sl Slovenščina

Na Poslovnem zajtrku AmCham v hotelu Slon, kjer se je zbralo 90 poslovnežev in nekaj ambasadorjev, sta spregovorila ugledna klimatologinja, sodobitnica Nobelove nagrade za mir 2007 profesorica dr. Lučka Kajfež Bogataj in mag. Janez Kopač, generalni direktor Direktorata za energijo. Govorila sta o posledicah podnebnih sprememb na gospodarstvo in o možnih pristopih vlade k izzivu zadoščanja potreb po energiji. Predsednik AmChama Tomaž Lovše je opozoril, da se kot poslovnež sprašuje o smiselnosti vlaganja v Termoelektrarno Šoštanj in ga tak način delovanja skrbi.


Kajfež Bogatajeva
je poudarila, da je odločitev o neukrepanju glede klimatskih sprememb najslabša odločitev, saj bo že na kratek rok prinesla prehude posledice tako okoljske kot ekonomske. Za spremembe pa smo krivi predvsem ljudje.


Obstajajo samo trije načini, da se soočimo s klimatskimi spremembami: lajšanje in zmanjševanje vzrokov za spremembe, prilagoditev ali pa trpljenje. Pri tem Kajfež Bogatajeva poudarja, da sta prva dva načina naša edina možnost.


Kopač
je poudaril, da vlada podpira zelene tehnologije pridobivanja energije, hkrati pa mora skrbeti za stabilnost dobave energije. Zaveda se, da nekatere odločitve niso v skladu s trajnostnim razvojem. Šoštanj se mu zdi nujen vir energije, ki ga je potrebno obdržati in vzdrževati, sicer bi imeli po letu 2013 težave z dobavo, potrebe po elektriki pa bodo naraščale. Hitra gradnja novega jedrskega bloka, pa po njegovem ni možna v tako kratkem času, zaradi različnih čakalnih list za sestavne dele tovarne.