sl Slovenščina
Ponedeljek, 1. julij je bil za 19 študentov, ki so bili izbrani v veliki konkurenci prijavljenih v program SEI 2013 odličen dan, ki so ga pričeli s spoznavnim zajtrkom, kjer so prisluhnili popotnici in nasvetom Nj. Eksc. Musomellija, ameriškega veleposlanika v Sloveniji, izvedeli več o programu, ter spoznali svoje mentorje v podjetjih, članih AmCham Slovenija.








Program usposabljanja SEI, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji v okviru USAlumni, že drugo leto zapored vrhunskim, visoko motiviranim študentom z več Univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov omogoča opravljanje prakse v izbranih podjetjih v Sloveniji, članih AmCham Slovenija. Tudi letos bo program SEI trajal štiri tedne v mesecu juliju (1.-31.7. 2013). S tovrstnim usposabljanjem, ki učinkovito povezuje študij z gospodarstvom in je v tujini ustaljena ter dobro sprejeta praksa, želimo tudi slovenskim študentom omogočiti kvalitetne in dragocene delovne izkušnje ter jim hkrati ponuditi uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu. En dan v tednu -ponedeljek- bo tako namenjen tudi programu praktičnega podjetništva in ekonomije, s ciljem spodbujanja samoiniciativnosti študentov pri podjetniški aktivnosti, ki bo sestavljen iz skrbno pripravljenih interaktivnih predavanj prof. dr. James Ebben-a iz Univerze St. Thomas, Minesotta, hkrati pa bo vključeval ekskurzije, obiske ter zanimiva in aktualna predavanja vabljenih gostov.

Udeleženci so prvi dan programa nadaljevali z ekskurzijo v podjetje Seaway Group, kjer jih je sprejel Japec Jakopin, soustanovitelj in solastnik podjetja. študentje so bili več kot navdušeni nad njegovo persono, nekonvencionalno predstavitvijo ter diskusijo, ki je sledila ter ogledom proizvodnega obrata vodilnega razvojnega podjetja na področju navtike v svetu.

Pod budnim očesom prof. Ebbena, so študentje že naslednji ponedeljek začeli načrtovati in oblikovati svoje poslovne modele in se začeli pripravljati na svoj vrhunski pitch nastop, poleg tega pa so obiskali tudi že Urad za makroekonomske analize in razvoj, kjer jim je Boštjan Vasle, direktor, predstavil makroekonomsko situacijo Slovenije, Urad predsednika republike z Markom Makovcem, svetovalec za zunanjo politiko pri predsedniku republike, na temo gospodarskih delegacij in gospodarskega sodelovanja s tujino, Banko Slovenije (Karmen Juren, namestnica direktorice) ter Ministrstvo za finance (Barbara Knapič Navarettte).

Prihajajoči ponedeljki bodo sestavljeni iz predavanj, študij primerov, obiska Tehnološkega parka Ljubljana, srečanja z Boštjanom Bregarjem, solastnikom in direktorjem podjetja Marg, podjetnikom-vizionarjem, ki je prejel naložbo tujega sklada, obiska CEED- podjetniške mreže, pregleda zakonodaje o intelektualni lastnini z odvetnikom Jakom Repanškom (Republis) ter posebnega dneva namenjenega temam študija v ZDA: informacije o vizumih s strani konzularne predstavnice Ameriške ambasade v Ljubljani Karen Mims, Darinka Trček iz AdFuture pa bo udeležence programa seznanila o možnostih za študija / štipendiranja v ZDA.


S pričetkom letošnjega Summer Economics Institute-a smo v ponedeljek, 1. julija prvič predstavili in k sodelovanju premierno povabili tudi udeležence SEI 2013 programa, s pozitivno iniciativo: Mondays are Great! AmCham Initiative for Happy People. Življenje je lepo, življenje je ZDAJ! Iniciativa je vezana na Facebook kampanjo, kjer spodbujamo k objavi ponedeljkovih pozitivnih utrinkov. Vabimo vas, da spremljate in všečkate našo Facebook stran ter vsak ponedeljek z nami delite svoje ponedeljkove navdihujoče zgodbe, dogodke… Promovirajmo srečo in veselje skupaj!