sl Slovenščina

AmCham Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji že tretje leto zapored organizira program pripravništva za študente SEI: 30. junij – 28. julij 2014

Več informacij o poteku letošnjega programa SEI najdete na angleški strani.



Koncentrat mlade podjetnosti!

V sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji pod okriljem USAlumni prepletamo niti študija in posla. Z družbeno odgovornim programom usposabljanja Summer Economics Institute dvajsetim vrhunskim študentom, z več Univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov (predvsem tudi “ne-ekonomskih”) omogočamo ameriški, odprt princip strokovnega usposabljanja in opravljanja prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija.

SEI: poživljajoč, drugačen program- tako zelo ameriški!

S tovrstnim programom, ki učinkovito povezuje teorijo (študij) s praktičnimi znanji (gospodarstvo) in je v tujini ustaljena ter dobro sprejeta praksa, slovenskim študentom omogočamo kvalitetne in dragocene delovne izkušnje ter jim hkrati ponudimo uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu.

Prisluhnemo poslovnim idejam mladih, spodbujamo razvoj njihovih poslovnih modelov in gradimo podjetniško (samo) zavest bodočih liderjev

Program poteka v mesecu juliju in je sestavljen iz interaktivnih predavanj ameriškega profesorja praktičnega podjetništva in ekonomije s ciljem spodbujanja samoiniciativnosti študentov pri podjetniški aktivnosti, ekskurzij in obiskov najrazličnejših podjetij in institucij, navdihujočih predavanj z diskusijo izjemnih (so)govornikov ter prakse, ki jo študentje opravljajo v podjetjih ob mentorju.

Izkušnje kažejo, da so podjetja z izborom študentov in njihovim prispevkom v okviru programa zelo zadovoljna, saj jim po opravljeni praksi nemalokrat ponudijo možnost nadaljevanja sodelovanja in redne zaposlitve. Program je tako tudi odlična priložnost za vse delodajalce, člane AmCham Slovenija, ki iščejo nove, mlade sodelavce in nam zaupajo, da jih poiščemo skupaj.


Pomen programa SEI je prepoznalo in ga podprlo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom, dr. Jernej Pikalom na čelu.

Summer Economics Institute 2014

V letu 2013 je program Summer Economics Institute uspešno zaključila skupina 20 študentov, ki je bila nad programom in njegovimi rezultati navdušena. Tudi letos želimo dvajsetim vrhunskim, visoko motiviranim študentom z več Univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov omogočiti opravljanje prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija, ter jih hkrati s posebnim interaktivnim izobraževanjem z ameriškim profesorjem, ekskurzijami, obiski institucij, gosti govorniki… spodbudili k proaktivnemu apliciranju na fakulteti pridobljenega znanja v realne poslovne ideje (vidike) in izpeljavo le teh.

Tudi letos bo program SEI potekal v mesecu juliju. 4 dnevi v tednu so namenjeni praksi v podjetjih, en dan v tednu pa zagotavljanju razumevanja osnov ekonomije, poslovnih praks in podjetništva z interaktivnimi predavanji ameriškega profesorja, ekskurzijami, obiski in povabljeni govorniki.

Kaj?

Summer Economics Institute (SEI) 2014 je selektiven, mesec dolg program, ki 20 študentom omogoča pripravništvo v podjetjih, članih Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Namen programa je študentom omogočiti delovne izkušnje ter širši uvod v poslovanje in ekonomijo z osnovami podjetništva na ameriški način.

Kdo?

Prijavili so se lahko študentje 2. ali višjih letnikov dodiplomskega študija, ki morajo imeti status študenta vsaj do 31. avgusta 2014. še zlasti smo spodbujali prijavo študentov iz neekonomskih programov študija, s področja naravoslovja, tehnike, matematike, računalništva / IT in medicine za uporabo, vseh slovenskih univerz. Program poteka v angleškem jeziku, zato je potrebno odlično razumevanje in uporaba angleškega jezika.

Kje?

Program se bo odvijal v Ljubljani. Pripravništvo bo potekalo na sedežih podjetij članov Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, predvsem v Ljubljani.

Trajanje programa?

Program bo potekal od 30. junij – 28. julija 2014.

Prijava?

Prijava je morala vključevati:

• izpolnjen obrazec Student Application Form

• izpolnjen obrazec Professor Recommendation Form

• uradna transkripcija vseh ocen, potrjena s strani fakultete

• esej (v angleščini) oz. druga oblika ustvarjalnega izražanja

• novejša osebna fotografija v formatu jpg.

Rok za prijavo je bil petek 25. april 2014. Razgovori so potekali med 12. in 14. majem 2014.


Izbrali smo 20 vrhunskih študentov, ki bodo sodelovali v Summer Economics Institute 2014

Monika Homar, Ana Dovc, Eva Reberc, Eva Sever, Gregor Tim Gruenfeld, Jan Kuštra, Jan Ratej, Klemen Lorber, Kristjan Longar, Martina Stipič, Maša Urbančič, Matevž Smole, Miha Trstenjak, Almira Mujanovič, Miljanka Krneta, Urša Jerman, Simona Fabjan, Urška Krajnc, Vanesa Đeladini, Rudi Hrvatin



Sodelujoča podjetja, člani AmCham Slovenija

Moje Delo d.o.o., Competo d.o.o., špica International d.o.o., ALD Automotive d.o.o., Bisnode d.o.o., Petrol d.d., SGS Slovenija d.o.o., Studio Moderna d.o.o., Stal (STA Potovanja) d.o.o., Zavod Ypsilon, Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., Microsoft d.o.o.,Hewlett-Packard d.o.o., IBM Slovenija d.o.o., Pristop Skupina d.o.o., Philip Morris Ljubljana d.o.o., Droga Kolinska d.d., CEED Slovenija d.o.o., Si.mobil d.d., Aviat storitveno podjetje d.o.o.

Pred pričetkom programa se bodo študentje udeležili posebnega pripravljalnega seminarja, v organizaciji partnerja SEI 2014, MojeDelo.com.

Prvo, spoznavno srečanje bo v ponedeljek 30. junija 2014 v prostorih IBM Slovenija, Kristalna palača. Poleg natančne predstavitve programa bodo na spoznavnem srečanju študentje izvedeli, v katerih podjetjih bodo opravljali prakso in spoznali mentorje. V popoldanskem delu dneva, pa se bodo že odpravili na obisk enega izmed uspešnih slovenskih podjetij.



Oglejte si VIDEO KLIP SEI 2013