sl Slovenščina

Brez pravil in omejitev so ekipe 8. generacije AmCham Young Professionals postavile drzne modele talentov v gospodarstvu in okolja, ki talente spodbuja.


 



Na dvodnevni delavnici smo z udeleženci 8. generacije AmCham Young Professionals izzive združili z igro in z LEGO kockami sestavljali rešitve po metodi LEGO® SERIOUS PLAY®. Z iskanjem skupnih imenovalcev znotraj ekipe smo bili odprti za ideje in povezani, z oblikovanjem modelov talentov v gospodarstvu in idealnega okolja za spodbujanje talentov pa so udeleženci delovnega vikenda tako sodelovali v prvi fazi reševanja izziva Snežne kepe 2.0 – »Talenti v gospodarstvu – kdo so, kako jih razvijati, privabiti in obdržati v slovenskem poslovnem okolju?«.


Kot glavna lastnost talenta je bila prepoznana strast. Ste radovedni? Več o modelih, do katerih so prišli mladi talenti, vam bomo razkrili v naslednjih tednih.

“Odlične vaje za spoznavanje svojih kolegov, hitro orientacijo misli, kreativnost, javno nastopanje in jasno izražanje misli ter navsezadnje nove informacije in ideje o interpretaciji talentov v gospodarstvu.”

Jan Primec
Odvetniška pisarna Karanović & Nikolić, Podružnica v Sloveniji

 


 


 


Sociodrama AmCham Young Professionals™ ni bil dramski krožek, kot jih poznamo. Sneli smo maske, ustvarjali zaupanje in se spomnili, da se moramo včasih ustaviti, preden gremo lahko naprej. Sociodrama je improvizacija in igra vlog po principu 'tukaj in zdaj', ki izvira iz psihodrame, psihoterapevtske metode, ki se uporablja za razvijanje osebnostnih in profesionalnih potencialov, domišljije, fleksibilnosti in izražanja.


Z nami sta bila Anže Bečaj, certificiran LEGO® SERIOUS PLAY® moderator, podjetnik in član AmCham Young Leaders Club in Ana Rokvić Pinterič, producentka v Lutkovnem gledališču Ljubljana in vodja delavnic psihodrame.


»Do LEGO SERIOUS PLAY sem bil predhodno precej skeptičen, po izvedbi pa navdušen – odlična vaja za spoznavanje svojih kolegov, hitro orientacijo misli, kreativnost, javno nastopanje in jasno izražanje misli ter navsezadnje nove informacije in ideje o interpretaciji talentov v gospodarstvu.


Delavnica Sociodrame me je s svojo neobičajnostjo in nevsakdanjostjo presenetila in prav tako navdušila. Vsi udeleženci smo bili (po mojem občutku) na začetku precej skeptični in zadržani, a skozi delavnico smo se vsi sprostili in pričeli naravnost uživati. Povezovalni in spoznavni element (kreiranje zaupanja do “neznancev”) je bil zelo močan. Izražanje svojih hrepenenj in govorjenje o pozitivnih lastnostih svojih sogovornikov je bilo prav tako super pozitivna izkušnja. Delavnica nas spomni, kako pogosto v družbenih odnosih nosimo maske; kako nelagodno je včasih pogledati človeka/resnici v oči in kakšne prednosti prinaša neposrednost, direktnost, jasno izražanje in zaupanje v sočloveka.«


Jan Primec, Odvetniška pisarna Karanović & Nikolić, Podružnica v Sloveniji


 »Lego kocke, za katere smo bili vajeni, da služijo kot sprostitev, pospešijo miselne procese in asociacije. Sociodrama pa ponuja nov vidik premagovanja nekih osebnih barier. Zanimivo z vidika motivacije in ekipnega povezovanja.«


Timotej Vitez, SVRK