sl Slovenščina

AmCham Komisijo za spodbujanje investicij veseli dejstvo, da je zadnje čase v Sloveniji možno zaslediti kar nekaj vidnih uspehov s področja investicij, in da število realiziranih tujih in domačih investicij v Sloveniji narašča. Komisija prepoznava, da postaja Slovenija vse bolj zanimiva za investitorje, kar je odlična novica, člani komisije pa hkrati opozarjajo na nujno sistemsko ureditev in uvedbo dolgoročnih sistemskih ukrepov, ki bi izboljšali gospodarsko-družbeno okolje Slovenije za trajnostne investicije.


 »V času možnosti pridobivanja investicij v Slovenijo s strani številnih investitorjev in največjih globalnih skladov, ki so dokazali svojo odličnost v številnih državah, je še toliko bolj pomembno, da smo za naložbe, ki prinašajo nova delovna mesta in nadaljnji razvoj Slovenije, odprti in pripravljeni na transparenten dialog z investitorji. Ne želimo si in ne smemo si dovoliti, da bi se ponovili primeri zamujenih in odpovedanih investicij, saj se je to v preteklosti v Sloveniji prepogosto dogajalo, hkrati pa je to lepa priložnost, da si ponovno pridobimo dobršno mero zaupanja investitorjev, ki smo ga v preteklosti izgubili,« poudarja Nevenka Črešnar Pergar, sopredsedujoča AmCham Komisiji za spodbujanje investicij.


Mag. Ajšo Vodnik, generalno direktorico AmCham Slovenija, veseli, da je Slovenija ponovno v fokusu največjih globalnih vlagateljev, kot je globalni sklad KKR, saj to pomeni veliko več priložnosti za pridobivanje kvalitetnih delovnih mest. Vodnikova pojasnjuje, da že same številke povedo, kaj KKR predstavlja v globalnem in evropskem prostoru. Ima kar 148,5 milijard USD sredstev v upravljanju, 108 portfeljskih družb v skladih zasebnega kapitala, ki ustvarijo več kot 160 milijard dolarjev letnih prihodkov, in skupno zaposluje 995.000 oseb. KKR ima pomembne naložbe v regiji srednje in vzhodne Evrope, poseben fokus pa je zdaj na Sloveniji. Od leta 1996 je KKR skupaj investiral v več kot 58 pomembnih družb iz različnih industrijskih sektorjev in iz vse Evrope, kar skupno predstavlja približno 20 milijard dolarjev dolgoročnih kapitalskih naložb. Skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) je KKR glavni investitor pri skupini United Group, vodilnem radiotelevizijskem in telekomunikacijskem operaterju v regiji.


KKR ima številne primere dobrih poslovnih praks v medijih. Ena od njih je naložba v nemško TV postajo ProSiebenSat.1. KKR je vanjo investiral med letoma 2006 in 2014 in v tem času se je ProSiebenSat.1 popolnoma preoblikovala – družba se je razvila v vodilno medijsko družbo v Nemčiji in postala druga največja evropska brezplačna televizijska postaja s 150 milijoni gledalcev in prihodki v višini 2,9 milijarde dolarjev. »AmCham Komisija za investicije je poudarila, da je potrebno izenačiti domače in tuje vlagatelje, in pomembno je, da jih izenačimo glede spodbud, kar je v novem zakonu o investicijah narejeno, in to pozdravljamo. Prav tako pa je pomembno, da spremenimo naš odnos do tujih vlagateljev. Skrbi me namreč, da tuje vlagatelje pogosto gledamo z nezaupanjem in jih celo medijsko diskreditiramo. Investitorji imajo enostavno preveč priložnosti, da bi tvegali neupravičeno izgubo ugleda,« je še dodala Vodnikova.


 »Privabljanja investicij se je potrebno lotiti strateško, s konkretnim načrtom programa in financiranja potrebnih reform, na podlagi razlogov in dejavnikov ključnih stebrov konkurenčnosti Slovenije ter njihovega vpliva na blaginjo v državi (prihodki, dobiček, plače, davki, …). Izboljšati je potrebno področja, kjer smo najšibkejši, in krepiti, kar je v Sloveniji dobrega,« pri tem opozarja dr. Ervin Pfeifer, sopredsedujoči AmCham Komisiji za spodbujanje investicij.