sl Slovenščina

Vračamo družbi – Teden korporativnega prostovoljstva, 28. september 2015, Ljubljana




Ljubljana, 28. september 2015. Vračamo družbi – Teden korporativnega prostovoljstva, ki ga organizirata AmCham Slovenija in Slovenska filantropija poteka med 28. 9. in 2. 10. 2015 po vsej Sloveniji, letos pod sloganom »Superjunak je prostovoljec vsak«. Projekt se izvaja že tretje leto zapored, prejšnji dve izvedbi sta združili 74 podjetij, ki so bila dejavna na 97 različnih lokacijah po Sloveniji. Zgovoren je tudi podatek, da je bilo vključenih kar 1.200 prostovoljcev, ki so opravili dobrih 8.200 prostovoljskih ur.



Na otvoritveni dan sta častni pokrovitelj projekta Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent R. Hartley, skupaj s podporniki projekta Zavarovalnico Triglav, SAP, AbbVie Biofarmacevtsko družbo, Petrolom, TSmedio, Europlakatom in Heliosom Domžale opravljala prostovoljna dela na Nacionalnem centru prostovoljstva, ki bo povezoval prostovoljske organizacije, promoviral prostovoljstvo, služil kot učni center za migrante in kot svetovalnica za pomoč osebam brez urejenega zdravstvenega zavarovanja. Pridružili so se jim tudi veleposlaniki iz 10 drugih predstavništev v Sloveniji, med drugimi veleposlanik Japonske, Avstrije, španije in Srbije. Skupaj so odstranili parket, zidali, uredili okolico in odstranili stara okna ter tako pripomogli k temu, da bo Nacionalni center prostovoljstva lahko čim prej zaživel.

Predsednik Pahor, ki je z zidarjem Silvom zazidal luknjo v garaži, je izpostavil, da se vedno rad vrača na akcije Vračamo družbi in da je posebno vesel vedno večjega odziva diplomatskega zbora v Sloveniji. To je priložnost, da pokažejo svoj odnos do naše države, se povežejo v drugačnih okoliščinah in tudi na simbolni ravni skupaj naredijo nekaj dobrega.

»Korporativno prostovoljstvo je zelo pomemben del vsake družbe, v kateri želijo državljani pomagati prijateljem, sorodnikom, sosedom ali pa popolnim neznancem, kot smo lahko pred kratkim videli, kako so Slovenci pomagali beguncem. Prostovoljstvo je tudi zelo pomemben del življenja Američanov, kar 20 odstotkov populacije je namreč prostovoljcev. Prav tako pa Američani tudi veliko doniramo, tako znotraj ZDA kot mednarodno. Zato smo izredno veseli, da lahko veleposlaništvo danes s svojim delom podpre Slovensko filantropijo in AmCham Slovenija«, je dejal veleposlanik ZDA v Slovenij Brent R. Hartley, ki je skupaj z uslužbenci veleposlaništva v okviru Diplomatic Day of Service aktivno pomagal pri delih v hiši in okoli nje.

Milan Dragič, direktor podjetja SAP in vztrajni podpornik projekta, ki je tudi sam krepko prijel za delo: »V veselje in ponos nam je, da smo bili tudi letos povabljeni k sodelovanju v iniciativi Vračamo družbi. Prostovoljstvo je ena od glavnih komponent družbe in kaže medsebojno skrb. Vsako dejanje, ki lahko pripomore k temu, da ljudem olajšamo njihovo trpljenje oz. njihovo situacijo je seveda hvale vredno, zato z veseljem sodelujemo do sedaj, danes in tudi v prihodnje.«

Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija, ki je tudi pobudnik projekta Vračamo družbi, je izpostavila: »Že tretje leto zapored Vračamo družbi v sodelovanju s Slovensko filantropijo in veseli smo, da je vedno večji odziv tako s strani podjetij kot diplomatskega zbora. To kaže, da lahko le skupaj dosegamo spremembe v družbi.«

Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije: »V Sloveniji se še vedno premalo sodeluje, še posebej med različnimi sektorji. Zato je korporativno prostovoljstvo odličen način spoznavanja in povezovanja podjetniškega duha s prostovoljskimi organizacijami in dokazuje, da se kljub različnim priroitetam znamo povezati v dobro družbe. Današnja akcija na hiši, ki bo postala domovanje Slovenske filantropije, je z odlično energijo sodelujočih to ponovno dokazala in hkrati odpira vrata vsem partnerjem, ki želijo postati del take zgodbe.«

Matjaž Polak, direktor Heliosa, ki je tokrat daroval svoje barve in izdelke za akcije po Sloveniji, je izpostavil: »Tudi v Heliosu spremljamo, kaj se dogaja s krizo z begunci in smo se želeli vključiti v reševanje problema. Ker vemo, da je Slovenska filantropija aktivna na področju beguncev in migrantov in ker sodelujemo z Ameriško gospodarsko zbornico, odločitev, da obnovitev hiše in drugih prostorov, ki bodo v prihodnje uporabljeni za te namene, podpremo z lastnimi izdelki , ni bila težka.«

Letos se akciji pridružujejo tudi mladi iz AmCham Young Leaders Club, ki so v ta namen organizirali krvodajalsko akcijo, ki poteka 29.9. in pa akcijo zbiranja mačje hrane in sredstev za zavetišče v škofji Loki.

V okviru Vračamo družbi letos pričnemo izvajati tudi projekt Drevo rasti, ki bo na pobudo podjetij Petrol in Danfoss Trata krožilo med podjetji, ki so člani AmCham Slovenija. Podjetja, ki se bodo priključila akciji, bodo v svojih poslovnih prostorih gostila drevo za obdobje treh mesecev in tako pripomogla h krepitvi sporočila trajnostnega ravnanja in osveščanja o pomembnosti humanitarnega delovanja, recikliranja in ohranjanja čiste narave. štafetno drevo bo z vstopom v prostore Petrola postalo vseslovenski projekt (predaja bo izvedena 1. oktobra). Z oddajo pokrovčkov v drevo vračamo ne samo družbi in se s tem obnašamo družbeno odgovorno in humanitarno, temveč vračamo tudi naravi in ohranjanju čistega okolja.

Fotogalerijo otvoritvenega dne projekta Vračamo družbi si lahko ogledate TUKAJ.