sl Slovenščina

Ljubljana, 27. marec: Otvoritev pospeševalnika ABC v BTC City-u s AmCham Slovenija kot soustanoviteljem

Izbrane so ekipe startupov, ki se jim je uspelo uvrstiti v prvi program pospeševalnika ABC – Smart Cities. Velik interes mladih podjetnikov potrjuje, da je v naši regiji inovativnega potenciala veliko, podpornega okolja, ki bi pomagalo podjetjem doseči preboj na globalne trge, pa še premalo. Prijave so prispele iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Bolgarije, Izraela, Ukrajine, Južne Koreje, ZDA in Brazilije. Izbrane ekipe so se predstavile na otvoritvenem dogodku, ki se je začel v Kristalni palači in nadaljeval v živahno opremljenih prostorih ABC v Dvorani IV ljubljanskega BTC City-a.




Več kot 200 gostov se je odzvalo vabilu na otvoritev pospeševalnika ABC, ki s ponedeljkom, 30. marcem, za osem mednarodnih ekip postaja generator razvoja njihovih podjetniških zgodb. Tri mesece bo potekal intenziven program, v katerega so vključene delavnice, predavanja, mentorstva, povezovanja, testiranja … Skupaj je načrtovanih več kot 150 različnih interaktivnih dogodkov. Temu sledi predstavitev mednarodnim investitorjem s ciljem, da v startupe vložijo toliko sredstev, da se bodo lahko uveljavila v konkurenčnem mednarodnem okolju. Po zaključku trimesečnega programa bodo startupi v pospeševalniku ABC lahko še nadaljnje tri mesece izpopolnjevali svoje poslovne modele. Jeseni pa bo v istih prostorih štartal drugi program z naslovom “Health”.



Slavnostni govorci enotni – Slovenija lahko postane referenčna evropska država na področju inovativnosti

V nagovorih, ki so jih imeli Jože Mermal, predsednik uprave BTC, Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, dr. Anna Prinz, veleposlanica Zvezne republike Nemčije, dr. Maja Makovec Brenčič, prorektorica Univerze v Ljubljani, Peter Righi, globalni direktor CEED in Barbara Bregar Mrzlikar, direktorica CEED Slovenija, je bil prepoznan skupen imenovalec – zaupanje v uspeh. Vsak od govorcev je v pospeševalniku ABC našel konkurenčno prednost, zaradi katere se različni deležniki aktivno vključujejo in povezujejo ter tako skupaj krepijo moč tega generatorja razvoja podjetništva. Cilj pospeševalnika ABC je ustvariti naprednejše poslovno okolje v Sloveniji ter razviti celoten ekosistem, ki bo zanimiv za mednarodne investitorje. Zgodba se začenja v BTC City-u, edinstvenem inovativnem mestu, ki ima edini na svetu tako bogato infrastrukturo, nadaljevala se bo v regiji, vizija pa je zgraditi aktivno mrežo povezav s celim svetom. Vlogo pospeševalnika ABC kot pomembne inovacijske platforme je z navdušenjem pozdravila tudi evropska komisarka, mag. Violeta Bulc, ki se je udeležila otvoritvenega dogodka.

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana: Vesel in ponosen sem na rezultat razvoja BTC-ja. Nekoč so tukaj stale sive hale, sedaj pa razmišljajo o tem, kako ustvariti dodano vrednost, tudi na področju izobraževanja. Z novim podjetniškim pospeševalnikom ABC Ljubljana dobiva poleg Tehnološkega parka dodaten prostor za razvoj podjetniškega okolja in inovativnosti.

Jože Mermal, predsednik Uprave BTC: Ljubljana postaja živahno in pestro mesto, kjer ustvarjamo razvito mednarodno poslovno okolje. V ABC pospeševalniku bodo delovali mladi iz različnih kontinentov, polni znanja in želje po uspehu. Verjamem v njihov uspeh, zato bom tudi držal pesti za njih v naslednjih mesecih in letih.



Tržna manifestacija je glavni cilj za vsak startup

Dejan Roljić, direktor pospeševalnika ABC in Julij Božič, generalni direktor IBM Slovenija, ki je pospeševalnik ABC podprl tako z mednarodno mentorsko mrežo in dostopom do kar 42 inovacijskih centrov po svetu, kot tudi s tehnološko infrastrukturo, sta v sproščenem duhu napovedala predstavitev osmih energije in idej polnih skupin mladih podjetnikov, ki vstopajo v prvi program ABC – Smart Cities. Ob motivacijski podpori moderatorja, stand-up komika Tina Vodopivca, ki je dogodku vlil sproščenost, so se gostje iz Kristalne palače napotili v prostore pospeševalnika ABC v Dvorani IV BTC CIty-a, kjer se v ponedeljek začenja »delo brez meja«. 900m2 prostorov je pospeševalniku namenila družba BTC.

Dejan Roljič, direktor in ustanovitelj ABC pospeševalnika: ABC pospeševalnik je začetek mednarodne zgodbe. Startupom in malim podjetjem omogočamo, da se direktno povezujejo z velikimi uspešnimi podjetji in preko njih kreirajo globalne zgodbe. Vsi naši soustanovitelji, partnerji in podporniki razumejo razsežnosti tega projekta . Slovenija tako postaja inovativna in obenem testna država v regiji, ki izpolnjuje vse pogoje za prodor startupa na svetovne trge.



Vsakdo, ki gre skozi program ABC, je zmagovalec

Kaj pomeni biti del skupnosti ABC? Startupi, ki se jim je uspelo uvrstiti v program Smart Cities, so dobili zagonsko popotnico: 15 tisoč evrov v gotovini, celotno infrastrukturo v vrednosti več kot 350 tisoč evrov, intenziven vsakodneven program, edinstveno testno okolje BTC City, v katerem lahko preverjajo svoje rešitve oz. produkte in dostop do mednarodnih investitorjev. V zameno so pospeševalniku odstopili osem odstotni delež svojih podjetij. Izbrana podjetja so: Smart Futuristic innovations, Travel Starter, Symvaro, Styliff, Moveo, Facility, Shoppii, Venxly in kot pridružena ekipa še GoOpti.

Ekipe sestavljajo člani iz Slovenije, Avstrije, Poljske, ZDA in Brazilije, skupaj 45 inovativnih podjetnikov. Od vsakega posameznika se pričakuje zavzeto delo in predanost, izpopolnjevanje produkta v sodelovanju z mentorji in na podlagi odzivov s trga ter brušenje trženjskih veščin. Odločitev za sodelovanje je močna zaveza in vsakdo, ki jo izpolni, je po besedah Dejana Roljića, zmagovalec. Ekipa ABC, dvanajst predanih posameznikov, specialistov za različna področja, bo skrbela, da se bodo startupi v pospeševalniku dobro počutili in da bo delo potekalo v skladu s programom, zastavljenimi cilji, profesionalno in obenem zabavno.



Soustanovitelji pospeševalnika: ABCTIM, BTC, XLAB, AmCham, CEED

Tehnološki partner: IBM

Podporniki: Microsoft, Cisco

Ekipa ABC: Dejan Roljić, Aleš Pustovrh, Bernard Grum, Ladeja Godina Košir, Urška Jež, Grega Potokar, Robi Pritržnik, Žiga Vavpotič, Jakob Gajšek, Leonhard Prinz, Matej Muck, Saša Lipej.