sl Slovenščina

 


AmCham Slovenia je ponosni partner letošnjega poslovnega Strateškega foruma Bled, ki bo potekal v torek, 11. septembra 2018 na Bledu, v sklopu Strateškega foruma Bled, ki ga organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Center za Evropsko perspektivo in drugi partnerji.Poslovni del foruma, z naslovom Prihodnost dela, bo v ospredje postavil vprašanja o razvoju novih oblik dela in njihovem vplivu na delavce, podjetja, gospodarstvo ter družbo. Globalizacija, tehnološki napredek in demografske spremembe imajo namreč močan vpliv na spremembe narave dela, ki na eni strani ponujajo edinstvene priložnosti, na drugi pa znatne izzive. Pomembno je, da je prihodnost dela že tu in z njo se moramo spoprijeti na pravi način.


 


AmCham Business Leaders Club Zajtrk


Smo v gospodarskem ciklu, v katerem se delovna mesta, kakršna poznamo, hitro spreminjajo. Študija Svetovnega gospodarskega foruma The Future of Jobs (Prihodnost delovnih mest), predvideva, da bomo pred letom 2020 izgubili pet milijonov delovnih mest, saj bodo umetna inteligenca, robotika, nanotehnologija in drugi družbeno-ekonomski dejavniki nadomestili potrebo po delavcih. Dobra novica je, da bo omenjeni tehnološki napredek ustvaril 2,1 milijona novih delovnih mest. Toda fizični in pisarniški delavci, ki ostanejo brez zaposlitve, najverjetneje nimajo veščin, ki so potrebne, da bi se lahko prijavili na nova delovna mesta. Po najnovejših raziskavah bomo kmalu vredni le toliko, kot so vredne naše veščine, zato bo treba preusmeriti izobraževanje za veščine. 


Kaj bodo avtomatizacija, strojno učenje in umetna inteligenca (AI) pomenili za delovno silo jutrišnjega dne in kako bodo vplivali na delovna mesta, znanje in plače? Kakšne so veščine in kompetence prihodnosti in kaj lahko naredimo, da bomo ostali v koraku s časom? Kako premostiti vedno večji razkorak med ljudmi in umetno inteligenco? 


 


2. panel: Premagajmo ločnico: človeški možgani in umetna inteligenca 


Moč človeških možganov je velikanska in zato, da bi v kompleksnih poslovnih razmerah ravnali bolj produktivno, moramo bolje spoznati, kako delujejo možgani. Z novostmi v tehnološkem razvoju, kakršna je umetna inteligenca, se pojavljajo številne priložnosti za reševanje tovrstnih kompleksnih vprašanj, hkrati z njimi pa tudi številni izzivi. Kako moč umetne inteligence preobraža družbo? Ali združitev tehnologije in sposobnosti človeških možganov pomeni nastanek nove hibridne vrste? 

 


                                           3. panel: Prehod iz fizične v digitalno družbo 


Digitalna družba nastaja hitro ter prepleta fizični in navidezni svet. Ne vpliva zgolj na poslovne modele in naš način dela, pač pa tudi na naš način življenja in interakcije. Bolj kot kadarkoli prej postaja tehnologija del naše identitete, digitalni in fizični svet pa se vse bolj spajata. Internet stvari, navidezna resničnost in umetna inteligenca spreminjajo naravo dela na načine, ki bi lahko ljudem dali moč in jih osvobodili ter zmanjšali neenakosti med ljudmi in državami; a rezultat bi lahko bil tudi ravno nasproten. 


                                 


                                     4. panel: Svetle in temne plati hiperpovezanega sveta 


Svet, v katerem živimo, še nikoli prej ni bil tako medsebojno povezan. Fizične in kibernetske meje so skoraj izginile in skoraj vsaka naša poteza vpliva na vse druge posameznike v družbi. Toda čeprav povezanost na eni strani lajša številne vidike naših življenj, na drugi strani še vedno ostajajo mnogi izzivi in varnostne grožnje.