sl Slovenščina

Slovenija, dežela mnogih možnosti, kaj vse je mogoče doseči s trdim delom, kako biti privlačen za podjetja in hkrati ohraniti talente v državi, kaj pomeni kreativnost – vse to so bile teme otvoritvenega dogodka 6. investicijske in razvojne konference Slovenia Business BridgeTM z naslovom Dialog voditeljev: Kako ustvariti regijo uspešnih posameznikov, hitro rastočih podjetij in svetovnih zmagovalcev?

Uvodni dogodek investicijske in razvojne konference Slovenia Business Bridge, ki jo že šesto leto zapored AmCham Slovenija organizira v sodelovanju s Spirit Slovenija, je na oder postavil izjemne govorce, ki so z občinstvom delili, kako vidijo Slovenijo kot poslovni prostor in kako iz njega ustvarjajo regionalne in globalne zgodbe uspeha. Na panelu so sodelovali Emil Tedeschi, generalni direktor in solastnik Atlantic Grupe, Iza Login, soustanoviteljica Outfit 7 in direktorica Login Establishment, in Dragan Šolak, predsednik Nadzornega sveta in ustanovitelj United Group. Pogled AmCham Komisije za spodbujanje investicij je predstavila Nevenka Črešnar Pergar, sopredsedujoča komisiji in direktorica NP Consulting, ki je povedala, da investitorji potrebujejo fleksibilne, stabilne, predvidljive okoliščine, kar Slovenija tudi ponuja.

Dogodek, ki ga je vodila mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, je slavnostno otvoril Mark Boris Andrijanič, minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo Republike Slovenije. »Danes se bom osredotočil na pozitivne plati Slovenije. Letos je naša država praznovala 30 let, je ponosna članica Evropske unije in Nata, slovenski talenti imajo globalno veljavo, v Sloveniji imamo Unescov center za umetno inteligenco, zelo ponosni smo na naše izjemne športnike. Gospodarstvo okreva po epidemiji, naša gospodarska rast je neverjetna, Slovenija je peta na svetu po varnosti. A naše ambicije so še višje, hočemo postati ena od petih digitalno najbolj naprednih držav na svetu. Zato bomo implementirali načrt digitalizacije, ki ga je pripravil Strateški svet za digitalizacijo in lahko rečem, da še slovenska zlata doba začenja in sem zelo optimističen glede prihodnosti,« je povedal minister Andrijanič in investitorjem zagotovil, da imajo popolno podporo vlade pri svojih načrtih.

Kje so priložnosti v naši regiji?

Loginova je povedala, da mora biti Slovenija zgled vsem ostalim, saj je prave velikosti, s pravimi ljudmi ter, da je potrebno investirati v vsa področja, saj je razvoj lahko sočasen. V ospredju pa mora biti trajnost. Šolak se je navezal na govor ministra Andrijaniča in dodal: »Občutek imam, da je vlada še vedno preveč vpletena v poslovni svet. Država bi morala zagotoviti primerno okolje, potem pa se mora umakniti. Davki so v Sloveniji previsoki in so pogosto ovira za investiranje.« Šolak je prepričan, da mora Slovenija hitro ukrepati, saj jo bo sicer konkurenca prehitela. »Slovenija je zahteven trg z ljudmi, ki trdo delajo, a v tržnih merilih velja, da če ti uspe v Sloveniji, ti lahko uspe kjerkoli,« je povedal.

Tudi Tedeschi se je strinjal s tem, da so davki v Sloveniji previsoki, in da da smo lahko ponosni na naše športnike. »Moja prva asociacija, ko govorimo o Sloveniji, je država brez meja. Ta občutek idealnega kraja za delo in življenje. Nove generacije iščejo ravnovesje med kvaliteto življenja in priložnostmi, ki jih okolje ponuja, in Slovenija je za to idealna,« je povedal.

Kakšna je skrivnost za njihovim uspehom?

»Imel sem veliko srečo, da sem ob pravem času spoznal prave ljudi. Druga stvar pa je to, da smo imeli srečo, potem pa še močno strast in vodilo. Naše delo je tisto, kar nas navdihuje,« je povedal Šolak in nadaljeval: »Seveda pa je pomembno tudi trdo delo. Če se primerjam s svojimi predniki, delam manj, kot so delali oni. A svojim otrokom razlagam, da sem imel veliko srečo – oni mogoče ne bodi imeli te sreče

Loginova je povedala, da je bilo v njenem primeru vse harmonično usklajeno, da je bil rezultat tako uspešen. »Temelj vsega pa je bil namen, zakaj to delamo. In prav namen je vedno odgovor na moj zakaj? Tudi, ko se pojavijo dvomi, je moj namen vedno odgovor,« je povedala. »Vse ostalo, kultura podjetja, načrtovanja, finance in strategije, vse to sledi, a vir energije je vedno v namenu,« je še dodala.

Tedeschi pa je povedal, da denar zanj nikoli ni bil v ospredju. Ko je podjetje naredilo prvi milijon, se tega ni niti zavedal. Povedal je, da danes vodi cel orkester ljudi in v delu z njimi izredno uživa ter jih podpira. »Ne moreš se pretvarjati, saj ljudje to ugotovijo. Inspirirajo me ljudje, ki so boljši od mene, inspirirajo me podjetja, ki so boljša in večja od nas,« je povedal za konec.

Govorcem so se nato na odru pridružili še Matej Zavrl, glavni direktor Goodyear Slovenija, Matej Falatov, član upravnega odbora Nove KBM, ter in Joško Mrndže, direktor za regijo Adriatik, Google. Govorili so o posledicah Covid krize za avtomobilsko industrijo, o stanju v slovenskih bankah in o razvoju tehnologije.

Pogled v prihodnost

Za konec je še vsak od govorcev z občinstvom delil svoje želje in cilje za prihodnost. Tedeschi si želi, da bi se pomanjkljivosti v regiji čim prej spremenile v njene prednosti. »Moje sanje so, da bi živeli v mirnem in varnem okolju, kjer bi ljudje z veseljem živeli in delali,« je povedal.

Loginova je povedala, da so si ob ustanovitvi podjetja Login Foundation zastavili tudi cilje, v kakšnem svetu želijo živeti. »Želimo si, da bi si narava opomogla, da imamo vsi enake možnosti, enakopravnost, ljubezen in spoštovanje med ljudmi. In naši ljudje verjamejo, da je to mogoče. Razmere danes niso najbolj rožnate, ni samo Covid krize, ampak je tudi podnebna kriza, ki pa jo lahko premagamo le skupaj. Moramo biti pozitivni in verjamem, da lahko zmagamo skupaj,« je povedala.

»Ko razmišljam o prihodnosti, vidim zelo inkluzivno družbo. To želim prenesti tudi na svoje otroke, ki jim povem, da morajo najti svojo strast, kot sem jaz našel svojo« pa je povedal Šolak in dodal, da je definicija sreče, da najdeš svoj klic in mu slediš.

Dan se je zaključil z Večerjo z investitorji in odločevalci, ki je bila namenjena osvetljevanju investicijskih priložnosti, inovacij in razvoja. Ker sta za dobro poslovno okolje potrebna sodelovanje in dialog, so bili na večerji prisotni tudi predstavniki vlade Republike Slovenije in drugi odločevalci, zbrane pa sta v uvodu nagovorila podpredsednik vlade Republike Slovenije in minister za obrambo Matej Tonin ter odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Susan Falatko.