sl Slovenščina

Pravo inoviranje se začne z vznemirljivo novo idejo in nadaljuje z učinkovito izvedbo. In ko uspejo, imajo zares inovativne ideje moč, da preobrazijo vaše podjetje ali celo spremenijo svet!

Zato poglejmo, kaj so nekateri najpogostejši izzivi, s katerimi se podjetja srečujejo pri izvajanju procesov inovativnosti.

Izziv #1: Pomanjkanje virov



Brez ljudi, finančnih sredstev ali tehnologije bo inoviranje v podjetju praktično nemogoče. Pomanjkanje virov vodi v negativno spiralo konzervatizma. Zaposleni se bodo oklepali dragih, neučinkovitih poslovnih modelov, kar bo povzročilo dodatno pomanjkanje virov. Zato ne pozabite na to, da vašim inovacijskim timom omogočite ustrezne pogoje dela.

Izziv #2: Preveč vsega vas naredi neučinkovite

Preveč razpoložljivih virov lahko vodi v neučinkovito izrabo. Omejevanje virov na nekaterih projektih zato vzpodbuja inovacije, ki dejansko delujejo, ker zmanjšuje tveganja. Če poizkus ni uspešen, lahko minimizirate nepovratne porabljene vire – finančne ali človeške.

Izziv #3: Ne dovolite, da institucionalno znanje ubija dobre ideje

Predstavljate si, da pridete na sestanek z razburljivo novo idejo in potem, ko jo predstavite, nekdo reče “O ja, to smo že poizkusili dve leti nazaj in ni delovalo.” Ne dopustite, da vas negativne izkušnje iz preteklosti takoj ustavijo. Vedno preverite (a) zakaj v preteklosti ideja ni delovala in (b) ali so zdaj še vedno enaki pogoji za izvedbo.

Izziv #4: Kratkoročna vizija je pomembna

Ko imate določeno dolgoročno strategijo, zgradite nekaj alternativnih izvedbenih poti in napredujte po vseh poteh, dokler se ena ne izkaže za najučinkovitejšo. Ko gradite izvedbene poti, poizkusite ustvariti pravo razmerje med stroški, delom in realnostjo: Imejte nekaj idej, ki so zelo dolgoročne ali nenavadne, nekaj takih, ki izgledajo popolnoma izvedljive in nekaj idej nekje vmes.

Izziv #5: Trdo delo, vendar tudi počitek

Verjetno ni potrebno razlagati, kako je pomembno, da si oddahnete od dela. Počitek sprosti prostor za kreativnost, naredi vas bolj učinkovite, posledično lahko hitreje napredujete. Vse to pa vam pomaga pri inoviranju.

Nekaj idej na to temo lahko najdete tule.

Izziv #6: Najboljše ideje podprite z najboljšimi orodji

Na koncu, vendar ne najmanj pomembno: Za pospeševanje inovacijskega cikla v vašem podjetju potrebujete ustrezna orodja. Danes ne velja več, da veliki pojedo male, ampak hitri pojedo počasne. Zato je za podjetja nujno, da presežejo svoje lastne organizacijske in geografske omejitve, ki jih upočasnujejo.

Naše poslanstvo v Agilconu je ravno to: Z IT-rešitvami, ki temeljijo na tehnologiji Salesforce, pomagamo našim strankam pri preobrazbi v agilne organizacije, ki so inovativne pri povezovanju s svojimi strankami, partnerji in zaposlenimi. Več o tem, kako lahko pomagamo tudi vam, lahko izveste na www.agilcon.si ali pa nas obiščete 19. maja 2016 na konferenci Salesforce Pomlad ’16 v Ljubljani.



Marko Perme, CEO, Agilcon