sl Slovenščina

Minister dr. Žiga Turk podprl program Summer Economic Institute SEI (nastal v sodelovanju US Embassy Ljubljana in AmCham Slovenia)

Zaključni sprejem Summer Economics Institute (SEI) 2012 Student Internship Program

ki sta ga gostila veleposlanik ZDA v Sloveniji Nj. Eksc. Joseph A. Mussomeli in predsednik Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija Matej Potokar

v četrtek, 30. avgusta 2012, Antiq Palace & Spa, Gosposka ulica 10, Ljubljana

V svojem pozdravnem govoru je predsednik Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija Matej Potokar prisotnim podal pregled nad programom SEI (US Embassy Ljubljana/AmCham Slovenia). Poudaril je predvsem, da so študentje skozi to priložnost pridobili izkušnje in se hkrati odlično zabavali ob svojih kreativnih poslovnih idejah, ki so vzniknile v času njihovega opravljanja študentskega poletnega dela. »Za nas – podjetja – pa je zelo pomembno, da smo vas imeli priložnost spoznati, da vas lažje razumemo in vas lažje umestimo v posel.« Izrazil je hvaležnost vsem podjetjem – članom Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija, da so dali odličnim študentom priložnost in dragoceno mentorsko podporo.

Nj. Eksc. Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji, je v svojem navdihujočem govoru poudaril pomembnost učenja tako iz dobrih kot iz slabih izkušenj – saj so tako prve kot druge del realnega življenja. In tako lahko slaba izkušnja vedno postane dobra – če si se le pripravljen učiti iz nje. »Ste prihodnost Slovenije in od vas je odvisno, kako boste vplivali na slovensko gospodarstvo in blagostanje,« se je obrnil na odlične mlade potencialne ljudi. Navdušen je bil nad njihovo pripravljenostjo, da delajo med poletnimi počitnicami, kar se mu za slovensko mladino zdi osvežujoče.

Častni gost govornik je bil dr. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je podprl takšno obliko povezovanja med visokim šolstvom in potrebami gospodarstva v Sloveniji. Povzel je bistvo pionirskega programa Summer Economic Institute SEI in ga strnil v tri pomembne točke oziroma glavna sporočila programa, ki jih je naslovil direktno na prisotne študente in njihove mentorje iz podjetij, ki so člani Ameriške gospodarske zbornice: »1. Pomembno je, da ste pripravljeni delati tudi med poletnimi počitnicami, ko ostali počivajo. To je vaša prednost. 2. Pomembno sporočilo Sloveniji so dala tudi podjetja, ki so sprejela te študente, saj ravno ta podjetja dajejo dodano vrednost slovenskemu gospodarstvu in ustvarjajo delovna mesta kar je najpomembneje za našo skupno prihodnost. 3. Kot najpomembnejše sporočilo programa SEI je po mojem mnenju prav mednarodno sodelovanje in s tem internacionalizacija slovenskega prostora ter odprtost našega visokega šolstva tujim strokovnjakom, njihovim izkušnjam in idejam. Potrebno je odpreti meje in šolske hodnike naših šol tako za tuje strokovnjake – predavatelje kot za tuje študente.«

Minister je svoje misli sklenil s podporo programu Summer Economic Institute SEI in poudaril, da morajo takšni programi v Sloveniji postati stalna in običajna praksa in ne da je to redkost.

Znotraj programa so študentje obiskovali predavanja gostujočega profesorja iz Minnesote Jamesa Ebbena ter pridobivali dragocene izkušnje pod vodstvom mentorjev v slovenskih in tujih podjetjih, ki so člani Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija. Slednji je v svoji video izjavi izrazil svoje zadovoljstvo nad delom, energijo in entuzijazmom – po njegovih besedah – izredno kvalitetne ekipe študentov in citiral izjavo študentke, ki je skupni imenovalec vseh pridobljenih izkušenj študentov v tem programu: »Pred programom o sebi nisem razmišljala kot o podjetnici, po odličnem programu in pridobljenih praktičnih izkušnjah pa sem spoznala, da podjetnica v meni dejansko obstaja.«

V kratkih predstavitvah so študentje Spela Čič, Jaka Demšar, Klemen Jelen in Lana švab opisali svoje izkušnje poletnega študentskega dela znotraj pilotnega programa, za katerega AmCham Slovenija in US Embassy upata, da bo že naslednje leto dobil svojo nadgradnjo in še večje razsežnosti ter tako postal običajna praksa povezovanja med visokim šolstvom ter potrebami slovenskih in tujih podjetij v Sloveniji. Zanimiva je bila izkušnja študentke špele Čič, bodoče pravnice, ki je z veseljem povedala, da so ji v podjetju Droga Kolinska d.d. veliko ponudili, da je pridobila realno prakso, ki je sicer ne bi imela. Povedala je, da ji je veliko pomenilo, da so se vsi v podjetju do nje obnašali kot do obetajoče mlade osebe, ki bo v prihodnosti soustvarjala in doprinašala svoj prispevek k družbi. Ministra in zbrane podjetnike je pozvala, da morajo v Sloveniji več investirati v mlade ljudi, saj imajo sveže zamisli, svoje sanje – in kar je najpomembneje – imajo vitalno energijo kako te sanje uresničiti.

Jaka Demšar, študent računalništva in informatike, je svoje praktične izkušnje pridobil v podjetju Microsoft in izrazil svojo hvaležnost za takšen vpogled v »realni svet« podjetništva, saj po njegovih besedah študentom običajno manjka ravno povezava z gospodarstvom. Zato mu je pristop povezovanja študentov s podjetji, ki mu ga je omogočil program, izredno všeč. Izjavil je, da je podjetje Microsoft prva roka, ki mu je pomagala, da bolje razume podjetništvo – in tudi samega sebe.

Klemen Jelen, študent evropskih študij, je svoje izkušnje pridobil v podjetju Amix – Svet daril: »Spremenili so naš pogled na podjetništvo in nas prepričali, da lahko sami ustvarimo svoje podjetje – s svojo podjetniško idejo.«

Lana švab, študentka turizma, je v okrilju hotela Antiq Palace & Spa, pridobila dodatne veščine za delo z ljudmi in povedala, da je turizem zasnovan na gostoljubnosti in na svojstven način našla povezavo med turizmom in programom SEI – ključ povezave je v tem, da je pri obeh poudarjena pomembnost interakcije med ljudmi, ki prihajajo iz različnih interesnih področij.

Zahvaljujemo se za sodelovanje podjetjem Ald Automotive d.o.o., Amix d.o.o., Antiq Hotel Spa d.o.o., Bisnode d.o.o., CEED SLOVENIJA, Zavod mreža podjetništva, Cisco Systems, Podružnica Ljubljana, Competo d.o.o., Diners Club Slo d.o.o. Ljubljana, Droga Kolinska d.d., FMC d.o.o., Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., Hewlett-Packard d.o.o.,

IBM Slovenija d.o.o., Medex d.o.o., Microsoft d.o.o., Ljubljana, Petrol d.d., SGS Slovenija d.o.o., Studio Moderna d.o.o., špica International d.o.o., Telsima d.o.o..

Kot zelo zanimiva se je izkazala naloga, ki so jo študentje dobili od profesorja Ebbena kot izziv, ki so ga po ocenah prisotnih odlično opravili. V dvojicah so namreč predstavili svoj podjetniški načrt in kot najbolj zanimivi t.i.«Elevator Pitches« so bili MedCloud – Jaka Demšar in Miha Perne, My Lovely Garden – špela Čič in Pola Mally ter Find My Keys App – Aljaž Dobnikar in Aleš Celar.

Podjetniška ideja MedCloud temelji na tem, da bi imeli vse zdravstvene podatke posameznikov v Cloud centru in bi bili dostopni vsem zdravnikom – s tem bi ta program pomagal pri diagnosticiranju in zmanjševanju vpliva napak človeškega faktorja.

Izjemno zanimiva in vse bolj aktualna zelena podjetniška ideja je prav gotovo My Lovely Garden (Moj ljubki vrt), kjer so si zamislili možnost najema kmetijskih površin, namenjenih gojenju zelenjave, kjer bi vsak posameznik gojil svojo zelenjavo in sadje. Zavedajoč se pomanjkanja časa sodobnega poslovnega človeka, so kreativno ponudili svojo dodatno storitev »Do my garden« (Obdelaj moj vrt), kjer mladi podjetniki to profesionalno opravijo namesto in za njih.

Podjetniška ideja Find my Keys App pa je izredno zanimiva za tiste bolj pozabljive in malce raztresene, ki pogosto založijo ključe, denarnice,… na vse te osebne predmete bi dali posebne čipe, ki bi bili povezani z omenjeno aplikacijo namenjeno pametnim telefonom.

Nj.Eksc. Joseph A. Mussomeli je študentom podelil certifikate o opravljenem programu in jim zaželel veliko uspehov na nadaljnji študentski in bodoči poslovni poti.

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija se je posebej zahvalila mentorjem, podjetjem, študentom za njihovo pozitivno energijo in inspiracijo, prav tako pa tudi nosilkama programa Maji Košir iz AmCham Slovenija in Charlotte Taft iz Ameriškega veleposlaništva.