sl Slovenščina

Poslovne investicijske priložnosti slovenskih podjetij v ZDA

Petek, 16. maj 2014, Pittsburgh

»V slovenskih podjetjih imate znanje, da se vključite v dobaviteljske verige velik multinacionalk, pomembno je le, da ste proaktivni«

Zadnji dan AmCham poslovne delegacije, ki jo je organizirala AmCham Slovenija skupaj z Javno agencijo Spirit, so člani delegacije obiskali globalni sedež podjetja Westinghouse. Nagovoril jih je Ron Lewis, podpredsednik korporacije odgovoren za Ameriko in nove projekte. Med drugim je poudaril, da je Nuklearna elektrarna Krško pomembna lokacija in da izjemno cenijo izjemno znanje, ki ga imajo slovenski inženirji in podjetja. Poudaril je pomen proaktivnosti slovenskih podjetji, ki bi lahko z znanjem, kot ga imajo postali vključeni v dobaviteljske verige velikih multinacionalk.

Kot zadnji uradni obisk pa so se člani delegacije srečali z SNPJ (The Slovene National Benefit Society, ki je neprofitna vzajemna zavarovalnica. Ustanovljena je bila leta 1904, tako da prav v tem letu praznuje pomemben jubilej. Za počastitev ustanoviteljev so zadržali slovenske inicialke, ki pomenijo Slovenska Narodna Podporna Jednota, nekoč je bila namenjena slovenskim imigrantom v ZDA, danes pa je pomembna zavarovalnica, ki ves dobiček zaradi svoje narave vzajemnosti vrača ameriški družbi v obliki prostovoljstva, štipendij in nepovratnih sredstev.

SNPJ je danes ena najbolj naprednih ameriških vzajemnih zavarovalnic.

Joe Evanish, predsednik SNPJ, je na srečanju s predstavniki delegacije povedal: »Vesel sem, da je vaš zadnji obisk pri nas, sam nas na Slovenijo vežejo pomembne vezi in ponosni smo, da je slovenstvo vtkano v naše bistvo.«

Četrtek, 15. maj 2014, Pittsburgh

»Častni konzulat in prve investicije bodo povečale zaupanje in s tem ustvarile nove priložnosti«

AmCham poslovna delegacija se je danes nadaljevala v Pittsburghu, Pennsylvania. Mesto Pittsburgh je v ZDA peto gospodarsko najbolj rastoče mesto, z izjemno poslovno infrastrukturo, dinamičnim okoljem za uspešno poslovno delovanje na ameriškem trgu ter dobrimi pogoji za prijazno in kakovostno življenje. Delegacija 20 predstavnikov slovenskih podjetji se je danes najprej udeležila Poslovne konference, ki so jo organizirali skupaj s Pittsburgh Regional Alliance. Petra Mitchell, častna konzulka Republike Slovenije ter Suzi Pegg, predstavnica Regional Alliance, sta predstavili poslovno okolje vzhodnega dela države Pennsylvania ter izpostavili bogato tradicijo proizvodnje v mestu Pittsburgh in njegovo dinamično poslovno okolje, ki ponuja številne priložnosti.

Mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham Slovenija in mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje investicije pri agenciji Spirit Slovenija, sta predstavila Slovenijo, investicijske priložnosti in poslovno okolje v Sloveniji, Gorazd Renčelj, ekonomski svetovalec Veleposlaništva Republike Slovenije v ZDA, pa je več kot 30 ameriškim poslovnežem, ki so se v nadaljevanju udeležili tudi B2B srečanj, predstavil ameriško-slovensko poslovno sodelovanje.

B2B srečanj so se udeležila ameriška podjetja, ki imajo interes delovati v Sloveniji ali pa imeti slovenske partnerje. Sestankov se je udeležilo nekaj večjih energetskih, proizvodnih in high- tech in inženirskih podjetij. Med drugim tudi lastnik in predsednik Millcraft Investments gospod Jack B. Piatt in podpredsednik podjetja John Paul Jones, ki želi ustanoviti joint venture s slovenskim podjetjem Grah Automotive. Poudarila sta, da je lahko taka investicija odlična osnova za ustvarjanje zaupanja in s tem tudi novih investicijskih priložnosti.

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija, je ob tem povedala: »Veseli me, da smo v sodelovanju s Petro Mitchell, častno slovensko konzulko v Pittsburghu in ob podpori Gorazda Renčelja, ekonomskega svetovalca na slovenskem veleposlaništvu v ZDA uspeli identificirati ustrezna podjetja na ameriški strani, saj so bili potencialni poslovni partnerji na obeh straneh pripravljeni na pogovore in odprti za priložnosti.«

Dr.Božo Cerar, veleposlanik Republike Slovenije v ZDA je pozdravil delegacijo in poudaril: »Tovrstne delegacije zagotovo dokazujejo ameriškim partnerjem, da imamo odprte, dinamične in ambiciozne podjetnike. Prav tako prispevajo k gospodarski uveljavitvi Slovenije v ZDA, izkazovanju interesa za sodelovanje in vzpostavljanje močnejših ekonomski povezav Slovenije in ZDA«.

V večernem delu se je delegacija udeležila otvoritve častnega konzulata, kjer so jih častni govorniki posebej pozdravili in poudarili, da mora biti naslednji korak podobna poslovna delegacija ameriških poslovnežev v Slovenijo.

Slavnostne otvoritve častnega konzulata Republike Slovenije v Pittsburghu, kjer je mesto častne konzulke prevzela Petra Mitchell, se je udeležilo več kot 100 ljudi, med njimi tudi, John Pedutto, župan mesta Pittsburgh, Danny Roderick, predsednik in CEO korporacije Westinghouse, dr. Božo Cerar, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, Jurček Žmauc, konzul republike Slovenije v Clevelandu ter mnogi drugi eminentni gostje iz gospodarskega, akademskega in političnega življenja mesta Pittsburgh.

Delegacija bo jutri obiskala še globalni sedež Westinghouse in SNPJ.

Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani

Sreda, 14. maj 2014, Akron

Plima dvigne vse ladje, da lažje plujejo, zato sta sodelovanje in konkurenca ključni besedi za privabljanje tujih investitorjev in izvrstnih podjetji v Akron in Ohio- Uspešen obisk delegacije AmCham v mestu Akron – prestolnici polimerov

AmCham gospodarski delegaciji se je danes pridružil Gregg P. Cramer, podpredsednik Gospodarske zbornice Akron (Greater Akron Chamber) predstavil poslovno okolje mesta Akron in predstavil ključne industrije, ki so močno povezane z razvojem mesta: polimerna, avtomobilska ter letalska industrija. Delegacija je obisk nadaljevala v Podjetniškem pospeševalniku mesta Akron (Akron Global Business Accelerator). Dr. Anthony Margida, direktor pospeševalnika, je s svojim timom predstavil enega najbolj uspešnih podjetniških pospeševalnikov v tem delu ZDA.

Sam D. DeShazior, namestnik direktorja za gospodarski razvoj mesta Akron, ki je že obiskal Slovenijo, je dejal, da je Ljubljana zanj eno najljubših mest in da lahko v marsičem primerja obe mesti – predvsem po veliki delavnosti ljudi v Akronu, kjer imajo veliko industrijsko dediščino gumarskih velikanov.

mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham je ob tem izjavila: » Rezultati pospeševalnika v Akronu so impresivni. V zadnjih petih letih so podjetja v pospeševalniku ustvarila 181 milijonov $, 639 delovnih mest, pridobila 86 milijonov investicijskih sredstev, kar jih umešča med top 20 pospeševalnikov v ZDA. To je tudi argument, da AmCham Slovenija poveže in omogoči slovenskim podjetnikom vstop v tako ambiciozna in v uspeh usmerjena okolja«.

Slovenska podjetja so tako imela priložnost slišati o izkušnjah podjetji v pospeševalniku iz prve roke, predvsem pa so imeli zanimiva poslovna srečanja.

Udeleženec delegacije Samo Gazvoda, vodja razvoja pri TECOS je ob obisku v Akronu povedal: »Ohio s svojim močnim industrijskim zaledjem res omogoča veliko priložnosti slovenskim podjetjem. Vsi v delegaciji smo navdušeni nad odprtostjo in pripravljenostjo na povezovanje, sodelovanje in vsako srečanje na tej poslovni poti, nam omogoči zelo konkretne poslovne pogovore, kar zagotovo ustvarja izjemno pozitivno vzdušje v delegaciji«.

Mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje investicije pri Javni agenciji Spirit, je izrazil veliko zadovoljstvo s potekom delegacije, saj je prepričan, da bo prav proaktivnost slovenskih podjetji pri vstopu na tako pomemben trg kot je ZDA prinesla uspeh in dolgoročne rezultate.

Popoldne je delegacija obiskala eno izmed najbolj pomembnih podjetij v državi Ohio, globalni sedež podjetja Goodyear, ki samo v Akronu zaposluje 3000 ljudi, sicer pa kar 68.000. Podjetje pa je pomembno tudi za Slovenijo, saj imajo regionalni sedež in eno od svojih 52 tovarn prav v Sloveniji.

Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani



Torek, 13. maj 2014, Akron

»Soft landing« za slovenska podjetja v Akronu, Ohio

Podpisan sporazum o sodelovanju na področju gospodarskega razvoja in pomoči podjetjem pri vstopu na ameriški in slovenski trg med AmCham Slovenija z mestom Akron

V okviru AmCham gospodarske delegacije v ameriški zvezni državi Ohio in Pennsylvania, je bilo danes prvo srečanje s predstavniki mesta Akron, njihovo gospodarsko zbornico, podjetniki in predstavniki pospeševalnika.



Mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham Slovenija je v imenu AmCham Slovenija podpisala Sporazum o sodelovanju na področju gospodarskega razvoja z Robertom Y. Bowmanom, predsednikom Akron Development Cooperation, ki zastopa mesto Akron, Ohio.



Cilj obeh partnerjev je, da vzajemno omogočita podjetjem, ki vstopajo s pomočjo obeh partnerskih organizacij, lažji vstop na trg. Tako bo slovenskim podjetjem omogočen lažji vstop na ameriški trg, prav tako pa ameriškim podjetjem vstop na slovenski trg in pomoč tistim, ki bi želela v Sloveniji ustvariti center za Centralno in Vzhodno Evropo.



Ob tej priložnosti je Robert Y. Bowman povedal, da se ameriška podjetja premalo zavedajo pomena trgov in potenciala Evrope, prav tako pa dodal, da lahko glede na to, da je bil sam že večkrat v Sloveniji zatrdi, da je lahko Slovenija izjemno izhodišče za vstop na trge Centralne in JV Evrope.



Ajša Vodnik je izrazila zadovoljstvo, da lahko tudi na pomembnem ameriškem trgu, ki je zahteven, slovenska podjetja s pomočjo AmCham Slovenia in partnerjev od sedaj dobijo t.i. »soft landing« in to s podporo ljudi, ki poznajo Slovenijo, kvaliteto slovenskih podjetji in so nam izjemno naklonjeni.





Udeleženci delegacije so po prvih dveh dneh podali svoj pogled na pomen tovrstnih osebnih odnosov za delovanje na ameriškem trgu.





“Na ameriški trg je potrebno priti, ker je še toliko bolj kot v Evropi pomemben oseben kontakt in vzpostavljanje zaupanja. Za uspeh je pomembno biti prisoten in spoznati potencialnega partnerja. Raziskovanje trga z osebno noto prinaša večje možnosti za uspeh. Konkretno vlogo, večjo kot v Evropi, pri iskanju partnerjev pa imajo tudi pospeševalniki, zato sem vesel, da spoznavam njihove predstavnike in njihovo startegijo.”



Marko Drobnič, predsednik uprave, Talum d.d.





“Ta poslovna delegacija je vsakemu podjetniku v delegaciji odprla veliko vrat. Celo več, spoznali smo, da imajo v ZDA osebni kontakti in dogovori veliko težko, zato je osebna prisotnost na tem trgu ključna za uspeh.”



Marjan Žargi, glavni direktor, MZK Elektro, d.o.o.





“Ta delegacija je dokazala, kakšen izjemen gospodarski potencial je na voljo preko uspešnih podjetnikov slovenskega rodu v Clevelandu, ZDA. Srečali smo se z uspešnimi podjetniki slovenskih korenin, ki želijo pomagati Sloveniji, so navdušeni nad inovativnimi izdelki, ki smo jih predstavili in tudi to je ena izmed poti za razvoj slovenskega podjetništva.”



Matej Feguš, glavni direktor, Donar, d.o.o.





Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani



Ponedeljek, 12. maj 2014, Cleveland

20 predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih je v Cleveland pripeljala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija v sodelovanju z Javno agencijo Spirit Slovenija, je z lokalnimi s poslovnimi partnerji prepoznala izjemen potencial gospodarskega sodelovanja in močno gospodarsko zaledje diaspore.

V okviru AmCham gospodarske delegacije v ameriški zvezni državi Ohio in Pennsylvania, so se danes slovenski podjetniki in gospodarstveniki srečali s pomembnimi predstavniki lokalnega gospodarstva in predstavniki S-ABA (Slovenian American Bussines Association).




Mag. Ajša Vodnik
, direktorica AmCham Slovenija je v uvodu izrazila izjemno zadovoljstvo, da je izhodišče delegacije prav Cleveland in se zahvalila za izjemno gostoljubje vsem uspešnim ameriškim podjetnikom s slovenskimi koreninami: »Slovenija se mora zavedati izjemnega potenciala in bogastva, ki ga ima v vas, vezi so že ustvarjene, moramo jih le bolj negovati in nadgraditi tudi z večjimi gospodarskim sodelovanjem«.




Jože Kokal
, predsednik S-ABA je v nadaljevanju podprl AmCham Slovenija v prizadevanjih za povezovanje in omenil, da bodo slovenska podjetja tudi na podlagi uspeha v tujini lahko pomagala uspehu Slovenije in njenemu gospodarskemu razcvetu. Poudaril je, da so slovenska podjetja dobrodošla v Clevelandu in omenil izjemno veliko poslovnih priložnosti, ki jih nudijo vsi uspešni poslovneži – predstavniki slovenske diaspore v ZDA.




Bernardine R. van Kessel
, direktorica International Business Attraction Team Northeast Ohio iz Clevelada je predstavnikom slovenskih podjetij omenila pomembnost poslovnega povezovanja, saj je v zvezni državi Ohio atraktivno nizka davčna stopnja (tretja najnižja davčna stopnja v ZDA) s peto najmočnejšo industrijsko regijo v ZDA, ki pokriva trg 11,5 milijona prebivalcev in ima močno polimerno, avtomobilsko ter letalsko industrijo. V okolici Clevelanda je sedem poslovnih inkubatorjev ter v svetu uveljavljena specifični industrija vezana na medicino. V tem delu delujejo kar štirje medicinski grozdi, ki povezujejo industrijo, razvoj medicine in medicinske opreme ter bolnišnice.



Ameriškim podjetjem je mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo pri Javni agenciji Spirit Slovenija, predstavil investicijske možnosti in priložnosti v Sloveniji.




Jurček Žmauc
, generalni konzul R Slovenije, ki je aktivno pomagal pri organizaciji poti v Clevelandu, je potrdil prepričanje, da je pomembno, da slovenska podjetja pridejo v ZDA, sploh v Cleveland in navežejo oseben odnos, saj se prav na zaupanju gradi poslovanje v ZDA.




Joe Cimperman
in Michael Polensek, člana mestnega sveta v Clevelandu, oba slovenskega rodu, sta dejala: »Slovenija je naš prvi izbor za poslovno povezovanje«.




Popoldan je slovenske podjetnike in gospodarstvenike sprejel župan mesta Clevelanda, Frank G. Jackson
. Delegaciji se je iz New Yorka pridružil gospod Emil Gaspari, poslovnež in uveljavljen predstavnik slovenskih podjetij na ameriškem tržišču.



Poslovna pot v Ohio in Pennsylvanio bo potekala od 10 – 17 maja 2014. 20 predstavnikov slovenskih podjetij bo obiskalo Cleveland, Akron in Pittsburgh. Več informacij: nina.irt@amcham.si



Podporniki delegacije so še Veleposlaništvo Slovenije v ZDA, US Embassy in Slovenia, S-ABA in CEED.

Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani




Nedelja, 11. maj 2014, Cleveland

Interes za Slovenijo – je!


Izvršna direktorica AmCham Slovenija mag. Ajša Vodnik je danes v družbi 20 članske slovenske gospodarske delegacije, ki se zaveda velikega pomena in priložnosti na ameriškem trgu, trenutno v prvem od treh mest, ki jih bodo obiskali v naslednjem tednu – v Clevelandu. Nato jih bodo sprejeli še gospodarstveniki, razvojniki, predstavniki poslovnih pospeševalnikov, podjetniki, potencialnimi poslovnimi partnerji,… še v Akronu in Pittsburghu. Prav v vseh treh mestih pa jim bodo posebno pozornost izkazali župani, ki so pogosto ključni akterji za razvoj tega hitro gospodarsko rastočega dela ZDA.

Jutri se bo delegacija najprej srečala z županom mesta Cleveland Frankom G. Jacksonom, ki promovira Cleveland kot center razvoja novih izdelkov, inovacij in izboljšanja proizvodnih procesov in je razvil 10-letno iniciativo: „Suistainable Cleveland 2019„ – vodilo župana, da mesto postane tehnološko mesto prihodnosti. Župan s svojo ekipo je slovenskim gospodarstvenikom zagotovil srečanja z zainteresiranimi ameriškimi podjetji.

Delegacija se bo srečala tudi s slovensko poslovno skupnostjo v Clevelandu in s slovenskimi poslovneži, ki so »čez lužo« najbolj uspeli ter z bankirji, ki imajo v Clevelandu svoje centrale. Iz mesta Chicago pa bodo na srečanje prišli celo največji proizvajalci aluminija. Veselijo se srečanja tudi z uspešnim poslovnežem gospodom Emilom Gasparijem (Vodka Slovenia), ki je bil pred mesecem tudi gost govornik na AmCham Poslovnem zajtrku.

»Združene države Amerike so vedno bile pomemben trg, težak za vstop, a trg velikih potencialov in referenčen trg za cel svet. Veseli smo, da AmCham Slovenija skupaj s Javno agencijo Spirit Slovenija in ob podpori partnerjev S-ABA in Slovenskim veleposlaništvom v ZDA, organizira prvo gospodarsko delegacijo prav v času, ko se v ZDA vrača optimizem, pričakujejo namreč večjo rast in vračanje industrije tudi spričo nove »energetske revolucije«, kot imenujejo frakturiranja skrilavcev. Eno večjih nahajališč je prav v vzhodnem Ohio in Pennsylvani, zato je v teh dveh zveznih državah prav tako pričakovati večji razcvet. Za slovenska podjetja pa sta ti dve državi pomembni tudi zato, ker Slovence tukaj že poznajo. Izjemno se veselimo srečanja z vsemi tremi župani Clevelanda, Akrona in Pittsburgha, ki so pomembni za gospodarskih razvoj mest, poslovnimi skupnostmi v vseh treh mestih, obiska globalnih sedežev Goodyear in Westinghouse in otvoritve častnega konzulata R Slovenije v Pittsburghu. V družbi Westinghouse bo slovensko delegacijo sprejel celo glavni direktor na globalnem nivoju Danny Roderick (CEO). 20 članska delegacija se torej veseli potencialov in priložnosti, ki si jih lahko podjetja ustvarijo na tem trgu.« mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija

Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani



Petek, 9. maj 2015, Ljubljana

Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija v sodelovanju z Javno agencijo Spirit organizira prvo gospodarsko delegacijo v Ohio in Pennsylvania.

20 predstavnikov slovenskih podjetji, ki se zaveda velikega pomena in priložnosti na ameriškem trgu bo obiskalo dve zvezni državi in tri mesta.

Posamezne zvezne države ponujajo specifične priložnosti, zato bomo glede na že predhodno ustvarjene povezave in interese, partnerje obiskali v Clevelandu, Akronu in Pittsburghu.

V vseh mestih se bomo srečali z gospodarstveniki, razvojniki, predstavniki poslovnih pospeševalnikov, podjetniki, potencialnimi poslovnimi partnerji, prav v vseh treh mestih pa nas bodo sprejeli župani, ki so pogosto ključni akterji za razvoj tega hitro gospodarsko rastočega dela ZDA.




Cleveland, Ohio in njegovo širše področje Clevelanda je 12. največja gospodarska regija v ZDA in po velikosti s svojimi 396.815 prebivalci 45. največje mesto v ZDA. »The Economist« je Cleveland ocenil kot eno izmed najbolj prijetnih mest v ZDA. Zanimivo je tudi, da največji delež od 300.000 Slovencev, ki živijo v severni Ameriki, živi prav v Clevelandu.

Gospodarski sektorji: avtomobilski, letalska industrija, biomedicina, predelava hrane, kovinska proizvodnja, IT

75 biomedicinskih podjetij, 45 tehnoloških podjetij in 7 gospodarskih inkubatorjev

Priložnosti za: globalne znamke, srednje velika in majhna podjetja in start-upe

Razvita mreža podpornih razvojnih agencij in ekonomskih partnerjev

Stroški poslovanja: nepremičnine, delovna sila, davki = na področju Clevelanda manjši kot v večini drugih mest ZDA

Prednosti za podjetja: bližina Ameriškemu in Kanadskemu trgu, razvite transportne povezave, logistika, dva komercialna letališča, talentirani delavci – 27 Univerz, močno in rastoče gospodarstvo, nizki davki in naložbene spodbude, zanimivi razvojni projekti, dostopnost do različnih virov energije.



Poleg gospodarstvenikov bo delegacijo sprejel tudi župan Frank G. Jackson, ki promovira Cleveland kot center razvoja novih izdelkov, inovacij in izboljšanja proizvodnih procesov

in je razvil 10-letno iniciativo: „Suistainable Cleveland 2019„ – vodilo župana, da mesto postane tehnološko mesto prihodnosti.



Akron, katerega vzdevek mesta je prestolnica polimerov, kot svojo največjo prednost izpostavlja kakovost industrijske infrastrukture in izobraženo delovno silo. Je

razvojno okolje za nišne, high-tech industrije. Projekcija je 4,3 % rast letno.

V 60ih je bilo to eno najbogatejših industrijskih mest v ZDA, znano po izjemni kupni moči. V 70ih pa je doživelo velik padec in socialno dno zaradi selitve industrije na jug ZDA. V 80ih letih pa so z ambiciozno politiko razvoja dosegli preobrat, aktivirali so podjetništvo in se fokusirali na znanje, ki je ostalo od mogočne polimerne industrije. Vzpostavili so pospeševalnik, bio – medicinski koridor, Austen Bio Innovation Institut. Pritegnili so kadre iz Vzhodne obale in začeli vzpostavljati t.i. „technology bridges“. Akron je postal najhitreje rastoče mesto med Chicagom in Vzhodno obalo in je prejemnik naslova „razvojni model mesta“ (The Brookings Institution)

Eden ključnih akterjev pri preobrazbi mesta je župan Donald Plusquellic, ki je eden izmed najbolj nagrajenih županov v ZDA. Med drugim je prejel Urban Hero Award, Global Leadreship Award. Župan Plusquellic je že dvakrat obiskal Slovenijo in verjame, da je lahko njihov razvojni model uporaben tudi za Slovenijo. V Akronu bo poleg njegovega sprejema pomemben tudi obisk svetovnega sedeža podjetja Goodyear, ki je največji ameriški investitor v Sloveniji. Poleg tega pa tudi pospeševalnika, ki ima pomembno vlogo pri rasti Akrona v eno svetovnih središč polimerov.



Zadnja postaja gospodarske delegacije bo drugo največje mesto v Pennsylvaniji mesto Pittsburgh, ki je po več raziskavah kakovosti življenja eno najprijaznejših mest v ZDA. še vedno se ga drži vzdevek jeklarstvo mesto, četudi danes njihovo gospodarstvo temelji na izobraževanju, zdravstvu, finančni industriji in visokotehnoloških podjetjih. Danes šteje 305.704 prebivalcev. V širši regiji je 1.600 tehnoloških podjetij, tu pa ima med drugim velik kampus tudi Google. V Pittsburghu ima poleg tega sedež več velikih globalnih finančnih inštitucij, med njimi PNC Financial Services -6 največja ameriška banka

Veselimo se srečanja z županom William Pedutom, ki je župan od leta 2013 in ima bogate izkušnje pri preoblikovanja Pittsburgha v moderno rastoče mesto, saj je bil prej član mestnega sveta. Nova razvojna strategija za Pittsburgh: „Community based development“, ki v predviden razvoj mesta vključuje prebivalce in spodbujanje naložb v nišne panoge.

V Pittsburghu bo pomemben obisk svetovnega sedeža podjetja Westinghouse, ki je prisoten tudi na slovenskem trgu, v njihovi dobaviteljski verigi pa je tudi nekaj slovenskih podjetij.

V času obiska Pittsburga se bomo udeležili tudi otvoritve slovenskega častnega konzulata, kot častna konzulka je bila imenovana gospa Petra Mitchell, predsednica in glavna izvršna direktorica Catalyst Connection, ki ga vodi od 1994 (prej znan kot Southwestern Pennsylvania Industrial Resource Center, SPIRC). So zasebna neprofitna organizacija, ki pomaga industriji konkurirati v svetovnem gospodarstvu.

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija je pred začetkom gospodarske delegacije izjemno navdušena nad odličnim sodelovanjem z ameriškimi partnerji, tako predstavniki vseh mest kakor tudi slovenskim konzulom v Clevelandu gospodom Jurčkom Žmaucem in slovenskim veleposlaništvom v ZDA, tako ekonomskim svetovalcem gospodom Gorazdom Renčeljem. Veseli smo tudi podpore dr. Boža Cerarja, slovenskega veleposlanika v ZDA, ki je prepričan, da je delegacija pomemben korak za tesnejše bilateralne odnose med Slovenijo in ZDA.



Tomaž Klemenc, v.d. direktorja Spirit Slovenija, verjame v priložnosti ameriškega trga in zato so veseli, da so podporni partner AmCham Slovenija pri organizaciji izjemne gospodarske delegacije.

Podporniki delegacije so še Veleposlaništvo Slovenije v ZDA; US Embassy in Slovenia; S-ABA; CEED



Oglejte si galerijo fotografij na AmCham Facebook strani