sl Slovenščina

Na AmCham Poslovnem zajtrku je bila vodilna misel, da potrebujemo bolj odločne politike, konsenz in zaupanje, ki ni le simbolno, temveč pomeni denar in posel. Prav tako je bil izpostavljen primer kanclerja Schroederja, ki je s političnim žrtvovanjem ustvaril možnosti za državno blaginjo

Tokrat so bili ugledni gosti AmCham Poslovnega zajtrka veleposlaniki šestih evropskih držav:

Nj. Eksc. ga. Anunciada Fernández de Córdova, veleposlanica kraljevine španije v Sloveniji

Nj. Eksc. g. Johannes Douma, veleposlanik kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji

Nj. Eksc. g. Robert Reich, veleposlanik švice v Republiki Sloveniji

Nj. Eksc. g. Werner Burkart, veleposlanik Zvezne Republike Nemčije v Republiki Sloveniji

Nj. Eksc. g. Pekka Metso, veleposlanik Republike Finske v Republiki Sloveniji

Nj. Eksc. dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji

Veleposlaniki so predstavili modele svojih držav: Kako se evropske države soočajo s krizo? Katera gospodarstva so uspešna in s kakšno strategijo so to dosegla?

Kaj se lahko Slovenci naučimo od drugih in katere so naše prednosti?

Pogled od zunaj, pa vendar z vedenjem poznavalca, je z nami delil g. Eugene S. Young, namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji, ki je sprejel moderiranje današnje izjemno zanimive okrogle mize ter svoje delo odlično opravil. Kot je pripomnil, si ZDA že 138 let nabira diplomatske izkušnje prav in predvsem s šestimi državami katerih predstavniki so bili danes veleposlaniki. Med drugim je tudi poudaril, da je AmCham Slovenija na področju gospodarstva najboljši partner ZDA v Sloveniji.

Na vprašanje Eugena Younga kako so se omenjene evropske države soočile z evropsko krizo in kakšna je trenutna ekonomska situacija v njihovih deželah, so veleposlaniki odgovarjali podobno – z izjemo finskega veleposlanika Pekke Metso.

Učinkovitost vlade je ključnega pomena za razcvet gospodarstva

Nj. Eksc. dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji, je povedal, da je Avstrija dobro prenesla preizkušnje in izzive globalne in tudi evropske krize kar predpisuje velikemu številu malih podjetij ter družinskih podjetij, diverzifikacija trgov, močnemu izvozu, razvitemu turizmu, dobri izobrazbi, dobremu informacijskemu sistemu – kar so po njegovih besedah prednosti Avstrije. »Seveda se soočamo tudi s posledicami krize, vendar se naša vlada dobro spopada z njimi,« je pohvalil učinkovitost vlade Nj. Eksc. dr. Clemens Koja.

Definirajte kaj bo Slovenija čez 15 let in temu sledite

Nj. Eksc. g. Pekka Metso, veleposlanik Republike Finske v Republiki Sloveniji, je najprej izrazil svojo veliko naklonjenost Sloveniji ter prav tako simpatijo do ZDA kjer je živel in deloval 7 let. Razkril je finsko izkušnjo soočanja s krizo in njihov način razmišljanja: «Težko je. Tako Finci vidimo svet – vedno je težko, zato se vedno pripravljamo na najtežje in smo vedno pripravljeni. Znašli smo se na »liniji smrti« in propada države, vendar smo se dvignili – težke preizkušnje so nas učvrstile.« Povedal je, da sta se Finska politika in finsko gospodarstvo soočila z najtežjim in najpomembnejšim vprašanjem za obstoj in razvoj gospodarstva in države in sicer so morali najprej definirati kaj bo Finska čez 10 – 15 let. Zdaj temu sledijo. Predvsem je finski veleposlanik poudaril socialne kriterije za preboj iz krize in sicer nujnost investiranja v človeški kapital, odpiranje novih delovnih mest – na prvo mesto pa je postavil pomembnost inovacij in razvoj podjetništva kot ključna motivatorja razvoja gospodarstva. Kot ključni faktor je izpostavil tudi dvigovanje izvoza, ki posledično pomeni ustvarjanje novih delovnih mest. Seveda ni spregledal nujnosti strukturnih sprememb, kjer so na Finskem najprej ukrepali, predvsem na področju davkov, ki vplivajo na uspešnost inovacij in podjetništva.

»Glavni riziki, ki jih ima vsaka država, so ekonomski, politični in socialni in nujno je, da delujemo na vseh treh istočasno, ker so vsi trije enako pomembni,« je prepričana finski veleposlanik.

Opozoril je, da je nujen dvig ravni zaupanja – ne samo v simboličnem pomenu, saj zaupanje pomeni denar in zaupanje pomeni posel, zato svetuje, da je na vrhu seznama ukrepov za preboj Slovenije iz ekonomske in politične krize. »Za uspeh potrebujete socialno mobilnost, javne investicije in človeški kapital. Bodite praktični in zanemarite ideološke razlike. Reforme vas bodo okrepile in pripravile na prihodnost,« je svetoval Sloveniji finski veleposlanik.

»Podrli smo »špansko steno«, odplesali smo striptiz finančnega sektorja«

Nj. Eksc. ga. Anunciada Fernández de Córdova, veleposlanica kraljevine španije v Sloveniji, je opisala težko situacijo v španiji z znamenitim stavkom, ki je obkrožil svet »Spain’s Pain Brings Gain«. Prav tako pa tudi uspešno rešitev situacije v začetku leta in sicer, da so ponovno pridobili zaupanje tujih vlagateljev in vztrajajo pri svoji odločitvi, da ne iščejo nujno podpore od Evropske centralne banke. španija je znižala deficit in postavila ekonomijo nazaj v ravnotežje, prav tako je k temu pripomogla porast izvoza in pa vladne delovne reforme.

španska veleposlanica je izpostavila tri glavne točke, katerim so v španji posvetili posebno pozornost:

1. Fiskalna konsolidacija in uvedba Fiskalnega zlatega pravila ter znižanje javne porabe (znižanje plač javnega sektorja,…)

2. Reforme finančnega sektorja

3. Reforme socialnega sektorja, kjer je bila prioriteta španske vlade velike brezposelnosti (predvsem mlade populacije – kar 26%) in ustvarjanje novih delovnih mest

»Podrli smo znamenito »špansko steno«, odplesali smo »striptiz« finančnega sektorja, zdaj imamo namesto ogromnega števila bank le 40 uspešnih. Smo krasna turistična destinacija, ogromno španskih podjetij deluje v tujini,« je bila zelo nazorna in optimistična španska veleposlanica.

Politično žrtvovanje – koncept za državno blaginjo

Nj. Eksc. g. Werner Burkart, veleposlanik Zvezne Republike Nemčije v Republiki Sloveniji, je opisal trenutno ekonomsko situacijo kot dobro: »Lahko bi bilo bolje, vendar je nemška ekonomija stabilna,« je pozitivno ocenil nemško gospodarstvo. Kot je povedal, so bila zgodnja 2000 leta boleča tudi za Nemčijo, zato je morala prejšnja vlada sprejeti drastične ukrepe tudi na socialnem področju, kjer je s pokojninsko reformo znižala pokojnine naslednjim generacijam celo za 4-5% – to je bilo za prejšnjo vlado usodno in je zato izgubila zadnje volitve, vendar se je izkazala ta poteza za državo kot zelo dobra, saj je država tako veliko privarčevala. Nemčija se je v drugi fazi na globalno krizo v letih 2008 in 2009 odzvala z ustrezno rešitvijo naraščajoče brezposelnosti in uvedla »part time jobs« (službe za določen čas), kar jim je zelo pomagalo iz te situacije. Kot tretjo fazo soočanja Nemčije s krizo je izpostavil porast nemškega izvoza na kitajski in ameriški trg. Ob tem dejstvu so opazili dvig stopnje zaupanja v prihodnost Nemčije in njenega gospodarstva. »Ne pozabimo tudi dejstva, da nismo sami – skupaj se borimo v Bruslju za veliko pomembnih ukrepov, ki bodo pomagali vsem EU državam ne le iz evro krize, temveč tudi iz evropske krize,« je bil spodbuden nemški veleposlanik.

Povedal je, da je bilo v Nemčiji veliko privatizacij in veliko razprav o tem, da bi morali vodni viri vedno ostati v javnem sektorju. Kot bistvo privatizacij je izpostavil pomen pravega kupca oz. investitorja, ki ima trajnostno strategijo in je usmerjen v dolgoročno poslovanje ter ima znanje (Know-how).

Ravnovesje med javnim in privatnim sektorjem

Nj. Eksc. g. Robert Reich, veleposlanik švice v Republiki Sloveniji: »Rad bi rekel – če gre Nemčiji dobro, gre dobro tudi švici, vendar ni vse tako preprosto,« je bil odkrit švicarski veleposlanik. švica je presegla finančno krizo z dvema uspešnima globalnima švicarskima bankama. Prav tako so kritično situacijo presegli z vladnimi ukrepi kot so Zlato fiskalno pravilo s katerim so uravnotežili državni proračun in znižali deficit. Z monetarno bančno politiko so znižali obrestne mere in povzročili strukturno ekonomsko rast. Ponosni pa so predvsem na izredno nizko brezposelnost mladih do 26 leta starosti (le 4.4%). Izpostavil je največjo razliko z ostalimi evropskimi državami, saj švicarsko izvozno usmerjeno gospodarstvo temelji na evru. Poudaril je tudi pomembnost ravnovesja med javnim in privatnim sektorjem. Veleposlanik je povedal, da se švica trenutno ukvarja z dilemo kje dobiti sredstva za socialno podporo.

Ravnajte se po občutku kaj je v skladu z moralnimi pravili in z moralno pravico

Nj. Eksc. g. Johannes Douma, veleposlanik kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji je zelo neposredno izpostavil nujnost hitrega odločanja politikov za rast in razvoj države. Povedal je, da so se v času krize naučili, da morajo upoštevati predvsem hitrost, odločnost in soglasja pri sprejemanju vseh odločitev. »V času finančne krize so bile edine notranje rezerve naš optimizem. V evrski krizi smo izgubili veliko denarja, evropska kriza pa nam je predala veliko frustracij in močne lekcije. »Postali smo sumničavi do evropskih ukrepov,« je bil neposreden veleposlanik. »Vlada in industrija sodelujeta pri varčevalnih ukrepih in ciljih. Delujte skupaj! V Sloveniji vam primanjkuje timskega športnega duha – lahko se zgledujete po svojih najboljših športnikih v svetovnem merilu in njihov timski duh prenesete na vsa področja,« je zaključil nizozemski veleposlanik. Po njegovem mnenju sta ključna elementa preboja iz krize predvsem odločnost in konsenz. Kot zanimivo strategijo svoje države je izpostavil: »Molčimo o tistem kjer smo šibki in poudarjamo svoje kvalitete, kjer smo res dobri. In res smo dobri v logistiki na primer,« je naredil odlično promocijo za svojo državo nizozemski veleposlanik.

Spregovoril je tudi o pozitivni in negativni plati nepotizma o katerem se v zadnjih časih veliko govori tudi v Sloveniji: »Nepotizem ima tako svojo negativno kot svojo pozitivno plat. Menim, da je v Sloveniji pozitivno to, da zaradi majhnosti države vsakdo pozna vsakogar in zato pokličete prijatelja, ker veste, da bodo dobro opravil svojo delo in mu s tem istočasno pomagate. Negativna plat tega pa je, da si pomagate preveč,« je nazorno prikazal nevarnosti nepotizma. »Bodite pozorni kje so pasti – tudi če ne veste zagotovo – ravnajte so po občutku kaj je v skladu z moralnimi pravili in z moralno pravico,« je svetoval veleposlanik.

Ob koncu vrhunske debate z izbranimi odličnimi in uglednimi gosti AmCham Poslovnega zajtrka, so ostali udeleženi gospodarstveniki glasovali katera od predstavljenih držav bi lahko bila za Slovenijo v tem trenutku »Role Model« (po.p. vzornik) in izglasovali so model Avstrije, takoj drugi model pa je bila švica. Eugene S. Young, namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji, je povzel odličen rezime, ki sporoča Sloveniji, da potrebujemo za izhod iz trenutne situacije odločnost, reforme, konsenz in zaupanje.

Sponzorji