sl Slovenščina

AmCham teden korporativnega prostovoljstva v akciji: opravljenih je 3.180 ur prostovoljnega dela, na terenu je aktivno delalo 485 prostovoljcev


AmCham Slovenija je v tednu od 30.9. do 4.10.2013 prvič izvedla teden korporativnega prostovoljstva, odločeni smo, da ga naslednje leto ponovimo in ponosni smo, da živimo v družbi, kjer je toliko volje, želje in poguma, da ustvarjamo boljšo državo za vse.

Zdravo slovensko gospodarstvo želi poskrbeti za šibke skupine v naši družbi

»Ni nam vseeno v kakšni družbi živimo, zato verjamemo, da lahko vsak posameznik kakor tudi podjetje sledi vzgledu družbeno odgovornih podjetij, ki vidijo pot do tistih, ki potrebujejo našo in vašo pomoč, spodbudo in toplo besedo.«














AmCham Slovenija

Zato se iskreno zahvaljujemo vsem podjetjem in posameznikov, ki ste se udeležili akcije AmCham teden korporativnega prostovoljstva – Vračamo družbi. V tem tednu je 31 podjetij – 485 prostovoljcev delalo 3.180 prostovoljskih ur. Pomagali ste na 35 lokacijah.

Zahvaljujemo se vsem 31 slovenskim in mednarodnim podjetjem, ki so se odzvali naši pobudi in ta teden sodelujejo v projektu Vračamo družbi – AmCham teden korporativnega prostovoljstva: Atlantic Grupa, Borzen, organizator trga z električno energijo, d.o.o., Cisco Systems, Podružnica Ljubljana, Competo d.o.o., Danfoss Trata d.o.o., ELI LILLY farmacevtska družba; d.o.o., Emma d.o.o., Energetika.NET d.o.o., Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., GBD Gorenjska borznoposredniška družba d.d., IBM Slovenija d.o.o., Johnson & Johnson/ Janssen; d.o.o., Knauf Insulation d.o.o., KPMG Slovenija d.o.o., Microsoft d.o.o. Ljubljana, Optilab d.o.o., Petrol d.d., Philip Morris d.o.o. Ljubljana, Republis d.o.o., S&T Slovenija d.d., SAP d.o.o. Slovenija, Simobil d.d., Studio Moderna d.o.o., TSmedia d.o.o., U.S. Embassy Ljubljana, UniCredit Banka Slovenija d.d., Volenik d.o.o. / Franšiza McDonald’s, Zavarovalnica Triglav d.d., Zavod Ypsilon, Žurnal media d.o.o.

Posebno se zahvaljujemo našemu partnerju in glavnemu organizatorju projekta Vračamo družbi Slovenski filantropiji, saj prav oni zaznajo kje v naši družbi so največje potrebe po pomoči in so s svojo dejavnostjo most med šibkimi skupinami družbe in zdravim slovenskim gospodarstvom. Hvala tudi Ameriškemu veleposlaništvu v Sloveniji, ki so se dejavno vključili in organizirali dan diplomatskega prostovoljstva. Posebna hvala vsem medijskim pokroviteljem: Eclipse, Europlakat, Radio1, TSmedia, Žurnal, Art Kontakt in pokroviteljema Zavarovalnici Triglav in Sap Slovenija, ki finančno podprla in omogočila izvedbo akcije.

AmCham teden korporativnega prostovoljstva se je zaključil z odliko, vendar bomo še naprej vračali družbi – skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, ki je častni pokrovitelj akcije Vračamo družbi in se bo prav tako aktivno udeležil ene izmed prostovoljskih akcij v okviru projekta dne 19. oktobra 2013 v Domu upokojencev Rakičan pri Murski Soboti skupaj z Nj.Eksc. Josephom A. Mussomelijem, s celotno ekipo AmCham in s člani Sveta guvernerjev AmCham.
















Projekt Vračamo družbi je zrasel iz primera dobre prakse podjetja Microsoft na globalnem nivoju

Pobudniki akcije so člani Komisije za družbeno odgovornost, ki zelo aktivno deluje v okviru Ameriške gospodarske zbornice- AmCham Slovenija, njena idejna in organizacijska vodja pa Nina Irt, vodja PR in komuniciranja. Vrednota prostovoljstva je tisto kar je namen in cilj tedna korporativnega prostovoljstva z nazivom »VRAČAMO DRUŽBI«. Veliko podjetji že samodejno navdušuje svoje zaposlene, da se aktivno s prostovoljstvom vključujejo v širšo družbo, AmCham Slovenija pa želi kot skupnost mednarodnih podjetij povezati delovanje članov Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija v skupni akciji. Aktivno se bodo vključili v številnih lokalnih skupnostih, kjer so potrebe največje.

Ideja pa je bila izoblikovana na primeru dobre prakse podjetja Microsoft na globalnem nivoju, kjer namenijo korporativnemu prostovoljstvu veliko pozornost. Primer je na srečanju komisije predstavila Katra šemrov. In tako je nastal projekt Vračamo družbi, za katerega verjamemo, da se bo razvijal in rasel naprej vsako leto. Z vami. Hvala, ker vam ni vseeno.
















Cilj takšnega združevanja in povezovanja je srečen posameznik ter zdrava družba

Osnovni in hkrati dolgoročen cilj obsežne akcije je poleg aktivne udeležbe prostovoljcev v tem tednu korporativnega prostovoljstva, tudi, da podjetja, ki še niso »prebujena« in nimajo aktiviranega delovanja za družbeno odgovornost v svojem DNK ali dolgoročnih strategijah, prek te pobude sama začutijo odgovornost, poslanstvo in nalogo, da na način prostovoljstva vračajo v svoje lokalno okolje. Da vračajo družbi. Le s povezovanjem zdravega gospodarstva in civilne družbe – socialno občutljivih skupin – lahko upamo in pričakujemo ponovni razcvet družbe. Cilj takšnega združevanja in povezovanja je srečen posameznik ter zdrava družba in prav Ameriška gospodarska zbornica si ta cilj vedno bolj postavlja na prvo mesto, saj je njeno delovanje na vseh ravneh usmerjeno prav v to smer. Verjamejo, da takšen vseslovenski projekt lahko prebudi in vzpodbudi marsikatero podjetje k podobnemu mišljenju in delovanju. Na ta način bi bil cilj projekta Vračamo družbi dosežen.
















Vračamo družbi. Skupaj z vami.

»Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija ima v oktobru pred seboj dva pomembna izziva, konferenco US – Slovenia Business Bridge, ki je v skladu z našim osnovnim poslanstvom in je namenjena tujim investitorjem, ki bi investirali v Sloveniji in slovenskim podjetjem, ki želijo prodreti na ameriški trg, s tem želimo več delovnih mest in poslovnih priložnosti. Z enako mero odgovornosti in energije pa se lotevamo prvega tedna AmCham korporativnega prostovoljstva – projekta Vračamo družbi. V podjetjih delujemo ljudje, ki smo del družbe, zato želimo s srcem pokazati, da je pomembno, da se medsebojno podpiramo vsi v skupnosti. Na ta način želimo povezati mednarodno gospodarstvo v Sloveniji, prizadevanja Slovenske filantropije in šibkejše skupine naše družbe, saj je pomembno, da se zavedamo soodvisnosti in dejstva, da lahko le srečni posamezniki ustvarjajo srečno družbo«.














mag. Ajša Vodnik, Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija, izvršna direktorica


»Slovenska filantropija od leta 2008 spodbuja podjetja, da v okviru svojih aktivnosti, namenjenih povezovanju zaposlenih in promociji podjetja, vstopijo tudi v prostovoljsko delo v okviru nevladnih organizacij in javnih zavodov, ki v svoje delo tudi sicer vključujejo prostovoljce. Menimo namreč, da je povezovanje gospodarstva z nevladnimi/prostovoljskimi organizacijami nujno pomembno, tako za udejanjanje družbene odgovornosti podjetij, kot tudi za medsebojno spoznavanje. Gre namreč za zelo različne akterje, ki pa so za razvoj družbe zelo pomembni. Povezovanje z Ameriško gospodarsko zbornico za nas predstavlja korak naprej in dobro priložnost, da podjetjem preko prostovoljskih aktivnosti pokažemo delo nevladnih organizacij in potrebo po aktivnem vključevanju prostovoljcev. Nenazadnje je povezovanje v skupno dobro naša vizija.

Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske Filantropije

» Almost every Slovene is feeling the impact of the current economic situation. During such times the first impulse is always to look inward and to focus on one’s own problems, but that is a self-defeating approach. Instead, looking outward and focusing on those who are in even greater need is what we all should do. So, I am looking forward to a series of events planned throughout October to highlight corporate social responsibility. In my view, the Slovenian name for the project (“Vracamo druzbi!”) captures the spirit of what we’re trying to do much better than the English title. Together with our friends in the government, business world, and diplomatic community, we want to emphasize the importance of giving back to society – not for profit and not for applause, but simply because it is the right thing to do. Surely this is a value which all Slovenes can embrace. We can all make contributions big and small, whether we’re helping out Slovene living with disabilities or doing our part to keep this beautiful country clean and green. I hope you’ll join us as we work together to help those in greater need than ourselves.«

H.E. Joseph A. Mussomeli, Ambassador of the United States of America to SLovenia


Postanite tudi vi član AmCham komisije za družbeno odgovornost!

Tokrat v razširjeni sestavi s posebno gostjo gospo Danielle Hartmann iz Washingtona.

Postanite tudi vi član AmCham komisije za družbeno odgovornost. Tokrat v razširjeni sestavi s posebno gostjo gospo Danielle Hartmann iz Washingtona.

Danielle Hartmann bo spregovorila o najnovejših trendih na temo družbene odgovornosti in nam ponudila dragocene izkušnje iz svojih projektov. Gostja prihaja v sodelovanju z Ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji.

CV: Danielle Hartmann, Director, Corporate Partnerships

Danielle is the Director of Corporate Partnerships at the Center for Work & Family, managing corporate relations and programming for the National Workforce Roundtable and the Global Workforce Roundtable. Danielle works consultatively with leading multi-national organizations from a diverse set of industries, committed to making significant progress in the areas of work-life and workforce management. With her background in socio-cultural anthropology and international communications, Danielle bridges academic research with corporate practice to help practitioners implement work-life programs in a culturally-sensitive manner to meet the needs of diverse local environments.

Danielle is sought after as a speaker and advisor to global organizations on topics such as flexible work arrangements, diversity and inclusion, cross-cultural communications, wellbeing and other work-life initiatives. She has authored and edited a number of publications on the multigenerational workforce, international work-life, and integrating work-life and wellbeing. Prior to joining the Center for Work & Family, Danielle designed, developed, and led global training courses for US State Department officials and corporate business executives. She spent 10 years in academia, managing multi-year international research projects, forging international partnerships, and developing new externally-funded initiatives. Danielle attained her BA from Brown University in Anthropology and Economics and a master’s degree in International Communications from American University.


Microsoft je obnovil Hiško na Viču Slovenske Filantropije

»V Microsoftu trdno verjamemo, da je prostovoljstvo nepogrešljivo za razvoj bolj prijazne družbe. Ponosni smo, da smo v Sloveniji orali ledino z internim programom prostovoljstva, saj vsem zaposlenim že mnogo let nudimo tri dodatne plačane dela proste dni za prostovoljske dejavnosti. Zato smo se seveda z veseljem odločili, da se priključimo projektu Vračamo družbi ter tudi tako prispevamo k bolj solidarni in humani družbi.«

Robert Trnovec, generalni direktor slovenskega Microsofta

Si.mobilovci so za planince polepšali Naravske ledine

Sredi septembra se je malce več kot 30 Si.mobilovcev iz strateških služb podalo na team building, ki je bil letos zasnovan drugače kot prejšnja leta. Tokrat so se odločili, da bodo za seboj pustili lepo sled. Cilj skupaj preživetega dneva ni bil le zabava, ampak tudi pomoč nekomu, ki bo njihovega truda vesel.

»Čeprav ima petek trinajstega negativen prizvok, je bil petek, 13. 9. 2013, še kako pozitiven. Z 31 Si.mobilovci iz Ljubljane smo preživeli krasen sončen dan visoko pod Uršljo goro na naši planinski koči na Naravskih ledinah. Vodilo našega dela na koči je bil Povodni mož, ki je nekoč prebival na Uršlji gori, se potem preselil na Pohorje in se pred dvema letoma na prvem otroškem festivalu Povodnega moža, ki se v začetku junija na pobudo dveh mladih prostovoljcev odvija na Ravnah, zopet vrnil in se naselil v kočici na Naravskih ledinah. Kočici sta dve, dokaj ubogi sta bili, a Si.mobilovci so ju čudovito olepšali in uredili – ena je za Povodnega moža, druga pa za Uršulo; zdaj moramo najti samo še ustrezne postelje, pa ne bo kaj lepšega kot prenočiti na Ledinah v njih!« Tako praviVeronika Kotnik, predsednica tamkajšnjega planinskega društva, ki je cel dan spremljala prenovo dveh kočic in Si.mobilovcem pomagala z navodili.

Pogled Si.mobilovcev- s slovensko glasbo in dobro voljo na pot:

Naša ekipa se je na pot iz Ljubljane na Koroško podala zgodaj zjutraj z avtobusom, se vmes ustavila na Trojanah (krofi so seveda obvezna popotnica!) in še dopoldne prispela na cilj. Ves čas nas je spremljala domača glasba. Adi Smolar, Čuki in ostali so nam na vsake toliko priklicali v lepe trenutke iz preteklosti v spomin. A že kaj hitro smo se usmerili v prihodnost, točneje v dan, ki je pred nami.

Po prihodu na Naravske ledine smo se hitro preoblekli, zavihali rokave in lotili akcije. Cel dan smo se krepčali z odlično domačo hrano, ki so nam jo pripravljali v planinski koči. Razdelili smo se v nekaj skupin in družno začeli brusiti ter pleskati na vso moč. 😉

»Bil je super dan!«

»Združili smo prijetno s koristnim in končali dan s prijetnim občutkom, da smo nekomu pomagali. Lep dan + pozitivna energija Si.mobilovcev = recept za uspeh.« Jure Holešek, Pravna služba

»Bili smo res zelo pridni. »šmirglanje«, barvanje, lakiranje, pomivanje in ne nazadnje umetniško izražanje – vse to nam je šlo, mislim da, res odlično od rok. Eni so se odlično izkazali tudi v tem, da so uspešno večkrat pobarvali še sebe, a ne? Sicer pa – prijetna družna, družbeno koristno delo, smeh, borovničke, odlična hrana, dva luštna psa in na koncu srečna skrbnica planinske koče – kako drugače kot odlično bi se človek lahko počutil po takem dnevu?« Polona Potrč, Veleprodaja

»Priznati moram, da je bila naša akcija brušenja, pleskanja, risanja zelo dobro načrtovana in naš dan poln dogodivščin se je sprevrgel v pravo slikarsko sceno. Timske ekipe so bile dobro sestavljene in vsak je prevzel svojo vlogo. Uspelo nam je s skupnimi močmi. Soočili smo se z nalogami in rezultat je bil pozno popoldne viden. Letošnji team building si bom zapomnila predvsem po tem, da dobro organizirana ekipa veliko pripomore k boljšemu in ustvarjalnemu vzdušju med sodelavci.« Sanja Petrovič, Služba za razvoj in strateško upravljanje človeških virov

»Že samo organiziranje je bil pravi izziv. Soočili smo se tudi z danimi nalogami in jih tudi dobro opravili. Mislim, da smo bili na koncu dneva vsi zadovoljni. V spominu mi bo ostalo prav vse, dobro opravljene naloge, odlična družba in na koncu tudi postrežba. Super dan je bil.« Tjaša Kovač, Služba za razvoj in strateško upravljanje človeških virov

»Glavni namen letošnjega team buildinga je bil združiti prijetno s koristnim in to nam je uspelo. Pomagali smo planinskemu društvu pri urejanju dveh koč, ki sta zdaj prav oživeli s pestrimi barvami in sliko Povodnega moža. V dodatno veselje nam je bilo pomagati izredno prijaznim skrbnikci planinskega doma s Koroške ter njenim kolegom, ki so nam že začetek dneva polepšali s pozdravom Povodnega moža … in do konca dneva se njihova dobra volja ni zmanjšala niti za odtenek!« Tamara Barič, Služba za korporativno komuniciranja


Prostovoljci družbe Borzen d.o.o. delovali v vrtcu Ciciban- Enota Mehurčki


















Zaposleni v družbi Borzen so v okviru Tedna korporativnega prostovoljstva opravili delo pleskanja zunanjih površin in barvanja igral na igrišču vrtca Ciciban- enota Mehurčki.

Ravnateljica vrtca ga. Marija Kermavnar je bila navdušena: