sl Slovenščina

Na 6. srečanju 9. generacije AmCham Young Professionals smo gostili dvojico voditeljev, ki prihajata iz tujine in sta izziv našla v Sloveniji. Soočili smo dva različna tipa vodenja, dve različni osebnosti,  z nami sta se pogovarjala Zooullis Mina, glavni direktor Pivovarne Laško Union, in Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Okolje oblikuje posameznika

Adrian Ježina nam je zaupal, da je bila za njegovo poslovno kariero ključna tudi 20-letna profesionalna kariera v vaterpolu. Vztrajnost, dolgoročni cilji, zavedanje, da uspeh ne bo na vrsti čez pet minut in dejstvo, da je teže izgubljati kot zmagovati. Zooullis Mina je delil svojo izkušnjo odraščanja v Južni Afriki v obdobju apartheida, kjer se je bilo po njegovih besedah potrebno prilagoditi razmeram, v Afriki je bila izbira le ena: delo ali beda na cesti. Evropo iz te perspektive vidi kot vabljivo, egalitarno, polno priložnosti, regulirano, a včasih ujeto v cono udobja. Pa šport? Nogomet ga je naučil interakcije z ljudmi in sodelovanja.

Oba sta se strinjala, da je potrebno ceniti, da poslovno okolje v Sloveniji postaja bolj konkurenčno, še vedno pa gre za trg v razvoju, kjer trenutno stanje ni vzdržno in vzdrževanje statusa ‘quo’ ni rešitev.

Postavljanje vrednot in motiviranje ekip je ključno za uspeh podjetja. Lider je prvi ambasador vrednot. Gospod Mina je poudaril, da je ključno avtentično voditeljstvo, lider mora biti po njegovem mnenju avtentičen in mora znati prepoznavati različnost posameznikov in kultur. Ježina je izpostavil, da imamo že znotraj podjetja razvite mikrokulture, mikroklima je drugačna v HR oddelku kot v razvoju. Oba sogovornika sta se strinjala tudi, da je ravnovesje v vodenju pomembno: »ne bom ti govoril kaj moraš narediti, povej mi sam«. Svoboda prinaša odgovornost in danes imajo vsi zaposleni dovolj informacij za sprejemanje odgovornih odločitev.

Navdih

Zooullis Mina: naučite se biti dobri poslušalci, ostanite mirni, bodite naravno radovedni in optimistični voditelji. Navdih je gledati druge, kako rastejo in kaj kot podjetja in posamezniki lahko naredimo za naslednje generacije.

Adrian Ježina: naučite se biti podjetni, verjemite v to, kar počnete, naučite se izgubljati in se hitro učiti iz napak in kritik.

AmCham Heroes

 

 

Partner zdravih prigrizkov: