sl Slovenščina

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstvo za spremembe in AmCham Slovenija je februarja 2019 nastala iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah. Cilj iniciative je dati glas učiteljem in učiteljicam, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzor bodočim generacijam učiteljev in učiteljic ter ustvariti platformo, ki izpostavlja odlične zgodbe. Verjamemo, da je prav odličnih ljudeh ključ, da se lahko začnejo dogajati majhne in velike spremembe. V okviru iniciative pa tudi letos izbiramo UČITELJA LETA – UČITELJICO LETA 2023!

Superfinalisti, ki se letos potegujejo za naziv Učitelja leta – Učiteljico leta so: 

Jožica Frigelj, OŠ Ketteja in Murna, Ljubljana

Barbara Gradišnik, III. gimnazija Maribor

Vanja Kolar Ivačič, OŠ Bistrica ob Sotli

Jože Lango, OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana

Laura Mohorko Kumer, OŠ Cirkulane-Zavrč

 


 


Pravila glasovanja:

Glasovanje za učitelja ali učiteljico leta 2023 je sestavljeno iz treh delov. Glasovanje se bo predvidoma pričelo 24. aprila 2023.

  • Prvi del predstavlja glas strokovne komisije.
  • Drugi del predstavlja glasovanje javnosti. Glasovanje bo objavljeno na spletni strani amcham.si, uciteljsem.si in na AmChamovih družbenih omrežjih ter v reviji Ona, časopisu Delo in na spletni strani Onaplus. Glasovanja bodo potekala ločeno, na koncu pa bomo glasove združili.
  • Tretji del glasovanja predstavljajo medsebojne ocene učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi Učitelj sem! Učiteljica sem!. V primeru izenačenih glasov bo prevladala ocena strokovne komisije (oziroma predsednika komisije). V primeru izenačenih glasov, prevlada ocena predsednika strokovne komisije.

VEČ O PROJEKTU

V letu 2020 se je projekt povezal tudi s Fundacijo Varkey, ki z enakim poslanstvom deluje na globalni ravni in vsako leto v sklopu foruma ‘Global Education and Skills’ organizira izbor za najboljšega učitelja na svetu – Global Teacher Prize. S podpisom sporazuma je iniciativa “Učitelj sem! Učiteljica sem!” postala tudi National Teacher Prize Slovenia in tako so med najboljšimi učitelji sveta prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice. V letu 2023 bo na izboru za Global Teacher Prize sodeloval Učitelj leta 2022 – dr. Uroš Ocepek.