sl Slovenščina

S predstavitvijo rešitev na tri izzive, ki smo jih izbrali jeseni, se je na zaključni prireditvi zaključil 5. krog Partnerstva za spremembe. Izzivi ‘Učitelj sem/Učiteljica sem! Primeri dobrih praks učiteljev v osnovnih šolah’, ‘Izpisovanje zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja – preprosta naloga, ki jo zmore vsak’, in ‘Povečanje dosega (uporabe) e-storitev javne uprave’ so dokazali, da sodelovanje resnično prinese konkretne rezultate. Hkrati pa smo si obljubili, da se bo Partnerstvo za spremembe nadaljevalo v 6. krog.

Partnerstvo za spremembe, nacionalna platforma inovativnega sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju, ki skupaj premikajo meje, rušijo stereotipe in ustvarjajo pozitivne zgodbe, in ki ga vodita AmCham Slovenija in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, je v 5. krogu še okrepilo svoje delovanje. Povezani za akcijo smo iskali izzive, katerih rešitev bi povečala kakovost življenja in izboljšala poslovno okolje, znova izmenjali več deset zaposlenih in dokazovali, da je sodelovanje ključ do uspeha.

Mojca Ramšak Pešec, državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo, je v svojem uvodnem govoru povedala: “Stereotipi so lahko izziv, kako jih preseči, kako dokazati, da se da, in program Partnerstvo za spremembe je dober primer tega! Bodimo drzni, pogumni, inovativni, bodimo nekaj novega, dokažimo, da zmoremo, a bodimo tudi odgovorni! To naj bo vodilo vseh aktivnosti, ki jih peljemo v zasebnem in javnem sektorju. 5. krog Partnerstva za spremembe se zaključuje z željo, da se zopet srečamo ob zaključku 6. kroga, saj smo lahko ponosni na ta program v evropskem prostoru, marsikatera država si ga lahko vzame kot primer dobre prakse“.

Zahvalila se je tudi vsem sodelujočim, še posebej vsem podjetjem, ki so v svoje okolje sprejela zaposlene iz javnega sektorja, in z njimi delila svoje izkušnje. “Zahvala gre tudi glavnemu partnerju, ki je v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo začel ta program, AmCham Slovenija, saj se skupaj s partnerji na ravni državne uprave, kolegi iz MJU, neutrudno trudijo, da se program vedno znova izboljšuje. Hvala vsem motivatorjem in akterjem, ki sodelujejo v izzivih in izmenjavah, ter hvala Slovenski tiskovni agenciji, medijskem partnerju, ki podpira Partnerstvo za spremembe in ga predstavlja javnosti tudi izven tega prostora,” je povedala.

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, pa je povedala: “Partnerstvo za spremembe je dokaz, da drznost, odgovornost in kreativnost vedno prinesejo pozitivne rezultate. Ko pa je to kronano še s sodelovanjem, takrat lahko vsi občutimo, da prinaša spremembe. Ob tej priložnosti izjemna hvala našim partnerjem, Ministrstvu za javno upravo, še posebej državni sekretarki Mojci Ramšak Pešec, ki ni le s številkami in argumenti začutila, ampak resnično občutila, zakaj je pomembno, da se povezujemo. Hvala tudi vsem, ki so stopili iz cone udobja, zato da so lahko preizkusili nekaj novega, in ob tem rasli sami, s tem pa raste tudi družba. Največja zahvala pa gre motorjema tega projekta, Brini Tomovič Kandare in Jeleni Tabakovič, pa pravzaprav ni pomembno, da ena prihaja iz gospodarstva in druga iz javne uprave. Sodelujemo in to je pomembno.”

 

Vsi izzivi s konkretnimi rešitvami

Na zaključni prireditvi, ki jo je povezoval Miha Brajnik, so se predstavili vsi trije izzivi, povedali, kaj so v zadnjih osmih mesecih počeli in dosegli. Izziv ‘Učitelj sem/Učiteljica sem! Primeri dobrih praks učiteljev v osnovnih šolah’, ki ga je prijavila AmCham Komisija za prihodnost dela in izobraževanja, je predstavila pobudnica projekta Deana Jezeršek, LanguageSitter, in povedala, da projekt išče učitelje, ki svoj poklic dojemajo kot poslanstvo in ki naredijo tisto nekaj več za svoje učence. Projekt, v katerega je vključenih že več kot 80 učiteljev, učiteljskemu poklicu vrača ugled in učitelje postavlja na piedestal. Obljubila je, da se bo projekt še nadaljeval in širil. Izziv ‘Izpisovanje zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja – preprosta naloga, ki jo zmore vsak’, ki ga je prijavila Upravna enota Šmarje pri Jelšah, sta predstavili načelnica UE Šmarje pri Jelšah Jasna Junkar in vodja glavne pisarne Andreja Krumpak Drofenik. Povedali sta, da sta v sodelovanju z javno upravo in gospodarstvom dosegli, da se bo spremenila zakonodaja na področju gradbenih dovoljenj, ter da je izpis zahteve za gradbeno dovoljenje zdaj, ko to počnejo projektanti, resnično preprosta naloga. Izziv ‘Povečanje dosega (uporabe) e-storitev javne uprave’, ki ga je prijavila Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), pa je predstavila Mojca Kunšek, direktorica AJPES-a, in predstavila načine, kako je AJPES osveščal javnost o svojih storitvah, se povezoval z različnimi deležniki in tako dejansko povečal uporabo e-storitev. Tudi oni so se zavezali, da bodo z delom še nadaljevali.

V komisiji, ki je komentirala izzive, so bili Mojca Ramšak Pesek, državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Republike Slovenije, Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, Primož Zupan, direktor MBills, Edita Krajnović, direktorica Mediade, ter Nana Šumrada Slavnič, vodja pravne službe v Outfit7.

 

Tudi letos so potekale izmenjave

V letošnjem 5. krogu se je ekipa sodelujočih tako na strani javnega kot zasebnega sektorja še razširila. Partnerstvo za spremembe je program, ki se vsako leto nekoliko nadgrajuje in preoblikuje, so pa prav izmenjave med zaposlenimi stalnica, na kateri program temelji od samega začetka. Skozi izmenjave namreč vsako leto znova spoznavamo, da se lahko eni od drugih veliko naučimo, izmenjamo mnoge dragocene izkušnje in se na ta način bolje razumemo, gradimo zaupanje, izboljšamo odnose.

V programu je v 5. krogu sodelovalo že 15 organov javne uprave (8 ministrstev, 4 vladne službe, 2 organa v sestavi, 1 javna agencija in 3 upravne enote) s 37 zaposlenimi ter 32 podjetij z 21 zaposlenimi. Skupaj se je tako izmenjalo kar 58 zaposlenih, kar je največ doslej. Številka pa bo na koncu še večja, saj nekaj izmenjav še urejamo in se bodo zgodile do konca septembra. Z izmenjavami se krepi sodelovanje, zaupanje, izmenjajo se številne dobre izkušnje in ideje, s tem pa vsakič znova dokazujemo, da želimo in zmoremo preseči stereotipe in dosegati spremembe na bolje.

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani.

Slike z dogodka so objavljene TUKAJ.