sl Slovenščina

V tednu od devetega do štirinajstega maja bo AmCham Slovenija- kot sedež krovne organizacije AmChams in Europe, organizirala in vodila močno delegacijo predstavnikov AmChamov iz več kot 30 držav v ameriško prestolnico Washington D.C. in v Raleigh, North Carolina.

Udeleženci delegacije se bodo v Washington D.C. srečali z vodilnimi predstavniki ameriške administracije, vključno z vodilnimi iz ameriškega zunanjega ministrstva (State Department) in gospodarskega ministrstva (US Department of Commerce), Gospodarske zbornice ZDA (US Chamber), Kongresa in Bele hiše. Ob obisku zvezne države North Carolina, pa bodo obiskali nekatera prebojna podjetja in se srečali z vodilnimi ameriškimi gospodarstveniki kot na primer predsednikom Epic Games, ustanoviteljem SAS, ipd. Raleigh s svojimi pospeševalniki in univerzami predstavlja izjemno zanimiv ekosistem gospodarstva in znanstvene sfere ter prenosa znanja med njima.

Glavni vsebinski poudarek delegacije bodo pogovori o transatlantskem gospodarstvu in trgovini, aktualnih dogajanjih na področju politik ter rusko-ukrajinski vojni in njenih posledicah na gospodarstvo. Podrobneje bodo naslovili predvsem vprašanja s področja energetike, financ, in digitalnih politik. Hkrati bodo skupaj z ameriškim ministrstvom za gospodarstvo  oznanili sodelovanje v iniciativi Empower Her, s katero želijo opolnomočiti položaj žensk v gospodarstvu.

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe je ob odhodu povedala: »Pred tremi leti in pol, ko sem bila izvoljena za podpredsednico in smo prevzeli sedež organizacije, je pri nekaterih obstajal dvom ali bomo zmogli pomembno transformirati organizacijo AmChams in Europe, ki naslednje leto praznuje že 60. obletnico. Ponosna sem, da smo v tem času dokazali, da Slovenke in Slovenci znamo dvigovati kulturo dialoga in sodelovanja v mednarodnem prostoru. Kljub izzivom pandemije smo uspeli bolj še povezati kolegice in kolege iz 44 držav, kot je bilo to mogoče kadarkoli do slej. Seveda je tudi vse nas v celotni mreži zelo prizadela ruska agresija na Ukrajino. Enotno (razen ruskega AmChama) smo podprli Ukrajino in tudi na različne načine konkretno pomagali tako Ukrajini kot tudi kolegom in kolegicam iz AmCham Ukraine.

Vsi se zavedamo izjemnih izzivov, ki so pred svetovnim, še zlasti pa pred evropskim gospodarstvom, spričo pomanjkanja energentov in inflacije, prav zato želimo s to delegacijo še bolj poudariti  pomen sodelovanja in transatlantskih odnosov. ZDA so namreč še vedno največja trgovinska in investicijska partnerica Evrope.« Poudarila je tudi, da je kljub obilici dela organizacija tudi odlična priložnosti za promocijo ključnih vrednot, saj AmCham Slovenija kot sedež organizacije AmChams in Europe, ki združuje 46 AmChamov iz 44 držav, vsako leto organizira dve konferenci za člane evro-azijske mreže, eno v ZDA in drugo v eni od držav članic. Več o AmChams in Europe si lahko preberete TUKAJ.