sl Slovenščina

San Jose, 20. september 2016. Prvi dan obiska gospodarsko razvojne delegacije v Silicijevi dolini je delegacija obiskala IBM SW Executive Briefing Center, kjer so jim predstavili kakšni so obeti na področju preobrazbe družbe, ki ji botruje 4 industrijska revolucija. Poudarek je bil na industriji 4.0, kognitivnih rešitvah in internetu stvari.


Predstavniki 26 podjetij iz različnih panog, inštitutov in akademskih institucij so tako začeli obisk tokratne gospodarsko poslovne delegacije s spoznavanjem novosti globalne tehnologije iz prve roke. Novosti so jim predstavili  vrhunski govorniki Carol Edelman iz IBM Executive Briefing Centra, Perry Hartswick, CTO IBM Global Government Industry, Keith Stewart, direktor rešitev v prodaji za industrijske izdelke, WIoT, Phil Abrahamson, vodja Watson Discovery Research in Amit Fisher, vodja kognitivnega interneta stvari, IBM Watson IoT.


Poudarili so, da IBM ni le IKT podjetje, ampak je velik pomen v raziskavah, ki jim namenjajo kar 6 milijard dolarjev letno. V znanosti so dobitniki številnih nagrad, med drugim tudi 6 Nobelovih nagrad.


Perry Hartswick je razložil kako hitro se spreminja pomen podatkov skozi čas: »Če smo še leta 2013 govorili o 'big data', je bila že leta 2014 glavna tema kako se učiti iz vzorcev podatkov, v 2015 je bil fokus na disruptivnih podatkih, za 2016 pa velja, da so v središču pozornosti kognitivne rešitve.«         


Amit Fisher je poudaril, da ni namen, da bi Watson (kognitivne rešitve) nadomestili človeka, ampak predvsem, da bi imeli digitalnega asistenta, ki je sposoben absorbirati več podatkov in najti dobre predloge rešitev. Poudaril pa je tudi, kako hitro se odvijajo spremembe, saj je njegov tim le v treh mesecih v sodelovanju  z Local Motors  naredil izjemen projekt mislečega  samo vozečega  avtomobila Olli. V Washingtonu je že na cesti, kmalu pa prihaja tudi v Evropo (več na povezavi).


Samo vozeči avtomobili, misleče kuhinje, in podobno niso znanstvena fantastika, ampak nekaj kar se že dogaja.    


Andrej Črepinšek, tehnični direktor IBM za Srednjo in Vzhodno Evropo, je izrekel dobrodošlico skupini in povedal: »Današnji dogodek je bil izredno pomemben za nas, ker je prišlo do veliko izmenjav idej. Mislim, da smo se vsi prisotni dosti naučili in da so tudi udeleženci slišali veliko idej iz celotnega sveta, tako da bomo lahko s skupnimi idejami naredili še ogromno.«


Lovro Peterlin, direktor Linea Directa, je izrazil zadovoljstvo, da je delegacija v središču ustvarjanja novih poslovnih modelov in trendov ter poudaril: »Za to pot sem se odločil, ker imam možnost spoznati najbolj inovativna podjetja na svetu. Od obiska na IBM sem dobil točno to kar sem želel. Vpogled v nove tehnologije in v prihodnji tehnološki razvoj.«


V naslednjih dneh bo delegacija obiskala še sledeča podjetja in institucije: Cisco, HPE, Nasa, BCG Digital Ventures Center, Microsoft, Salesforce, Uber, Celtra, Tesla, LinkedIn, Facebook, Google, Univerzo Stanford in uradno odprtje ABC Acceleratorja v Silicjevi dolini.


Gospodarsko razvojno delegacijo organizira AmCham Slovenija, ob podpori Javne agencije Spirit Slovenija. Udeleženci delegacije bodo dobili vpogled v razmišljanje in delovanje  vodilnih  razvojnih centrov ter podjetij,  ki vzpostavljajo ključne platforme digitalne transformacije. Prav tako bo ponovno omogočila  promocijo in utrditev iniciative »Slovenija zelena referenčna država v digitalni Evropi«. 


Pobuda za organizacijo razvojne delegacije v ZDA je po lanskem obisku, ki je potekal pod vodstvom predsednika vlade dr. Mira Cerarja, tokrat prišla s strani gospodarstva pod okriljem AmCham Slovenija. Gre za podjetja, ki se na eni strani zavedajo trenutka in priložnosti, ki jih ponuja »4. industrijska revolucija«, hkrati pa dobro vedo kaj čaka tiste, ki se ne bodo pravočasno prilagodili oziroma še več, prevzeli aktivne vloge. Ob podpori predsednika vlade, bo na tokratni poti vlado predstavljal Boris Koprivnikar, podpredsednik vlade in minister za javno upravo, ki v okviru iniciative »Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi« koordinira vladne aktivnosti na področju digitalne transformacije.


Več informacij o gospodarsko poslovni delegaciji tukaj.