sl Slovenščina

Na srečanju 10. generacije AmCham Young Professionals smo gostili dve uspešni poslovni vodji, ki delujeta na mednarodnem poslovnem parketu, in sicer Melanie Seier Larsen, izvršno direktorico in partnerko v podjetju BCG, in Tomislava Čoraka, izvršnega direktorja in partnerja v istem podjetju. Družijo ju strast do dela, vztrajnost in partnerstvo.

Kaj je na mizah svetovnih voditeljev, kako uvajati spremembe, kako sta vsak zase avtentični vodji in kako loviti ravnovesje med poslom in zasebnim življenjem?

Nove oblike dela, raznolikost (diversity), sodelovanje, konkurenčnost, trajnost in odprtost so ključne teme in spremembe, brez katerih podjetja v naslednjih petih letih po mnenju naših sogovornikov ne bodo preživela. »Nove oblika dela se v podjetjih vpeljujejo celostno – od vodenja sestankov do kulture odprtosti, ki ne sledi hierarhiji do vodenja podjetja,« je dejala Melanie, prva Slovenka, ki se je v BCG povzpela na tako visok položaj. Vzvod za uvajanje sprememb so običajno kadri in talenti, ki jih dolgočasne panoge težko privlačijo s starim načinom dela. Raznolikost presega spol, vključuje etnično raznolikost in veliko dimenzij, kjer pa imajo podjetja in družbe še veliko dela.

Z »Up or Out« se je začela naša razprava o urnikih v poslu in delu v globalni družbi BCG. Melanie je prepričana, da za izgorelost ni kriv naporen urnik, ampak to, da ljudje pogosto niso z dušo in telesom pri svojem poslu ter verjetno ne opravljajo poklica, ki jim je pisan na kožo. Za posel in svoje delo je vedno živela strastno. Tomislav je poudaril, da je v napornem grajenju kariere pomembno to, da ljudje vedo, zakaj in kdaj bodo delali več, ter to, da dobijo kaj v zameno. Oba sta poudarila, da je ključnega pomena način, kako delaš z ekipami pri projektih. Pri BCG so vsi na enem mestu, tako vodilni kot pripravniki, ko pride do sledenja ciljem in dela z ljudmi. To največ šteje.

Sogovornika smo vprašali, katere kompetence ali lastnosti avtentičnega vodenja bi si izposodila drug od drugega? Tomislav pri Melanie ceni njeno odločnost in neposrednost, Melanie pa bi si od Tomislava izposodila nekaj potrpežljivosti in mirnosti v poslovnih okoliščinah ter v odnosu do drugih. Svojega voditeljskega potenciala in dejstva, da jima ljudje zaupajo, sta se prvič zares zavedela, ko sta z ekipo nekdanjih sodelavcev vstopila v BCG in začela krepiti njegovo vlogo v Sloveniji in regiji srednje in vzhodne Evrope.

Ravnovesje med poslom in življenjem lovita na potovanjih in ob koncih tedna z izključenimi računalniki.

Vir fotografije: Canva