sl Slovenščina

AmCham Slovenija v okviru programa Best of the Best že sedmo leto zapored išče in nagrajuje najboljše poslovne prakse v podjetjih, članih AmCham Slovenija. V sklopu Povezovanje so se predstavili izjemni posamezniki in skupine, ki s svojo kreativnostjo in energijo povezujejo celotno poslovno skupnost. Letošnji zmagovalec v sklopu Povezovanje je DEWESoft s projektom Katapult.

Projekt Best of the Best izpostavlja, predstavlja in nagrajuje najboljše poslovne prakse. Izjemni projekti in najboljše poslovne prakse v slovenski poslovni prostor vnašajo nova znanja, pristope, izdelke, procese in poslovne modele na inovativen način. S svojo kreativnostjo in energijo ne motivirajo le zaposlenih v podjetjih, ampak celotno poslovno skupnost, s povezovanjem, sodelovanjem in zaupanjem pa širijo znanje, izkušnje in optimizem.

Letošnji izbor je malce zamaknila in predrugačila epidemija koronavirusa, zato je projekt Best of the Best rdeča nit AmChamove jeseni, izbori pa potekajo virtualno. Tokratni virtualni izbor je povezoval Miha Brajnik.

V sklopu Povezovanje so se predstavili:

    • DEWESoft, Katapult
    • Zavod Ypsilon, I’mpowered for the Future
    • Zavarovalnica Triglav, Skupaj za prometno varnost

Naziv najboljšega v sklopu Povezovanje in s tem uvrstitev v finale za najboljšo prakso leta 2020 je po izboru občinstva, žirije Best of the Best in aktivnega poslušalca, Tomaža Laniška, vodjo Sektorja za razvoj in pametno skupnost v Mestni občini Kranj, pripadel podjetju DEWESoft s projektom Katapult.

Petra Škarja iz Katapulta in Jure Knez iz Dewesofta, ki sta predstavila projekt, sta se zahvalila vsem za podporo in dejala, da vsi Katapultovci in Dewesoftovci virtualno praznujejo z njima.

 

 

»Danes smo slišali tri izjemne zgodbe o povezovanju, Dewesofta s Katapultom, Zavoda Ypsilon s podjem SAP in Zavarovalnice Triglav z občinami in šolami ter ostalimi partnerji. Vsaka od teh zgodb je s povezovanjem dobila verižni učinek, učinek tiste ideje, narediti nekaj dobrega, vračati družbi. Podjetje s področja merilne tehnologije vzgaja start-upe. Zavod Ypsilon spodbuja mlade k programiranju in jih vzgaja v poklice prihodnosti. Zavarovalnica pa Triglav spreminja anatomijo voznika, človeka. Ponosni smo, da smo lahko predstavili tako močne zgodbe, ki so nam vsem navdih in se lahko od njih veliko naučimo,« je povedala vodja projekta Best of the Best Tonja Avsenik.

Zmagovalni projekt:

DEWESoft, Katapult

Katapult je podjetniški pospeševalnik, ki ga je leta 2017 ustanovilo podjetje Dewesoft z namenom zmanjšanja brezposelnosti med mladimi Zasavci. Globalno podjetje Dewesoft želi vračati družbi in okolju, ki ga je močno zaznamoval propad rudnika in podjetij, ki so bili z njim življenjsko povezani. Podjetje je prepoznalo potrebo po aktivnem spodbujanju podjetništva med mladimi, zato so sanirali poslopje nekdanje Iskre in v njem uredili pisarne, coworking prostor in konferenčen dvorane. 2000 kvadratnih metrov in simbioza med uveljavljenim globalnim podjetjem in mladimi podjetniki, ki so šele na začetku svoje poti. Ciljna skupina so mladi podjetni ljudje z idejo ali inovativni ljudje, ki imajo fizičen produkt in bi potrebovali podporo za lažji prodor na trg. Prednost imajo podjetniki in podjetja iz Zasavske regije. Katapult jim nudi prostore za razvoj in proizvodnjo, administrativno podporo, podporo pri marketingu in prodajni mreži ter logistiki, pravno svetovanje, pomoč pri pridobivanju nepovratnih sredstev in drugih virov financiranja, mentorstvo in izmenjavo izkušenj. Katapult živi v prepletanju energije podjetij, ki so že samostojna, kot je to Chipolo, in podjetij, ki so še na začetku, pa vseeno delajo prve korake na globalnem trgu, kot na primer Zoyo. V Katapultu se trenutno kali 12 mladih podjetij.

Druga dva finalista:

Zavod Ypsilon, I’mpowered for the Future

I’mpowered for the Future je projekt, ki mladim na različne načine, predvsem pa skozi praktične delavnice in multimedijske vsebine, omogoča pridobivanje tako osnovnih kot tudi bolj naprednih veščin in znanj programiranja, dviguje ozaveščenost o pomembnosti IT znanj za uspešno zaposljivost, ter predstavlja službe prihodnosti v IT industriji. Projekt je zasnovan tako, da odgovarja na razmere in potrebe na trgu dela, saj so v Zavodu Ypsilon pri svojem delu z mladimi zaznali vse večjo željo po znanju programiranja. Največji poudarek v sklopu projekta I’mpowered for the Future so namenili opolnomočenju deklet v STEM industrijah. Projekt so v Zavodu Ypsilon že četrto leto izvedli skupaj s SAP Slovenija. Projekt pa ima tudi mednarodno dimenzijo, saj se izvaja tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Za izvajanje projekta v teh državah so se odločili, ker je digitalna pismenost v teh državah pod EU povprečjem. V sklopu projekta so v Zavodu Ypsilon skozi 30 delavnic programiranja opolnomočili 300 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije, spoznavanje kariernih možnosti v STEM industrijah so omogočili skozi 10 video intervjujev, ki si jih je ogledalo 60.000 mladih, posneli so 5 podcastov na družbenih omrežjih in eno spletno delavnico.

Zavarovalnica Triglav, Skupaj za prometno varnost

Projekt Zavarovalnice Triglav Skupaj za prometno varnost je usmerjen v povezovanje lokalne skupnosti za spreminjane voznih navad. Projekt prepleta digitalno in realno okolje za varnejše ceste. Cilj projekta je opazovati voznikove navade, razviti ukrepe, meriti spremembe vedenja ter vplivati na varnost. V Zavarovalnici Triglav so se tega lotili skupaj z lokalnimi skupnostmi, saj se več kot 60 odstotkov vseh nesreč zgodi v naseljih, kjer so na cesti tudi najranljivejši udeleženci prometa. Povezali so se s partnerji – Sipronika, COPS systems, slovenske občine in šole, Inštitut za civilizacijo in kulturo – s katerimi  so spoznali slovenskega voznika in ugotovili, da sta najbolj pereča vzroka za nastanek prometnih nesreč v naselju – prevelika hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Zato so razvili programe, ki prinašajo merljive in sistematične premike k varnejšim cestam. Med drugim so namestili 54 prikazovalnikov »Vi vozite« za umirjanje prometa (sofinanciranje občinam) in 24 sistemov za preprečevanje trkov COPS@ROAD na nepreglednih odsekih, organizirali Turnejo mobilnosti, kjer s simulatorjem DRAJV v varnem, virtualnem okolju ponujajo možnost izkušnje in testirajo odzive voznikov v nepredvidljivih situacijah, postavili spletni portal Vozimse.si in organizirali posvet »Anatomija slovenske vožnje«.

Posebna zahvala pri dogodku Best of the Best Povezovanje gre podpornikom in partnerjem programa Best of the Best, generalnemu pokrovitelju, Zavarovalnici Triglav, ter partnerjem programa, NomagoLuna TBWA in Hiša vizij.