, prof. dr. Jože Bevk, profesor in inovator, ki odkriva nove nanomateriale, dr. Andrej Barbič, doktor kemije in strokovnjak za patentno pravo v farmaciji, Janez Mavretič, inženir, ki je celotno kariero sodeloval z največjimi podjetji na svetu, in Sebastjan Mrak, doktorski študent in asistent na Bostonski univerzi.  



Pittsburgh

V Pittsburghu so udeleženci delegacije najprej obiskali Pittsburgh Regional Alliance, ki ponuja celoten sveženj storitev podjetjem, ki se želijo locirati ali razširiti v katerem izmed desetih jugozahodnih okrožij Pensilvanije, ki sestavljajo pittsburško regijo – regijo priložnosti. Pot jih je nato vodila v National Robotics Engineering Center, ki je poslovna enota znotraj Robotics Institute Univerze Carnegie Mellon, ki je največja organizacija za raziskave in razvoj s področja robotike na svetu. National Robotics Engineering Center je vodilni v svetu v inženiringu inovativnih rešitev na področju robotike, ki so uporabne v številnih industrijah kot so kmetijstvo, obramba, rudarstvo, avtomobilska industrija in energetika. The Advanced Robotics for Manufacturing Institute – ARM Institute je prav tako ustanovila Univerza Carnegie Mellon, ARM Institute pa aktivno razvija, demonstrira in lajša/omogoča zgodnje sprejetje rešitev s področja robotike. Ukvarja se z integracijo industrijskih praks in institucionalnega znanja na številnih področjih, osredotoča pa se na tiste sektorje rasti, ki so zreli za hitro sprejetje robotike v proizvodni industriji – letalsko in vesoljsko industrijo, avtomobilsko industrijo, elektroniko, tekstilno industrijo, logistiko.  


V okviru AmCham Poslovno-razvojne delegacije so udeleženci obiskali tudi Univerzo Carnegie Mellon, ki je izjemno priznana zasebna, raziskovalno usmerjena univerza. Univerza ustvarja prihodnost s svojo vrhunsko nevroznanostjo, inovativnimi start-upi, avtonomnimi vozili, masovnimi podatki, visokimi ambicijami, Nobelovimi in Turingovimi nagradami, praktičnim znanjem ter s številnimi roboti. Njihova želja je izobraziti mlade ljudi, ki so osredotočeni na poglobljeno interdisciplinarno znanje, reševanje težav, vodenje, komunikacije, medosebne odnose, osebno zdravje in blaginjo. V okviru Univerze Carnegie Mellon so udeleženci obiskali tudi Wilton E. Scott Institute for Energy Innovation, ki se ukvarja z možnostmi preskrbe z energijo in energetsko učinkovitostjo, povečanjem mešanice energetskih virov v smislu čiste, zanesljive, dostopne in obstojne energije, ter z inovacijami znotraj energetskih tehnologij, regulacij in politik.



Podjetje PPG Industries sta leta 1883 ustanovila John B. Ford in John Pitcairn, danes pa predstavlja podjetje globalnega dobavitelja barv, premazov, optičnih izdelkov in posebnih materialov. Že od samega začetka delovanja je podjetje predano vračanju družbi, skozi leta je darovalo milijone dolarjev organizacijam, ki imajo pozitiven učinek na življenja ljudi, medtem ko so njihovi zaposleni na tisoče ur posvetili prostovoljstvu. Podjetje RE2 Robotics je bilo ustanovljeno leta 2001 z namenom razvijati tehnologijo, ki bo reševala življenja. Razvijajo mobilno robotiko, ki uporabnikom omogoča interakcije s svetom na daljavo, z varno distanco, tako na zemlji kot tudi v zraku ali pod vodo. RE2 ustvarja interoperabilne robotske roke z motoričnimi sposobnostmi, ki so enakovredne človeškim, intuitivne robote in napredno avtonomno programsko opremo. Trenutno razvijajo avtonomni sistem za upravljanje s tovorom po naročilu ameriške mornarice, ki bo zagotovil varno in učinkovito rešitev prenašanja tovora.


V Pittsburghu so udeleženci doživeli tudi slovensko – ameriški večer, saj jih je v centru SNPJ, ki je že več kot 100 let v lasti Slovencev, gostila častna konzulka Slovenije Petre Mitchell, skupaj z veleposlanikom Slovenije v ZDA Stanislavom Vidovičem in več generacijami Slovencev.