sl Slovenščina

Program usposabljanja SEI, ki smo ga letos več kot uspešno izpeljali že drugič zapored, dvajsetim vrhunskim, visoko motiviranim študentkam/študentom 2. ali višjih letnikov študija (tudi 2. bolonjska stopnja), z več Univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov (predvsem tudi »neekonomskih«) omogoča opravljanje prakse v izbranih podjetjih v Sloveniji, članih AmCham Slovenija. Program hkrati študente s posebnim seminarjem spodbuja k proaktivnemu apliciranju na fakulteti pridobljenega znanja v realne poslovne ideje (vidike) in izpeljavo le teh.

Tudi letos je program SEI trajal štiri tedne v mesecu juliju (1.-31.7. 2013). S tovrstnim usposabljanjem, ki učinkovito povezuje študij z gospodarstvom in je v tujini ustaljena ter dobro sprejeta praksa, želimo tudi slovenskim študentom omogočiti kvalitetne in dragocene delovne izkušnje ter jim hkrati ponuditi uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu.

Štirje dnevi v tednu so bili tako namenjeni praksi t.j. usposabljanju študentov v podjetju. Podjetja so izbranim študentom na delovnem mestu omogočila po 128 delovnih ur, v okviru katerih so le-ti lahko spoznali več delovnih procesov. Študentu je bil dodeljen tudi mentor. S tovrstnim usposabljanjem želimo tistim študentom, ki pri svojem študiju sicer niso vpeti v gospodarsko okolje, omogočiti, da le-to spoznajo in na ta način bolje povežejo teorijo s praktičnimi znanji, kar prinaša pozitivne vplive tudi za gospodarstvo. En dan v tednu -ponedeljek- pa je bil namenjen seminarju praktičnega podjetništva in ekonomije, s ciljem spodbujanja samoiniciativnosti študentov pri podjetniški aktivnosti. Seminar je bil sestavljen iz skrbno pripravljenih interaktivnih predavanj prof. James Ebenn-a, Univerza St. Thomas, St. Paul, Minnesota, ZDA, hkrati pa je vključeval ekskurzije ter zanimiva in aktualna predavanja vabljenih gostov.

Da bi v SEI 2013 lahko vključili najbolj primerne kandidate smo za sodelovanje prosili slovenske Univerze, ki so k programu povabile svoje člane- fakultete in profesorje-, ki študente najbolje poznajo, ter več akademikov in eminentnih profesorjev iz programa USAlumni. Pri širjenju informacije o programu je prijazno pomagal tudi e-študentski servis.

Veliko zanimanje in navdušenje udeležencev ter vseh sodelujočih gostov, kakor tudi podjetij, ki so sodelovala v programu, in ki so bila z izborom kandidatov “praktikantov” več kot zadovoljna, predvsem pa tudi konkretni rezultati (7 udeležencev letošnjega programa je po preteku pripravništva s strani podjetja dobila ponudbo po nadalnjem sodelovanju oz. tudi redni zaposlitvi) so dober razlog, da bomo s programom nadaljevali tudi prihodnje leto.

Podjetja, ki so sodelovala v programu SEI 2013:

Ald Automotive d.o.o.

AmCham Slovenia

Antiq Hotel Spa d.o.o.

Bisnode d.o.o.

CEED SLOVENIJA

Competo d.o.o.

Droga Kolinska d.d.

FMC d.o.o.

Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.

Hewlett-Packard d.o.o.

IBM Slovenija d.o.o.

Medex d.o.o.

Microsoft d.o.o., Ljubljana

Petrol d.d.

SGS Slovenija d.o.o.

Studio Moderna d.o.o.

Špica International d.o.o.

Virtua IT d.o.o.

Zavod Ypsilon


Več o SEI 2013 in pogojih sodelovanja TUKAJ

Student Application Form TUKAJ

Professor Recommendation Form TUKAJ

Za vse dodatne informacije o programu prosimo kontaktirajte AmCham vodjo projekta SEI 2013, ga. Katarino Makovec, katarina.makovec@amcham.si, +386 40 766 999.