sl Slovenščina

San Francisco, 3. december 2015. Tretji dan obiska predsednika vlade dr. Mira Cerarja in gospodarsko razvojne delegacije v ZDA so udeleženci obiskali dva tehnološka velikana, eno najpomembnejših univerz na svetu Stanford in se udeležili sprejema, ki ga je v čast predsedniku organiziral častni konzul RS v San Franciscu Thomas J. Brandi.

Vladno in gospodarsko razvojno delegacijo je na podjetju Oracle gostil Mark Hurd, glavni izvršni direktor (CEO), pogovor je potekal predvsem o novih trendih v IKT industriji ter digitalizaciji. Podpisan je bil tudi memorandum o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Oraclom. Rajko Novak, direktor Oracle Slovenija, je ob tej priložnosti povedal: »Obisk vladne in gospodarske delegacije na sedežu korporacije Oracle je izjemna priložnost za pogovor o možnih projektih, s katerimi bi Slovenija postala referenčna država v digitalni Evropi. Slovenska IKT podjetja bodo imela s tem tudi precej večje možnosti, da rešitve, ki temeljijo na Oracle inovativnih proizvodih in storitvah, uspešneje prodajajo na svetovnih trgih.«



Vladna in gospodarsko razvojna delegacija sta svojo pot nadaljevali z obiskom v podjetju Cisco, kjer jih je gostil Anil Menon, podpresednik Cisca in predsednik za pametne in povezane skupnosti, ki je govoril o najnovejših trendih in dobrih praksah na področju digitalizacije države, e-zdravja, kot tudi interneta stvari: »V času prehajanja v digitalno dobo tehnologija povezuje vse, od ljudi, procesov, podatkov do stvari. Na tej točki moramo premisliti, kakšen je naš odnos do celotne nacionalne infrastrukture. Najsodobnejša digitalna infrastruktura bo povišala BDP države, zmanjšala porabo in ustvarila nova delovna mesta. Prevajanje spoznanj v dejanja bo vladam omogočilo večanje dosega in vpliva javnih storitev. Tako bodo nastale nove, raznolike skupine podjetnikov. Podjetja, ki jih bodo ustanavljali, bodo nudila več priložnosti za izobraževanje in kariero, temelječo na tehnologiji.«



“Za Slovenijo je digitalizacijo države mogoče prevesti v proces načrtovanja in izgradnjo naprednega IT ekosistema na podlagi računalniških oblakov. Ta bo omogočal večjo povezljivost, produktivnost, varnost in vodil v pozitiven vpliv na področjih storitev za državljane, izobraževanja, e-zdravja in pametnih mest. Cisco je zavezan k sodelovanju z Vlado Republike Slovenije z nadaljnjim razvojem programa Cisco Networking Academy in delitvijo znanj z vlado na področju strateškega načrta izvajanja IKT. To zavezo smo potrdili tudi s pismom o nameri (Letter of Intent), ki smo ga danes predali predsedniku vlade, dr. Cerarju«, je dodal Peter Hajdu, generalni direktor, Cisco Jugovzhodna Evropa.



Na Univerzi Stanford so se predsednik vlade in delegacija srečali z ustanoviteljem revolucionarne šole design thinkinga, The d.school, gospodom prof. dr. Bernie Rothom, ki je poudaril, da je za reševanje problemov ključna uporaba empatije.

V razpravi sta sodelovala tudi predsednik vlade in minister Koprivnikar. dr. Cerar je poudaril, da je po njegovem mnenju ključno, da empatija in znanost delujeta z roko v roki v dobro človeka.

Slovenec dr. Jure Leskovec, ki je izjemno spoštovan profesor na Stanfordu, je poudaril, da za transformacijo družbe ključno sodelovanje univerz, gospodarstva in vlade. Izpostavil je, kako izjemno je pomemben obisk predsednika vlade in delegacije v trenutku, ko cel svet išče rešitve in lahko država, kot je Slovenija, ponudi odgovor in postane vzorčni primer: »Vesel sem, da je Vlada RS proaktivna in z veseljem bom pomagal kar bo v moji moči.«



Prof. dr. Nikolaj Zimic, dekan FRI Univerze v Ljubljani, je med obiskom predal pismo o nameri o povezovanju in sodelovanju predstavniku Univerze Stanford.

Za zaključek dneva pa se je gospodarsko razvojna delegacija skupaj s predsednikom vlade udeležila sprejema, ki sta ga priredila veleposlanik Republike Slovenije v ZDA dr. Božo Cerar in častni konzul Thomas J. Brandi. Več kot 130 udeležencev slovenske skupnosti v San Francisu je bilo navdušenih nad prepričljivostjo in odločnostjo predsednika vlade dr. Cerarja, ko je predstavil ambiciozno razvojno vizijo Slovenije kot referenčne države v digitalni Evropi, hkrati pa poudaril pomen človeka, ki nikoli ne sme postati le sredstvo, ampak mora ostati v središču.


Vtisi udeležencev:


»Za velika slovenska podjetja je pomembno, da razmišljamo o trendih in uvajamo spremembe proaktivno, ker se družba z digitalno transformacijo spreminja in nočemo biti le sledilci. Naša velikost celo omogoča, da postanemo vzorčni sistemi. Želimo se pogovarjati z največjimi IKT družbami na svetu in razumeti kako razmišljajo o najnovejših tehnologijah, ki jih ustvarjajo in potem ta znanja prenesti v lokalno okolje. V Silicijevi dolini vidimo, da se bodo morale države, tako kot se podjetja že, še bolj približati posamezniku in njegovim potrebam in prilagoditi zakonski okvir. Pravila igre se spreminjajo, tudi, ko govorimo o mobilnosti in energiji, zato je pomembno, da se znamo pripraviti in strategijo prilagodimo novim trendom. Živimo v zanimivih časih, ko se dogaja revolucija poslovnih modelov, to prinaša tudi priložnosti. Vesel sem, da o tem razmišljamo predstavniki gospodarstva in vlada skupaj« je ob obisku izpostavil mag. Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola.


»Močan lokalen start-up ekosistem je ključen za razvoj inovativnosti države. Slovenija se prebuja. Več kot to. Je še kako budna in teče proti jasnemu cilju. Zelena referenčna država v digitalni Evropi pomeni samo eno: majhen trg bomo izkoristili za odlično testno in referenčno okolje. Okolje pa bomo, preko testnih rešitev in inovacij, spremenili v inovativno oz. visoko tehnološko. Jasno je, da za doseganje tega cilja ne bo dovolj posameznik, temveč povezljivost s celotnim obstoječim ekosistemom in delanje v dobro skupnega cilja in fokusa. Obisk oz. širitev obzorij ter dojemanje in učenje dobrih praks od najboljših je ključno in to se dogaja ravno sedaj v ZDA, skupaj s celotnim vrhom s področja politike, razvoja in podjetništva. Ko je energija prava, ko se zbere prava ekipa in ljudje, ki želijo narediti več, je vse mogoče in besede postanejo resničnost«, je svoje videnje pomena obiska ZDA predstavil Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor ABC Accelerator.