sl Slovenščina

“Etično voditeljstvo je dobro za posel”

Nj.Eksc. Joseph Mussomeli

Moč etičnega voditeljstva. Etični voditelji v poslu, politiki in diplomaciji so tisti, ki vzpostavljajo zaupanje. In Slovenija potrebuje zaupanje ZA UPANJE.

In kot je v uvodnem govoru povedala Biljana Weber je zaupanje na preizkušnji. Vendar je kot osrednje sporočilo tega dogodka izpostavila izjavo Bila Gatesa, da bodo prav liderji novega časa tisti, ki bodo spodbujali ljudi.

Prav zaradi zavedanja kako pomembno je etično liderstvo in transparentnost je AmCham Slovenija na iniciativo svojih članov ustanovilo delovno skupino za Korporativno etiko in transparentnost. Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija je člane zbornice povabila, da skupaj naredijo korak naprej od besed in preštevilnih etičnih kodeksov tudi k delovanju in dejanjem.

Uvodni nagovor na AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom »Vzpostavljanje etičnega voditeljstva: okolje, ljudje, ideje in namen«, je imela posebna gostja iz ZDA, Lisa Stewart, direktorica Institute for Business in Society (IBiS), Poslovna šola Darden School of Business, Univerza v Virginiji. Raziskovalni center IBiS je eden vodilnih svetovnih pobudnikov za vzpostavljanje mreže informacij, predlogov, konkretnih rešitev in sodelovanja med gospodarstvom in družbo s poudarkom na promociji etičnih poslovnih liderjev, ki lahko s pomočjo svoje vloge v poslu pozitivno delujejo na skupnost.

Biljana Weber, generalna direktorica Microsoft Slovenija, je z gostoma Liso Stewart in Nj.Eksc. Josephom Mussomelijem, veleposlanikom Združenih držav Amerike v Sloveniji, iskala odgovore, kako lahko poslovni svet doprinese k vzpostavljanju etične družbe in pomaga razvijati etične voditelje.

Nj.Eksc. Joseph Mussomeli, “Etično voditeljstvo je dobro za posel”

Nj.Eksc. Joseph Mussomeli, veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji, je svoj iskreni in odkriti uvodni nagovor pričel s citatom velikega rimskega državnika in odvetnika, Cicera: “Smo sužnji zakonom, da nismo sužnji ljudem.” Cicero, ki je prvi dal svoje ime za pregon koruptivnih rimskih uradnikov je vedno poudarjal, da je zakon “temelj svobode” in družba brez zakonov, bi bila kot “telo brez duha.” Ampak Cicero je govoril le o pravu in medtem ko etični temelji za zakonodajo niso vedno ista stvar. Veleposlanik je povedal, da si Američani ne upajo vedno zanašati le na zakon, da bi imeli zdravo družbo. Stroga poslušnost samo zakonom in zgolj izvrševanje zakonodaje ne zadoščajo. Prepričan je, da če sodobna družba ne bo prežeta z integriteto in s kulturo poštenosti ter odkritosti, se bo počasi oslabila in pogreznila vase. Zakoni imajo preveč vrzeli in premalo mehanizmov za njihovo uveljavljanje. Vsaka stabilna, uspešna družba mora biti odvisna predvsem od poštenosti in spodobnosti svojih državljanov, da preživi. Navedel je misel drugega starodavnega filozofa: “Zakoni so kot pajčevina: če nekaj nemočnega pade v njih, je ujeto, ampak bogati in vplivni se lahko prebijejo skozi in pobegnejo.”

Vse sodobne družbe zahtevajo močan etični kodeks, ki zahteva od posameznikov, da spoštujejo nekatera načela bolj kot lastni interes in interes svojih prijateljev ter družine. Družba, ki omogoča izjeme za nekatere – ali postavljanje interesov posameznikov nad ta etična načela – ne more dolgo ostati gospodarsko dinamična in politično stabilna, je prepričan ameriški veleposlanik. Podpiranje etičnega voditeljstva je še posebej pomembno in težko v težkih gospodarskih časih. V takih časih se hitreje zatečemo k izjemam in iščemo bližnjice zase in naše prijatelje ter sorodnike. To pomanjkanje spoštovanja vladavine prava škodljivo vpliva na našo družbo in jo usmerja na pot, iz katere se je težko vrniti. Zato je močan, neodvisen sodni sistem zavezan k spoštovanju vladavine prava še bolj pomemben v teh zahtevnih časih.

“In ker ste tukaj poslovni voditelji, moram poudariti etično voditeljstvo je dobro za posel. Na veleposlaništvu pogosto govorimo s potencialnimi investitorji. Vedno nas vprašajo ali je Slovenija zavezana k vladavini prava in transparentnosti. V današnjem globalnem gospodarstvu, večina vlagateljev zahteva resnično močno zavezanost etičnim kodeksom kot izhodišče za pozitivne odločitve o naložbah. Rad razmišljam o narodnem BEP- bruto Etičnem produktu. Ta BEP, čeprav neopredmeteno, je konkreten pokazatelj, kakšen prizvok se drži naložbe in kaže veliko verjetnost, da bo donosna,” je veleposlanik pokazal svoj pogled na strategijo poslovanja v prihodnosti.

Veleposlanik je izpostavil temeljne vrednote tega etičnega kodeksa, ki sta po njegovih besedah zaupanje in integriteta. Za obe vrednosti je našel zelo nazorne primere: “Kot je Warren Buffett prikladno dejal: “Zaupanje je kot zrak, ki ga dihamo. Ko je prisoten, ga nihče ne opazi. Toda ko je odsoten, to opazi vsakdo ” In kot stari kliše pravi:” Integriteta ima opraviti s tem, kako se obnašaš, ko veš, da te nihče ne opazuje “.”

Ameriški veleposlanik je zelo nazorno zaključil svoje misli: “Če povzamem, sem ponudil dve med seboj povezani točk. Prvič, če ne bomo predani zakonom, bomo odvisni od človeških kapric. Z drugimi besedami, bomo zgolj sužnji. In drugič – in veliko bolj pomembno pa je, če nismo zavezani etičnim kodeksom, potem smo nadzorovani z lastno muhavostjo in smo zasužnjeni z lastnimi impulzi. Z drugimi besedami, smo le živali.”

“Z etičnimi cilji se je potrebno prebiti skozi cinizem in skepticizem”

Veleposlanik je spregovoril tudi o zaupanju: “Ko izgubiš zaupanje, je to usodno in zelo nalezljivo. Vendar velja tudi obratno – ko imate etične cilje in ko se prebijete skozi cinizem in skepticizem, ljudje zaupajo in – sledijo”.

“Lažje se upreš sovražniku, težje prijatelju”

H.E. Mussomeli vidi poseben paradoks v tem, da vsaka družina otroke vzgaja v poštene ljudi, obenem pa mora biti pošten človek brezpogojno lojalen svoji družini, kar lahko posledično škodi interesom družbe.

“Lahko se je upreti vašemu sovražniku, dosti težje se je postaviti po robu prijatelju,” pravi Mussomeli.

Slepa pega v etiki

Na ugotovitev Biljane Weber, da liderji mnogokrat mislijo, da so ravnali etično, vendar so se lahko njihove odločitve izkazale kot neetične in kako se izogniti tem “slepim pegam v etiki” je veleposlanik prepričan, da se moramo tudi v vsakdanjem osebnem življenju nenehno spraševati in samoocenjevati ali ravnamo prav ali ne. Tako je po njegovem seveda tudi v poslovnem svetu. Povedal je, da od svojih podrejenih pričakuje visoko stopnjo lojalnosti, ki pa zanj osebno vključuje in pomeni, da mu zaposleni vedno neposredno in iskreno povedo svoje mnenje.

Lisa Stewart, “Pomembno je ravnati prav”

Lisa Stewart, direktorica »Institute for Business in Society (IBiS), Poslovna šola Darden School of Business,« Univerza v Virginiji, je med drugim povedala: “Kriminalnega uma ni mogoče preoblikovati tako, da bo na delovnem mestu ravnal etično.” “Vodje organizacij in podjetij lahko največ naredijo za etiko v podjetju s tem, da se s svojimi zaposlenimi podrobno pogovorijo in jim razjasnijo, da je prav, če tudi sami opozorijo na dogodke in ravnanja, ki se jim zdijo etično nesprejemljiva,” pravi Stewartova.

“Čeprav se v krizi v podjetju zdi pomembno le doseganje rezultata in postanejo etična merila bolj ohlapna, je pomembno ravnati prav. Tako ravnanje se podjetju na dolgi rok izplača,” se je strinjala z ameriškim veleposlanikom.

Po njenih besedah ne moremo več delati posla brez etike in moramo stopiti iz stare zgodbe, ki že tako dolgo napačno opredeljuje kaj posel je v resnici. Prav tako opozarja, da morajo voditelji zelo skrbno izbirati ljudi, ki bodo skupaj z njimi razvijali in gojili vrednote v podjetju. Za njo ni vse v denarju, temveč je bistvo v medsebojnih odnosih.

Na razpravi je svoj pogled dodal tudi Dejan Turk, direktor Simobil, in poudaril, da je ugled podjetja dragocen. Za ugled pa niso pomembni le rezultati, ampak tudi pravilen način poslovanja. “Etično je lahko tudi učinkovito,” pravi Turk, ki kot pomembno za doseganje etičnega ravnanja v podjetju izpostavlja preglednost ravnanja vodstva.