sl Slovenščina

»Brez kulture dialoga ni demokracije. Kultura dialoga je sestavni del politične kulture, za razvito demokracijo pa je značilno, da ima tudi visoko raven pravne in politične kulture,« je na AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom “Kultura dialoga” povedal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Zadnji letošnji AmCham Poslovni zajtrk z naslovom »Kultura dialoga« je bil v znamenju razglasitve zmagovalca Best of the Best 2021, ki je postal Kemijski inštitut. Posebni gost na dogodku je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pogovor z njim pa je povezovala generalna direktorica AmCham Slovenija mag. Ajša Vodnik.

»Brez kulture dialoga ni demokracije. Kultura dialoga je sestavni del politične kulture, za razvito demokracijo pa je značilno, da ima tudi visoko raven pravne in politične kulture. Za kulturo dialoga štejem pripravljenost, da spoštljivo izrazite vaša stališča, da sprejmete stališče drugega in da je pri obeh sogovornikih izražena želja, da pride do sprave,« je svoje misli o kulturi dialoga povzel predsednik. Zase je dejal, da je konsenzualen politik in da je pripadnik politične miselnosti, kjer družba napreduje samo z dialogom. »Dialog ni vedno uspešen, a na koncu brez dialoga vedno preostane samo to, da se vrnete na začetek dialoga,« je dejal.

»Slovenija je aktivna članica Evropske unije, ki ji že drugič predseduje, je aktivna članica Nata in Združenih narodov, je del zahodnega dela sveta in ima dobre odnose s sosedi. V 30 letih obstoja države nismo imeli nikoli tako dobrih odnosov s sosednjimi državami,« je ocenil položaj Slovenije v svetu in dodal, da ima Slovenija po vsem svetu dobre prijatelje in nima sovražnika. »Smo ena redkih držav, ki ima slovensko-ameriško prijateljstvo, imamo pa tudi dan slovensko-ruskega prijateljstva. Mi si to lahko privoščimo in tako lahko ugotovimo, da smo v 30 letih zgradili državo, ki ima prihodnost,« je o ugledu Slovenije v svetu povedal predsednik Pahor, ob tem pa dodal, da ga kljub temu skrbi, da zmoremo v času zdravstvene krize tako malo sodelovanja. »Dialog je osiromašen in ko bi morali razumeti, da potrebujemo drug drugega, mislimo, da imamo zunanjega sovražnika,« je opozoril in se obregnil tudi ob politična napadanja, ko je dejal, da je »vedno, ko je v politiki več strasti pri tem, ko udrihaš čez nasprotnika, kot pri vsebini, to problem politične kulture«.

Opozoril je še, da smo v Sloveniji v času politične razdvojenosti, da pa nas mora skrbeti predvsem to, da nismo edini na svetu. »V ZDA zamenjava administracije kljub velikim naporom ni prinesla tudi zamenjave političnega in kulturnega vzorca, saj razdeljenost ostaja. In to je svarilo, da volitve niso vedno rešitev, da so lahko tudi problem, če se pred tem ne ustvari ozračje, kjer bi lahko zacelili rane,« je povedal predsednik in opozoril, da smo v situaciji, ko naj bi se vedno morali opredeliti za eni ali drugi blok, kar se nikoli ni dobro končalo, ampak bo odgovore prinesla srednja pot, za katero je značilna zmernost. »Trenutne vlade ne podpiram, je pa tudi ne podiram,” je povedal Pahor in dodal, da spoštuje vlado, ki jo je imenoval Državni zbor in bo z njo sodeloval, tako kot je sodeloval z vsemi vladami doslej.

Optimizem, da lahko pride do kompromisov
»Ne rečem, da trenutna vlada nima svoje odgovornosti, da smo v trenutni situaciji, a jo ima tudi opozicija. Obe sta se zatekli v svoj politični krog in tam ostali, nikoli ni bilo iskrene pripravljenosti, da bi prišlo do sodelovanja, saj v trenutni politiki prevladuje napačna, nevarna miselnost, da nas drugi ogrožajo,« je dejal Pahor in izrazil prepričanje, da je ravno nasprotno v družbi lahko vsak z drugačno miselnostjo koristen, saj prinaša priložnost, da postaneš boljši in ustvarja ozračje upanja. Je pa izrazil tudi optimizem, da nikakor ne gre obupati in da je tu še vedno priložnost za oba bloka, da s trmasto politiko konsenzualnosti Slovencem vrneta upanje, da se o politiki splača pogovarjati, da lahko pride do kompromisov in da lahko državo skupaj peljemo naprej.

Na vprašanje Ajše Vodnik, če je lahko gospodarstvo glas razuma, je Pahor odgovoril pritrdilno in dejal, da ga zelo veseli, da gospodarstvo predstavlja vitalen in zdrav del družbe, skupaj z znanostjo je to najvitalnejši del, ki lahko s svojimi zgledi vleče naprej. »Po Sloveniji lahko opazujem, kako imajo podjetniki in poslovneži, mladi in stari, kljub skrbem, ki jih prinaša situacija, odlične zgodbe in veliko idej. Nekateri državo zapuščajo, drugi se vračajo, a gospodarstvo je vitalno, vleče naprej in ima ugled. Kar tako naprej,« je gospodarstvenike pozval Pahor. »Slovenija je tako velika, kot ima velike ideje. Imamo ogromno priložnost, imamo čudovito naravo in deželo, imamo čudovite ljudi, mi smo ustvarjeni za trajnostni razvoj,« je prednosti Slovenije našteval predsednik in dodal, da ima država perspektivo, ki jo velja izkoristiti. Izrazil je tudi upanje, da bo tudi Evropska unija še naprej varuh našega miru in prihodnosti.

Na vprašanje, kje je meja politične korektnosti, predvsem na družbenih omrežjih, je Pahor odgovoril, da se ne splača tvegati preveč, če se izziva politično korektnost. Je pa tudi neiskrena politična korektnost nevarna za demokracijo. »Že od začetka 90. let se ukvarjamo z vprašanjem prave mere politične korektnosti. Zame je Twitter resen medij, ki zahteva tudi tako obnašanje. Instagram pa je bolj nagajiv in zato včasih hodimo po dovoljenem robu politične korektnosti, da ostanemo korektni. Seveda gremo kdaj tudi čez rob in se za to opravičimo, želim pa si, da me ljudje jemljejo za iskrenega sogovornika,« je povedal Pahor. Ni razkril, kam ga bo pot vodila po koncu predsedniškega mandata, je pa povedal, da se je odločil, da bo do konca mandata svoje sile usmeril v to, da ga bo dobro opravil. »Po koncu mandata vsak predsednik za eno leto dobi svoj urad, takrat se bom lahko ukvarjal s svojimi problemi, do takrat pa bom opravil vse svoje dolžnosti, da se bo Slovenija po koncu supervolilnega leta odpravila v novo obdobje in temu bi rad dal tudi svoj pečat,« je povedal.