sl Slovenščina

Z veseljem sporočamo, da so prijave za pripravništva v okviru programa Summer Economic Institute (SEI) 2016 sedaj odprte



Koncentrat mlade podjetnosti!



Z družbeno odgovornim programom usposabljanja Summer Economics Institute dvajsetim vrhunskim študentom, z več Univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov (predvsem tudi “ne-ekonomskih”) omogočamo ameriški, odprt princip strokovnega usposabljanja in opravljanja prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija.



SEI: poživljajoč, drugačen program- tako zelo ameriški!



S tovrstnim programom, ki učinkovito povezuje teorijo (študij) s praktičnimi znanji (gospodarstvo) in je v tujini ustaljena ter dobro sprejeta praksa, slovenskim študentom omogočamo kvalitetne in dragocene delovne izkušnje ter jim hkrati ponudimo uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu.

Prisluhnemo poslovnim idejam mladih, spodbujamo razvoj njihovih poslovnih modelov in gradimo podjetniško (samo) zavest bodočih liderjev

Program je sestavljen iz interaktivnih predavanj ameriškega strokovnjaka za podjetništvo s ciljem spodbujanja samoiniciativnosti študentov pri podjetniški aktivnosti, ekskurzij in obiskov najrazličnejših podjetij in institucij, navdihujočih predavanj z diskusijo izjemnih (so)govornikov ter prakse, ki jo študentje opravljajo v podjetjih ob mentorju. Predavanja bodo potekala v mesecu juliju, prakso pa bo možno opravljati v maju, juniju ali juliju – odvisno od dogovora z izbranim podjetjem.

Izkušnje kažejo, da so podjetja z izborom študentov in njihovim prispevkom v okviru programa zelo zadovoljna, saj jim po opravljeni praksi nemalokrat ponudijo možnost nadaljevanja sodelovanja in redne zaposlitve. Program je tako tudi odlična priložnost za vse delodajalce, člane AmCham Slovenija, ki iščejo nove, mlade sodelavce in nam zaupajo, da jih poiščemo skupaj.





Summer Economics Institute 2016



Tudi letos želimo dvajsetim vrhunskim, visoko motiviranim študentom z več univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov omogočiti opravljanje prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija, ter jih hkrati s posebnim interaktivnim izobraževanjem z ameriškim strokovnjakom, ekskurzijami, obiski institucij in gosti govorniki spodbuditi k proaktivnemu apliciranju na fakulteti pridobljenega znanja v realne poslovne ideje (vidike) in njihovo izpeljavo.

Kaj?

Summer Economics Institute (SEI) 2015 je selektiven program, ki 20 študentom omogoča pripravništvo v podjetjih, članih Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Namen programa je študentom omogočiti delovne izkušnje ter širši uvod v poslovanje in ekonomijo z osnovami podjetništva na ameriški način.



Kdo je organizator?

Program organizirata Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Sloveniji in AmCham Slovenija. Program je delno financiran s strani Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji in delno s strani podjetij sponzorjev, članov AmCham.



Sem primeren kandidat/ka?

Prijavijo se lahko študentje, ki so vpisani v najmanj 2. letnik dodiplomskega študija ne-ekonomskih programov ali višje (tudi magisterij*), ki morajo imeti status študenta vsaj do 31. avgusta 2016. še zlasti spodbujamo prijavo študentov iz področja naravoslovja, tehnike, matematike, računalništva / IT in medicine za uporabo, vseh slovenskih univerz. Program poteka v angleškem jeziku, zato je potrebno odlično znanje angleškega jezika.



Kandidati morajo biti:

študentje, ki so vpisani v najmanj 2. letnik dodiplomskega študija ali višje, z dobrimi ocenami, ki bodo imeli status vsaj do 31. avgusta 2016

• sposobni brati, pisati in govoriti angleško na visokem nivoju.



*študentje morajo biti mlajši od 28 let



Koliko?

Izbranih bo dvajset (20) pripravnikov.



Kje?

Program se bo odvijal v Ljubljani. Pripravništvo bo potekalo na sedežih podjetij članov Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, predvsem v Ljubljani.

Poudarki programa:

pripravništvo bo potekalo v podjetjih članov Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji

predavanje z ameriškem profesorjem poslovanja in podjetništva

pridobitev pregleda ekonomskega okolja v Sloveniji s pomočjo predavanj in obiski institucij

obisk najboljšega Slovenskega podjetja

vpogled v to, kako v Sloveniji postati podjetnik

predstavitev inovativnih poslovnih konceptov

pridobitev informacij o možnostih za delo, študij in raziskovanje v ZDA




Trajanje programa?

11. julij 22. julij 2016 – predavanja o podjetništvu s strani prof. Ebbna, seminarji, obiski institucij in pogovor s povabljenimi gosti

Maj/ junij/ julij 2016 – fleksibilna 1-mesečna praksa v podjetjih članic Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (128 ur ~ 1 mesec)





Kaj potrebujemo?

Prijava mora vključevati:

• izpolnjen obrazec Student Application Form

• s strani fakultete potrjen izpis vseh ocen

• esej (v angleščini) oz. druga oblika ustvarjalnega izražanja

• novejša osebna fotografija v formatu jpg.



Datumi in podrobnosti:

Rok za prijavo je petek, 15. april 2016, ob 12:00

Razgovori bodo potekali 20. in 21. aprila 2016

• študenti bodo o rezultatih izbora obveščeni konec aprila 2016

• Prijave, skupaj z vsemi zahtevanimi dokumenti, pošljite na taftccw@state.gov in petra.kocjan@amcham.si.



Poglejte si UTRINKE SEI 2015

Za dodatne informacije se obrnite na Charlotte Taft, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani, taftccw@state.gov in Petro Kocjan, AmCham Slovenija, petra.kocjan@amcham.si, +386 8 205 13 51