sl Slovenščina

Poslovne priložnosti za slovenska podjetja v Denverju, Colorado Springsu in Pueblu

Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija je že drugo leto zapored z Javno agencijo Spirit Slovenija in v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu, D.C. organizirala obisk predstavnikov prodornih slovenskih podjetij v Združenih državah Amerike, z intenzivnim programom, ki temelji na konkretnem gospodarskem povezovanju.

Biotehnologija, inženiring, energetika, obrambna in vesoljska industrija so sektorji, ki v zvezni državi Kolorado predstavljajo veliko razvojno priložnost tudi za slovenska podjetja. Poleg intenzivnega in načrtovanega poslovnega mreženja, pa je gospodarska delegacija obiskala tudi Univerzo v Koloradu, pri tem je bil njihov gostitelj slovenskih korenin dr. Ronald M. Sega, dekan za sistemski inženiring ter bivši astronavt. Pri obisku Univerze v Koloradu se jim je pridružil tudi Veleposlanik RS v ZDA, dr. Božo Cerar. Slovenske poslovneže pa je sprejel tudi Lucky Vidmar, častni konzul Republike Slovenije v Koloradu, ki je močno povezan z aktivno slovensko skupnostjo v Koloradu.

Poslovna pot v Colorado je trajala od 18. do 22. maja 2015. Podpornika delegacije sta Javna agencija SPIRIT Slovenija in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu, D.C.

Delegacija slovenskih podjetij, se je skupaj z več kot 500 udeleženci iz 14 držav, udeležila dogodka World Trade Day, v Denverju, 19. maja 2015, najbolj pomembnega mednarodnega poslovnega srečanja v Denverju in tako izkoristila izjemno priložnost za poslovne sestanke in povezovanje. Zvezna država Kolorado je lani dobila priznanje kot najhitreje rastoče poslovno okolje v ZDA (vir: Business Insider 2014) in priznanje kot eno izmed najbolj ugodnih poslovnih okolij za razvoj podjetništva in inovacij ( vir: U.S. Chamber of Commerce 2014). World Trade Day 2015, ki ga je organiziral World Trade Center Denver, zato predstavlja pomembno mednarodno poslovno srečanje in zanimivo platformo za povezovanje in mreženje.

»Slovenijo in zvezno državo Kolorado povezuje močno prijateljstvo, ki temelji tako na gospodarskem sodelovanju kot strokovnem sodelovanju Nacionalne garde in Slovenske vojske«, je na sprejemu povedal dr. Božo Cerar, Veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, D.C. in nadaljeval, »vesel sem, da je organizator World Trade Center Denver prepoznal potencial gospodarskega sodelovanja, saj je slovenski delegaciji med vsemi 14 državami, ki so bile tukaj prisotne, namenil res veliko pozornosti. Veleposlaništvo Republike Slovenije zelo spodbuja in podpira iniciative in aktivnosti gospodarskega sodelovanja med ZDA in Slovenijo, hkrati pa si ob tovrstnih delegacijah in poslovnem mreženju skupaj s podjetji prizadevamo, da vsaka delegacija za podjetja prinese konkretne rezultate, kvalitetne poslovne stike in uspešne poslovne zgodbe.«

Ob prihodu v Denver je slovensko delegacijo sprejel Lucky Vidmar, častni konzul Republike Slovenije v Koloradu. Na sprejemu častnega konzula so bili predstavniki slovenske skupnosti in prijatelji Slovenije, med njimi tudi major general H. Michael Edwards in dr. Ronald M. Sega, ki je v Fort Collinsu na Državni univerzi Kolorado tudi nagovoril slovensko poslovno delegacijo in s svojo ekipo predstavil najboljše prakse, način in delo na integriranih projektih, kjer se vključuje znanje univerze in potrebe industrije.

Državna univerza v Koloradu je ena izmed univerz, ki dobiva s strani države za svoj program najmanj sredstev, pa kljub temu skozi zelo strukturiran in sistematičen pristop in povezovanje z industrijo letno nameni kar 300 milijonov dolarjev za aplikativne raziskave, kar pomeni neposredno za projekte v katerih je vključena industrija. Univerza je manjša od ljubljanske univerze, saj ima 30.000 študentov letno in 55 oddelkov in je bila lani že tretjič nagrajena za svojo trajnostno filozofijo šole, delovanja in odnosa do okolja , ki ga uspešno prenaša v projekte sodelovanja z industrijo.

»Vloga izobraževalnih in akademskih institucij se spreminja, zato se mora univerza in njeni timi osredotočiti na projekte javno zasebnega partnerstva, ki omogočajo obema partnerjema rast – univerzi omogoča akademsko rast in razvoj, podjetjem omogoča uspešnost na trgu«, je povedal Mark Wdowik, podpredsednik univerze, odgovoren za razvoj in raziskave in dodal: »v okviru naše univerze deluje Svet za partnerstvo z industrijo (IPC – Industry Pratnership Council), ki je odgovoren za vse povezovanje in projekte z industrijo. V letu 2014 smo izvajali 63 projektov z industrijo, rezultat pa je bil: 122 ustvarjenih inovacij, 160 realiziranih patentnih prijav in 41 licenc, izvedli smo številna izobraževanja za industrijo in s pomočjo inkubatorja, ki deluje znotraj univerze, ustvarili kar 5 start – up podjetij. Tem smo priskrbeli tudi prvi vir financiranja.«

Dr. Božo Cerar je ob zaključku obiska na univerzi povedal: »znanost in znanstveno sodelovanje je za Slovenijo v ZDA res velika priložnost in ravno s tovrstnimi obiski in vpogledi v najbolj uspešne univerze na tem področju, se lahko tudi industrija nauči principov, praks, pogledov, ki jo opogumijo, da tovrstno sodelovanje proaktivno implementira tudi v domačem okolju.«

Poslovna delegacija se je spoznala tudi z lokalno gospodarsko zbornico in priložnostmi ter možnostmi za povezovanje, ki jih nudi poslovno okolje Kolorada, saj so projekti in lokalna podjetja izrazito usmerjena v trajnostno ekonomijo (social, environmental and business sustainability).

Colorado Springs Regional Business Alliance, lokalni partners poslovne delegacije je v Collin Springsu organiziral poslovno kosilo, sprejem in nato B2B sestanke za slovenska podjetja. Zvečer pa so LnB Connectors organizirali moderirano predstavitev vseh članov delegacije, ki ji je sledilo druženje. Zanimiv večer, predstavitve članov delegacije in srečanje z lokalnimi podjetniki je moderiral Mike Schmidt, Ensemble Ventures. Predstavnik vsakega podjetja v naši delegaciji se je najprej na kratko predstavil, nato pa je bil deležen vprašanj iz publike. Mike Schmidt je podjetnik, investitor, mentor in gonilo iniciative, ki se imenuje Pikes Makers Place. Ustvarjalna atmosfera in koncept iniciative »Makersplace« je navdušila podjetnike, saj je inkubator – prostor, kjer se lahko srečajo umetniki, inženirji, ljubitelji tehnike, inovatorji in drugi ustvarjalci. Večer in obisk delegacije se je tako zaključil s prijetnim druženjem s člani – ustvarjalci in podjetniki iniciative Makerspace.

Tako je delegacija v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija in Javne agencije Spirit Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu, D.C., zaključila svoj obisk v zvezni državi Kolorado. Tako kot lani, je tudi letošnji obisk ZDA pokazal, kako veliko možnosti in priložnosti nudi ta trg slovenskim podjetjem.

Vtisi udeležencev:

»Izjemno dragoceni so kontakti, intenzivni B2B sestanki ter družabna poslovna srečanja, ki so sledila formalnemu programu. Dobili smo resnično dober vpogled v zahtevno poslovno okolje ZDA«, je komentiral Aleš Avbreht iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji, ki se je udeležil te poslovne poti.



»Veseli nas, da so slovenski podjetniki obiskali Kolorado in se tako uspešno in kompetentno predstavili poslovni javnosti tukaj. V poslovnih krogih je bilo zaznati odprt in topel sprejem, kar pomeni, da je ta obisk pravzaprav šele dober začetek«, je ob koncu obiska povedal Lucky Vidmar, častni konzul Republike Slovenije v Koloradu, ugleden odvetnik in poslovnež.

»Trg ZDA je izjemno zahteven in gospodarstvo vsake zvezne države je vseeno specifično, zato bi težko govorili o enem trgu. Ob letošnjem obisku smo upoštevali lokalne kompetence, razvite ali prebojne gospodarske panoge Kolorada in skušali najti ustrezna slovenska podjetja, ki so temu okolju komplementarna, zato da se na dolgi rok lahko razvije lepa poslovna zgodba. Podobno kot smo lani po meri pripravili vse poslovne stike in B2B sestanke, smo vsi trije organizatorji tudi letos pred potjo v Denver pripravili srečanja in zbrifirali podjetnike tako v Koloradu kot Sloveniji«, je povedal Gorazd Renčelj, ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu, D.C.

Bruno Jelinčič, direktor marketinga v podjetju Metrel je ob koncu obiska povedal: »Ključna prednost tega obiska je bila zagotovo ta, da smo imeli ob sebi ves čas lokalnega »business developer-ja«. Njegov dragocen vpogled, dodatne informacije, osebni kontakti in B2B sestanki na licu mesta, so resnično še bolj dvignili našo poslovno motivacijo in posledično tudi uspeh poti.«

»Tudi letošnja delegacija je dokazala ameriškim poslovnim partnerjem, ki smo jih srečali, da smo Slovenci odprti, dinamični in ambiciozni podjetniki. Nedvomno tovrstne poslovne delegacije uresničujejo cilj Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija k gospodarski uveljavitvi in večji prisotnosti Slovenije in slovenskega znanja v ZDA«, je povedala Vida Pogačnik Dolenc, namestnica direktorice AmCham Slovenija in tudi vodja delegacije.