sl Slovenščina

Člani kluba se zavedamo, da uspeh prinaša odgovornost. Priložnost za učenje je v tem, da svoje znanje deliš naprej in ga uporabljaš za skupno dobro.


Iniciativa Vračamo družbi je letos usmerjena v eno organizacijo, saj na ta način prispevamo celostno in dosežemo tisto več – imamo učinek. Člani kluba bomo letos naše znanje usmerili v Center Iris – Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne. Ideje in izkušnje bomo posodili njihovim varovancem, da jih opolnomočimo kot enakovredne posameznike v družbi z enakimi možnostmi, še posebej na področju iskanja zaposlitve. Slepi in slabovidni so večkrat prikrajšani za delovne izkušnje, prepoznavanje interesov, poklicnih možnosti in zmožnosti. Center IRIS je edina vzgojno-izobraževalna ustanova v Sloveniji, ki izvaja prilagojene programe vzgoje in izobraževanja za slepe in slabovidne otroke in mladostnike, vendar brez pomoči ne zmore zagotavljati pravih delovnih izkušenj. Zato je povezovanje s podjetji nujno, izkušnja pa je dragocena tudi za delodajalce.


V Centru deluje vrtec, osnovna in srednja šola ter dijaški dom. V programe je vključeno:


  • 44 otrok in mladostnikov z okvaro vida,
  • 185 otrok in mladostnikov z okvaro vida v rednih šolah in vrtcih po Sloveniji,
  • zgodnja obravnava za dojenčke in mlajše otroke do 6.leta starosti z okvaro vida.


80% informacij iz okolja pridobimo s pomočjo vida, kar slepim in slabovidnim otrokom predstavlja veliko oviro. Zato se otroci učijo, igrajo in spoznavajo svet, njegove lastnosti, pojave in dogodke drugače. Težko je opisati valove, jadrnico, ki pluje, gnečo na vlaku, strmino na smučišču, različno hrano, razstavne zbirke v muzejih, poslovno zgradbo, delovno okolje in podobno. Mi to vidimo, si lahko predstavljamo, slepi pa morajo to spoznati aktivno z neposredno izkušnjo preko tipa, zvoka in okusa.


Kako lahko aktivno sodelujemo:


1. Sodelovanje pri izvedbi kariernega sejma za slepe in slabovidne

Karierni sejem je namenjen pridobivanju izkušenj slepih in slabovidnih kot iskalcev zaposlitev (intervju, predstavitve,…) ter delodajalcev, ki bi na ta način lahko bolje spoznali slepe in slabovidne in njihove sposobnosti.


2. Omogočiti delovno izkušnjo za en dan

Slep ali slaboviden dijak/študent bi preživel en dan na delovnem mestu ob pomoči mentorja.


3. Pomoč pri pripravi poslovnega načrta za delovanje večnamenskega prostora, ki bi omogočal možnost delovne izkušnje in razvijanje poslovnih idej

Večnamenski prostor bi omogočal implementacijo različnih programov za mladostnike in študente z okvaro vida in dodatnimi motnjami. Načrtuje se odprtje trgovinice z izdelki slepih in slabovidnih, ponudbo ''turističnih'' produktov (izkustveni turizem – večerja v temi, vrt čutil, hostel…) ter prostor, kjer bi mladi razvijali svoj karierni načrt. V trgovinici bi delovne izkušnje pridobivali slepi in slabovidni, ki se šolajo na njihovi šoli.


Vsi, ki bi radi prispevali pri katerem koli izmed predlaganih predlogov nam pišite na: ziva.vadnov@amcham.si ali pokličite na 051/363 363 za več informacij.


 


Slepi in slabovidni si želijo delati in biti aktivni člani družbe. Sami pogosto ne zmorejo, saj jim okvara vida tega ne omogoča, kar pa ne pomeni, da so nesposobni. Pomislimo, kako bi se počutili, če bi čez noč izgubili vid. Smo manj sposobni kot dan pred tem ali le potrebujemo okolje, ki nas razume in podpira? Želimo si, da bi tako okolje ustvarjali z medsebojnim sodelovanjem.


Katjuša Koprivnikar, ravnateljica Centra IRIS