sl Slovenščina

Od popoldanskem ledenem čaju in predstavitvah poslovnih idej študentov se je zaključil Summer Economics Institute (SEI) 2017, v okviru katerega AmCham Slovenija in ameriško veleposlaništvo v Sloveniji že šesto leto povezujeta študijske in poslovne poti študentov različnih smeri študija.


Študente je nagovoril ameriški veleposlanik v Sloveniji, Nj. Eksc. Brent R. Hartley, ki je dejal: »Presenečen sem nad tem, iz kako različnih študijskih področij prihajate študenti, od medicine, antropologije, biotehnologije. Skozi program pa ste spoznali drugačen svet, svet podjetništva. Za podjetja pa je to priložnost, da spoznajo talente v vzponu.«


Izvršna direktorica AmCham Slovenije, mag. Ajša Vodnik, je zbrane študente spodbudila z naslednjim sporočilom: »Želimo si priložnosti in optimizma. Priložnosti za vse nas, da se povežemo in najdemo nekaj boljšega. Optmizem zato, da bo ravno prav velika Slovenija najboljša v tem, da boste mladi talenti šli ven iz svojih okvirjev in vse nas ponesli s seboj.«

Želimo si priložnosti in optimizma. Priložnosti za vse nas, da se povežemo in najdemo nekaj boljšega. Optmizem zato, da bo ravno prav velika Slovenija najboljša v tem, da boste mladi talenti šli ven iz svojih okvirjev in vse nas ponesli s seboj.

Letos je v programu sodelovalo 19 študentov z več fakultet in različnih študijskih programov. Študenti so se skozi delovne počitnice preizkusili v podjetništvu, med dvotedenskim izobraževalnim programom pa so v skupinah oblikovali idejne projekte ter zanje pripravili prototipe aplikacij in spletnih strani.


Med podjetniškimi počitnicami so tako nastale ideje o dostavi zdrave hrane »Go Fresh«, projekt »Mrežna znanja« je povezal študente s trgom dela, »ParkSpace« je ideja 'airbnb'-ja za avtomobile, »Amor Aevitas« se imenuje DNK nakit, »Shariot« pa je aplikacija za povezovanje študentov v tujini.


Po praktične izkušnje in znanja so šli študenti na prakso v podjetja, ki so člani AmCham Slovenija. V letošnjem SEI programu so sodelovali BayerBisnodeCMS Reich-Rohrwig Hainz – Podružnica v SlovenijiCompetoIBMJohnson & JohnsonKolektor GroupKPMGLemur LegalMerck Sharp & DohmePernod Ricard Slovenija, Philip Morris LjubljanaŠpica International in Union Hoteli. Vsem se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.